Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po Bezpečnostnej rade: Ide nám o mier, ohrozenie prichádza z Kremľa. Slovensko zvýšilo bojovú pohotovosť
Zdielať na

Po Bezpečnostnej rade: Ide nám o mier, ohrozenie prichádza z Kremľa. Slovensko zvýšilo bojovú pohotovosť

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila, že Rusko porušilo medzinárodné právo, premiér Heger zase, že celý západ stojí pri Ukrajine. Eduard Heger zároveň dodal aj to, že je nevyhnutné, aby sme viac investovali do našich ozbrojených síl.

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa po zasadnutí Bezpečnostnej rady postavili pred médiá s vyhlásením. Prezidentka zdôraznila, že Rusko zásadne porušuje medzinárodné právo. "Z pohľadu medzinárodného práva ozbrojené sily Ruska dnes pôsobia na legitímnom území Ukrajiny a ide preto o akt vojenskej agresie a okupáciu. Nejde o žiadnu náhodnú reakciu či incident. Ide o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska voči nášmu susedovi, ktoré Slovensko ostro odsudzuje," uviedla ešte pred rokovaním Bezpečnostnej rady, na ktorej sa zúčastnila. 

Premiér Eduard Heger zdôraznil dôležitosť investícii do našej obranyschopnosti, ale aj to, že Kremeľ predstavuje hrozbu. "Európa stojí pri Ukrajine," uviedol heger. 

Na otázky médií odpovedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ten zdôraznil zasadnutie krízového štábu na jeho rezorte, ale aj rokovanie spojencov. Lídri Európy sa zhodli, že kroky Ruska v Donecku a Luhansku sú len začiatkom. Naď potvrdil, že ruské jednotky sú v bojovom postavení. "To, čo príde, to samozrejme nevieme," poznamenal minister. 

Východný región Slovenska je podľa ministra obrany v bezpečí. Zdôraznil výbornú spoluprácu s políciou, ktorá stráži hranice Slovenska. "Dúfame, že sa Vladimir Putin nerozhodne pre útok," poznamenal Naď s tým, že červenou čiarou by bolo, ak by ruská armáda prekročila hranice Donecka a Luhanska. To, že Putin anektoval tieto územia je podľa šéfa obrany fakt, rovnako ako to, že porušil medzinárodné právo. Slovensko je však podľa Jaroslava Naďa pripravené aj na horší scenár. 

Minister obrany doplnil, že ak budeme vnímať ohrozenie na východnej hranici, NATO si splní svoju podstatu a bude východnú hranicu brániť. Na hranici zatiaľ nárast migrantov nezaznamenali. "To sa však môže rýchlo zmeniť," doplnil. Evakuáciu slovenských občanov Bezpečnostná rada zatiaľ neriešila, nakoľko vláda nezaznamenala ani žiadosti. "Urobili sme také korky, ktoré smerujú k zvýšeniu pripravenosti ozbrojených síl v prípade negatívneho vývoja," poznamenal s tým, že došlo k zvýšeniu bojovej pohotovosti našej armády.

Diskusia prebiehala aj o kybernetickej bezpečnosti. Boli zachytené aj útoky v online priestore. "Ďalšie informácie boli postúpené príjemcom," odpovedal Naď, ktorý potvrdil, že diskusia na Bezpečnostnej rade obsahovala aj komunikáciu sankcií. "Bola absolútna jednota," uzavrel Naď.