Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinská bezpečnosť odhalila dve farmy s 18-tisíc botmi. Farmy spravujúce falošné účty máme aj u nás
Zdielať na

Ukrajinská bezpečnosť odhalila dve farmy s 18-tisíc botmi. Farmy spravujúce falošné účty máme aj u nás

BRATISLAVA / Falošné účty, šírenie nepravdivých informácií, ale aj vytváranie falošných správ. Dezinformácie silnejú nielen v celom priestore Európskej únie, ale problém dosiahol svetovú úroveň. Kyberšpecialisti Služby ukrajinskej bezpečnosti odhalili dve farmy, ktoré disponovali 18-tisíc botmi. Farmy boli riadené z Ruskej federácie a šírili falošné správy zamerané na bombové útoky.

SSU  - Služba ukrajinskej bezpečnosti uviedla v správe, že "naďalej bráni informačným a podvratným aktivitám ruských špeciálnych služieb proti Ukrajine a pôsobí proti nim." Kyberšpecialisti SSU odhalili a rozobrali dve farmy robotov vo Ľvove s celkovou kapacitou 18 000 falošných účtov. Podľa predbežných informácií organizátori z Ruska dohliadali na správcov fariem botov.

Vyšetrovaním sa zistilo, že boli zapojení traja obyvatelia Ľvovskej oblasti: dvaja z nich využívali svoje byty ako priestory na farmy s botami, tretí účastník bol zodpovedný za technickú údržbu. Farmy robotov fungovali väčšinou na sociálnych sieťach, pričom distribuovali falzifikáty na šírenie paniky. Boti tiež zverejňovali nepravdivé informácie o bombových hrozbách v rôznych zariadeniach.

Počas prehliadok orgány činné v trestnom konaní zaistili:

  • dve sady GSM brán (92 a 375 online kanálov)
  • 3 000 SIM kariet mobilných operátorov
  • notebooky s dôkazmi o nezákonnej činnosti
  • účtovné záznamy

"Bolo začaté trestné stíhanie podľa § 259 (vedome nepravdivé informácie o ohrození verejnej bezpečnosti, zničení alebo poškodení majetku) CKÚ. Vyšetrovanie prebieha. Kybernetická jednotka Úradu SSU Ľvov operáciu vykonala spolu s vyšetrovateľmi národnej polície pod dohľadom Okresnej prokuratúry Halych," uviedla SSU v správe. 

Takéto farmy existujú aj na Slovensku

Podľa odborníkov na kyberbezpečnosť by bolo zázrakom, ak by podobné farmy, ktoré manipulujú verejnú mienku, neboli aj u nás. Podľa experta na kyberbezpečnosť, ktorý pôsobil v Infosecurity a dnes je súčasťou ministerstva obrany Viktora Breinera sú falošní diskutéri úplne bežnou praxou.

"Nech sa to deje prostredníctvom technologicky sofistikovaných trollých fariem, ako tá, ktorá bola nedávno odhalená na UKR alebo domácich agentúr, ktoré pracujú pre politické strany alebo iné entity," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ. Breiner však upozornil na to, že problémom je aj samotná sociálna sieť. 

"Facebook túto prax potom účelovo prehliada, či priamo podporuje. Jedným dychom sociálna sieť verejne tvrdí, že bojuje proti dezinformáciám - tato donebavolajúca marketingová lož začína byť už naozaj veľmi smiešna. Skutočnosť ukazuje ako tomu naozaj je. Facebook je na Slovensku jednotkou medzi platformami na ktorých Rusko manipuluje našu verejnú mienku," dodal k téme a doplnil, že na ministerstve obrany aktuálne prebiehajú výberové konania nakoľko priamo v kancelárii ministra vzniká nový Odbor pre hybridné hrozby a strategickú komunikáciu.