Polojasno
12°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Vyššie dane, úspory a nové energetické opatrenia. Ako ide schvaľovanie štátneho rozpočtu?
Zdielať na

Vyššie dane, úspory a nové energetické opatrenia. Ako ide schvaľovanie štátneho rozpočtu?

BRATISLAVA / Na Úrade vlády kabinet Roberta Fica rokuje o zákone roka. Ako ide schvaľovanie štátneho rozpočtu?

Vláda už schválila rozpočet verejnej správy. Zákon roka automaticky poputuje do Národnej rady, pretože v utorok (15. 10) je takpovediac deadline, kedy musí byť predložený a následne sa určí termín rokovania už v parlamente. Samotný zákon roka rozpočet hovorí o tom, že v budúcom roku by sme mali hospodáriť s deficitom na úrovni 4,72 stotín percenta, a následne do roku 2027 by mal klesať tento deficit, až by sa mal ustáliť na troch percentách, čo po nás požaduje aj Európska únia. Aby sme sa dostali do tejto cieľovej rovinky, tak sa bude musieť konsolidovať ešte viac, ako je to naplánované na ten budúci rok. Čiže sa bude musieť ušetriť ďalších vyše dve miliardy eur.

Už v budúcom roku ideme šetriť na úrovni 2,7 miliardy eur, čo ale najviac kritizujú nielen opozícia, ale napríklad aj sociálni partneri, tak to šetrenie nie je na úkor štátu, aby si škrtá svoje výdavky, ale naopak si chce zdvihnúť svoje príjmy.

Čakajú nás vyššie dane

To znamená, že budeme platiť vyššie dane, či už niektoré firmy, alebo aj my bežní občania, pretože sa nám za služby bude dvíhať DPH na úroveň 23 %.To isté aj za tovary, avšak pri niektorých to bude opačne zaokrúhlené smerom dole, pretože sa bude napríklad znižovať DPH na niektoré základné potraviny a zároveň napríklad aj na knihy a podobne. Čo sa týka ďalšieho rokovania, tak nielen ten zákon roka bol tu na stole. Ešte sa stále ale hovorí aj o tom, že by sa mali prísť pozmeňujúce návrhy, stále rokuje so zdravotníkmi a zároveň by sa mala nastaviť aj energetická pomoc. Rokovania sa ešte neukončili.

Zároveň by sa malo hovoriť aj o tom, že sa bude meniť transakčná daň a nemalo by sa to týkať takých neziskových organizácií, ktoré vraj pomáhajú. Avšak bude to zamerané na politické neziskovky. Ako to konkrétne bude vyzerať, nám zatiaľ povedať nevedeli.

Súvisiace články