Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výtvarník Ondrej Rudavský vystavuje: Pozrite si 20 rokov únikov z reality
Zdielať na

Výtvarník Ondrej Rudavský vystavuje: Pozrite si 20 rokov únikov z reality

BRATISLAVA / Jeden z našich najúspešnejších výtvarníkov, ktorý sa ako jediný z Československa presadil nielen v Amerike, ale aj v ďalších zahraničných krajinách. Spolupracoval na videoklipoch so zvučnými menami hudobného priemyslu ako je Moby či Kanye West. Zároveň od roku 1998 do roku 2018 ilustroval pre New York Times. Ondrej Rudavský predstavuje prierez dvadsiatimi rokmi svojej tvorby.

Americká kurátorka Lisa Berman prorocky konštatovala, že nadčasovú tvorbu Ondreja Rudavského „Slováci ešte nepochopili. Ale čas, keď si uvedomia, akého majú geniálneho umelca, príde.“  Originalita a výnimočnosť sa u Rudavského prejavuje v maľbách, sochách, filmoch, videoinštaláciách či ilustráciách. 

V „srdci“ Danubiany predstavuje exkluzívny prierez celou svojou tvorbou od konca osemdesiatych rokov až po súčasnosť: animované videoinštalácie v HDTV monitoroch, sochy, šperky, malé objekty, rozmanité skice. K nim pribudnú veľkoplošné archívne tlače, ktoré dotvára akrylom, perom, kolážou, niekedy reliéfnymi a pohyblivými plastickými prvkami.

Danubiana v textu k výstave uviedla, že v jeho dielach sú výtvarne zachytené rozmanité podoby sna, fantázie a tajomnej hry súčasného sveta: "Objavíme v nich metamorfózy nekonečnej predstavivosti, ale aj neustálych dialógov umenia a spoločnosti. Sú pretavené do sugestívneho farebného výrazu, metaforickej reči a imaginatívnej hry symbolov a znakov."

Ondrej Rudavský často sprítomňuje silné zážitky a inšpirácie z americkej scény a duchovných hodnôt rodnej krajiny. Ukladá ich do rozmanitých rovín, vrství, obmieňa a prekrýva. Sú symbolom významového kontrastu zmyslového a pocitového vnímania človeka svojej doby. Výstavu Escaping reality môžete vidieť do 1. mája 2022.