Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Makroekonomická prognóza nie je dobrá. Môže za to pandémia aj ruská agresia v Ukrajine
Zdielať na

Makroekonomická prognóza nie je dobrá. Môže za to pandémia aj ruská agresia v Ukrajine

BRATISLAVA / Verejné financie nie sú v dobrom stave. Na tlačovej konferencii to potvrdil štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. Za zhoršenú situáciu, vďaka ktorej bolo nevyhnutné vypracovať novú prognózu, môže nielen pandémia, ktorá ovplyvnila mieru inflácie, ale aj ruská agresia v Ukrajine. Deficit bude vyšší, než sa očakávalo a klesne aj HDP.

Makroekonomické zmeny si vyžiadali mimoriadnu makroekonomickú prognózu. Štandardne situáciu prezentuje rezort financií dva razy do roka. Posledný mesiac si však vyžiadal, aby sa reprezentanti Ministerstva financií SR postavili pred média s novými odhadmi. 

Negatívne dopady pandémie vystriedali ďalšie negatívne dopady situácie na Ukrajine. "Predpoklady sa menia takmer každý deň," zhodnotil Marcel Klimek. Kvôli ruskej agresii na Ukrajine klesne aj rast HDP. Z troch percent to bude 2,1 percentuálneho bodu. "Budeme vystavení z dôvodu sankcií výpadku exportu do Ruska Bieloruska, ale aj na Ukrajinu," uviedol Klimek s tým, že pretrvávajú aj výpadky dodávok. Niektoré rezort nie je schopný zmerať. Výpadok exportérov sa bude snažiť Slovensko nahradiť, ale počíta s tým, že to nebude zo dňa na deň, ani za pôvodné ceny. 

"Stále platí, že rast nasledujúcich rokov bude výrazne podporený čerpaním štrukturálnych eurofondov, ale aj plánu obnovy," poznamenal štátny tajomník a dodal, že neskoré čerpanie eurofondov bude pre Slovensko aktuálne výhodou. 

Reforma daní a odvodov je v rozhodujúcej časti pripravená. Na jednej časti reformy sa však ešte pracuje. Keď bude daňovo-odvodová reforma pripravená, minister financií Igor Matovič ju podľa Klimeka verejnosti predstaví. "Závisí to od politických dohôd, neviem to odhadnúť," odpovedal Klimek na otázku, kedy by rezort financií mohol reformu verejnosti predstaviť.