Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ukrajine pomáha celé Slovensko: Občania prispievajú materiálne aj finančne, zapájajú sa aj umelci
Zdielať na

Ukrajine pomáha celé Slovensko: Občania prispievajú materiálne aj finančne, zapájajú sa aj umelci

BRATISLAVA / Hranice medzi Ukrajinou a Slovenskom prekročilo niekoľko tisíc ľudí, ktorý utekajú pred vojnovým konfliktom a často majú zbalený svoj život, ale aj životy svojich detí v jednom kufri, alebo taške. Slováci sa rozhodli pomôcť a tak sa po celej krajine mobilizujú dobrovoľníci a organizujú zbierky. Dôležité je aj darovanie krvi. ministerstvo vnútra zverejnilo kontakty pomoci. Do pomoci sa zapájajú aj umelci, gastro či IT firma.

Ozbrojené sily SR vyzývajú občanov, aby necestovali na Ukrajinu individuálne. "DÔLEŽITÉ - Pomoc noste do oficiálnych zbierok miest či organizácií. Všetci na východnej hranici Vám ďakujú za dobročinnosť - avšak na východe individuálne zbierky komplikujú situáciu a zdržujú dopravu - prosíme nenoste ich tam. ?Pomoc odneste oficiálnym zbierkam v mestách, či organizáciách. OS SR pripravujú koordinovanú zbierku na celkom Slovensku - sledujte naše sociálne siete," informovali ozbrojené sily.

Správy o tom, že individuálna pomoc komplikuje dopravu pri hraniciach sa objavujú už od soboty (26.2.2022). Zároveň prichádzajú aj informácie, že priamo na hranicu sa nedá dostať a vstup tam majú len, bezpečnostné zložky, organizácie a dobrovoľníci. 

Koncert pre Ukrajinu

Koncert pre Ukrajinu sa bude konať v nedeľu (27.2.2022) o 15:00 na Hlavnom námestí v Bratislave. Organizátorom je Pohoda festival Miša Kaščáka, ktorý vyhlásil, že vstup na koncert je voľný. Zároveň však občanov vyzval, aby prispeli na humanitárne organizácie, ktoré sa pomoci aktívne venujú či už priamo na Ukrajine, alebo pomáhajú utečencom na našej východnej hranici. 

Ako môžete pomôcť?
Ukrajinský Červený kríž -  https://redcross.org.ua/
Slovensko-ukrajinská humanitárna organizácia - https://smespolu.org/ako-pomoct/
Slovenská katolícka charita: charita.darujme.sk/ukrajina

Pomoc výtvarníkov, ale aj gastra či IT firmy

O tom, že výtvarníci sa chcú spojiť na podporu Ukrajiny predajom a aukciou svojich diel, informovala na sociálnej sieti výtvarníčka Ivana Šáteková. "Výtvarnícki kamoši pozor. Chceme spraviť aukciu obrazov. Zatiaľ to vyzerá, že pod záštitou Sogy. Výťažok z predaja diel pôjde na pomoc ľuďom na Ukrajine. Ak bude diel veľa, niektoré sa predajú formou aukcie, ďalšie na predajnej výstave," uviedla na sociálnej sieti s tým. 

Medzitým sa zapojil aj priestor Toto je Galéria: "Vedeli sme, že keď zavoláme Miroslavovi Cipárovi, že treba pomôcť, tak nepovieme ani dve vety a on zareaguje: "Príďte, vyberieme." Teraz tu už nie je, tak sme volali pani Vilme. Po dvoch vetách sme počuli to známe: "Samozrejme." A tak dnes popoludní spúšťame - hm.. akciu Toto je zlý sen - predaj ilustrácií, grafík, obrazov... Viac než 60 slovenských výtvarných umelkyň a umelcov sa spojilo, darovalo svoje diela, ktoré si budete môcť kúpiť, aby podporilo organizáciu @clovekvohrozeni v jej pomoci ľuďom na Ukrajine. A pribúdajú ďalší... Hovorí sa, že keď rinčia zbrane, mlčia múzy. Ale to sú také kecy. Umelci a umelkyne vždy stáli v prvých radoch."  

"Nechal som sa inspirovať Mäso od Romana. Preto celu tržbu za budúci týždeň, od pondelka do piatka, pošlem na podporu Ukrajiny," zverenil Michal Mikláš z firmy CompIT. 

Kontakty pomoci

Ministerstvo vnútra zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou.

MAIL: pomocpreukrajinu@minv.sk

TELEFÓN: +4212/48 59 33 12

Kontakty slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci (šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny a podobne) a ponuky ubytovania.

Prebiehajúce výzvy

Najprehľadnejšia je stránka Kto pomôže Ukrajine, ktorá mapuje nielen ľudí, ktorí môžu pomoc poskytnúť, ale aj tých, ktorí túto pomoc potrebujú. Ako dobrovoľníci sa môžu hlásiť aj ľudia, ktorí vedia vojnovým utečencom poskytnúť psychologickú pomoc. Vítané sú aj finančné dary. 

V Bratislave aktuálne prebieha zbierka na Námestí hraničiarov v Bratislave, ktorá sa koná v sobotu a nedeľu medzi 10:00 a 16:00. Na ukrajinskú hranicu budú posielať vany s dobrovoľníkmi a autá chcú naplniť tým najpotrebnejším - balenou vodou a trvanlivým jedlom, ako je balený chlieb, konzervy, sáčkové polievky, paštéty, ale aj salámy. Iniciatívu zastrešuje zdravotnícka humanitárna organizácia Magna. Kordinátorom je Branislav Tomšu. 

Tím slovenskej humanitárnej organizácie Magna je na Ukrajine v úzkom kontakte so zdravotnými centrami a koordinuje pomoc smerujúcu do tých častí krajiny, ktoré sú útokmi najviac zasiahnuté. Operačná riaditeľka Magny Denisa Augustínová pre agentúru SITA podotkla, že situácia je neprehľadná, od štvrtka 24. februára rána vládne panika, útoky sú v rôznych častiach krajiny vrátane hlavného mesta Kyjev. Momentálne má organizácia na Ukrajine zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu, ktorý aktuálne smeruje z hlavného mesta Kyjev do kontaktnej, dnes už vojnovej oblasti na východe krajiny. Zároveň si preverujú aj iné oblasti, kde je aktuálna potreba.

Augustínová priblížila, že od utorka 22. februára sa im hlási v súvislosti so situáciou na Ukrajine množstvo pravidelných aj nových darcov a podporovateľov. Do výzvy a do zbierky sa zapojili stovky ľudí a suma sa môže pohybovať asi v desiatkach tisíc eur. Dodala, že prostriedky a dary sa používajú v zmysle humanitárnej pomoci na zabezpečenie liečby, liekov, zdravotného materiálu a personálu – pre deti a rodiny, ktoré to budú potrebovať. „Keďže Magna je už na mieste, tak zásoby v našich skladoch sa pokúšame distribuovať tam, kde je to potrebné. Situáciu komplikujú vojnové útoky a zničené mosty na severe Kyjeva a situácia je veľmi neprehľadná. Takže pôvodný plán presunu bol znemožnený a snažíme sa nájsť alternatívne cesty a dnes rozhodnúť, kadiaľ presun urobiť,“ uzavrela.

Výzvy na darovanie krvi

Červený kríž upozornil, že pri organizovaní humanitárnej pomoci bude potrebná každá ruka, napríklad pri administratívnych úkonoch, ale aj pri rozvoze materiálu. Táto výzva sa týka predovšetkým východu Slovenska, kde ľudia prechádzajú hranicu. 

Najdôležitejšie sú však momentálne zásoby krvi, ktorá bude použitá v nemocniciam a to aj pre ľudí, ktorí zostali zranení po vojenských útokoch. Červený kríž tak znova organizuje mobilné odbery krvi, ale navštíviť môžete aj transfúzne centrá.