Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Exminister Mikloš: Vyššia inflácia zrejme pretrvá, nemusela by však byť až taká vysoká
Zdielať na

Exminister Mikloš: Vyššia inflácia zrejme pretrvá, nemusela by však byť až taká vysoká

BRATISLAVA / Inflácie sa podľa dát Štatistického radu vyšplhala na 8,4 %, čo je najviac za posledných 17 rokov. Podľa ekonóma a bývalého ministra financií Ivana Mikloša je dôležité, aby vláda pomáhala tým sociálne najslabším.

Štatistický úrad SR v tlačovej správe uviedol, že inflácia v januári 2022 vystúpila na 8,4 %. Najviac ju potiahli rastúce ceny energií a potravín. Medziročný rast cien v januári 2022 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie v SR za viac ako sedemnásť rokov (od júla 2004).

Medzimesačne aj medziročne hýbali cenami najdôležitejšie položky spotrebného koša slovenských domácností, a to rastúce ceny potravín o viac ako 8 %, bývania a energií, palív o 12,6 %. Január však pohol cenami naprieč celým spotrebným košom a zvyšovanie sa prejavilo pri mnohých službách a tovaroch.

Za infláciou je aj rast potravín

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 8,1 %, čo je najvyššia hodnota od septembra 2008. Najvýznamnejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny mlieka a syrov, chleba a obilnín, obe zložky boli medziročne drahšie o viac ako 9 %. Drahšie sme kupovali aj zeleninu a oleje a tuky, medziročne sme zaplatili až o štvrtinu viac v decembri to bolo 18,5 %. Mierny tlmiaci účinok malo medzimesačne iba zlacnenie odevov a obuvi.

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie, zvýšili rast cien na hodnotu 12,6 %, čo bolo spôsobené predovšetkým zvýšením regulovaných cien energií. Úprava cien energií prebieha vždy najmä v januári a aktuálny rast je ovplyvnený nízkou porovnávacou základňou, pretože v januári 2021 ceny energií klesli. Naďalej na ceny vplývali aj výrazne drahšie stavebné materiály, ktoré sa premietajú do rôznych zložiek výdavkov odboru bývanie, významne rástli od polovice minulého roka a pokračovali aj na začiatku roka 2022. Medzimesačne ceny vzrástli o 2,7 %. Tempo rastu cien výrazne zrýchlilo, vyššia medzimesačná inflácia bola naposledy pred osemnástimi rokmi (v januári 2004).

Spomedzi 12 hlavných zložiek (odborov) spotrebného koša ceny vzrástli v jedenástich, medzimesačný rast zmiernil iba pokles cien odevov a obuvi. Najvýznamnejšie k medzimesačnému rastu cien prispeli vyššie ceny v odbore potraviny a nealkoholické nápoje. Vyššie ceny v odbore ovplyvňoval nielen rast cien potravín o 2,9 %, čo bol najvyšší rast za posledné tri roky (od januára 2019), ale po novom aj rast nealkoholických nápojov o 6,7 %. Spomedzi potravín rástli všetky položky, najvýznamnejšie však ceny mlieka, syrov a vajec o 3,2 %, ovocia o 6,2 %, zeleniny o 5,4 %, ale tiež mäsa o 1,1 % či olejov a tukov o 6,3 %. Oproti decembru sme si výraznejšie priplatili aj za kávu, čaj a kakao o 4,7 %, ako aj za minerálne vody a nealko nápoje o 8,2 %.

Musíme podporiť tých najslabších, reaguje exminister

"Vyššia inflácia, než na akú sme boli zvyknutí v posledných rokoch, zrejme pretrvá, nemusela by však byť až taká vysoká, akú sme zaznamenali v januári, a to z troch hlavných dôvodov. Prvým je zmena politiky centrálnych bánk, druhým ukončenie vykurovacej sezóny a tretím koniec pandémie a s ním súvisiaci návrat k vyššej miere výdavkov za služby a nižšej za tovary, ktorých ceny infláciu ťahali," uviedol Ivan Mikloš pre Noviny PLUS TV JOJ. 

V relácii Analýzy Na hrane Ivan Mikloš zdôraznil, že vláda by mala urobiť viac a predpokladá, že to aj urobí. "Je strašne dôležité, aby sme neregulovali a nekonzervovali ceny," poznamenal Mikloš s tým, že práve takéto správanie je veľmi škodlivé. "Kažimír dáva správne stanoviská, že by sa nemalo znižovať DPH, ale keď bol minister financií, tak presne to robil," povedal Mikloš a dodal, že návrhy opozície sú nezmyselné a nerealistické. 

"Ak by sme ceny zafixovali, tak by sa náklady nepremietli do ceny. Ceny v trhovej ekonomike sa menia neustále," vysvetlil prezident MESA 10 a zdôraznil, že aj v Maďarsku a Poľsku je pred voľbami. Preto začali Poliaci kontrolovať hranice a chcú zabrániť napríklad prevážaniu benzínu. "Je to škodlivé opatrenie a tie zakonzervované ceny musí dotovať štát," uviedol Mikloš a zdôraznil, že logické a reálne je pomôcť konkrétnym ohrozeným skupinám, ako sú slobodné matky, dôchodcovia, ale aj vylúčené komunity.