Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mandátový a imunitný výbor odporučil poslancom vydať Roberta Fica na väzobné stíhanie. Sme rodina sa zdržala
Zdielať na

Mandátový a imunitný výbor odporučil poslancom vydať Roberta Fica na väzobné stíhanie. Sme rodina sa zdržala

BRATISLAVA / Mandátový a imunitný výbor poslancom NR SR odporučil vydať expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. Hoci výbor začal s prerokovaním ešte v stredu (27.4.2022) na obed, rokovanie prerušil kvôli mimoriadnej schôdzi k vysloveniu nedôvery ministrovi Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), ktorú iniciovali opoziční poslanci okolo Roberta Fica. Ten sa na spomínaný výbor obhajovať neprišiel. Argumentoval tým, že sa na tomto politickom procese nebude podieľať.

Mandátový a imunitný výbor parlamentu súhlasil so vzatím poslanca a šéfa strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica do väzby. Za takéto uznesenie hlasovalo osem poslancov z desiatich. Zdržali sa dve poslankyne z hnutia Sme rodina. Po rokovaní výboru to uviedla jeho predsedníčka Anna Andrejuvová (OĽaNO).

Parlament má o súhlase s väzbou rokovať vo štvrtok 28. apríla, ale hlasovať sa zrejme bude najskôr v utorok. V pléne stačí jednoduchá väčšina, a teda ak bude hlasovať za polovica prítomných poslancov. V prípade, že príde všetkých 150 poslancov, potrebných by bolo aspoň 76 hlasov.

Koaličné kluby Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina a Sloboda a Solidarita (SaS) majú 86 hlasov. K tomu treba pripočítať štyroch zákonodarcov strany Za ľudí a niekoľko nezaradených poslancov, ktorí boli pôvodne členmi vládnych klubov a zvyknú hlasovať s koalíciou. Aj v tomto prípade sa Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (PS) vyjadrili, že by za vydanie expremiéra Fica zahlasovali. Ak by Sme rodina odmietla podporiť väzbu Roberta Fica, hlasovanie v pléne parlamentu by mohlo byť tesné. Klub Sme rodina má aktuálne 17 poslancov.

Súhlas neznamená väzbu

Ak Národná rada SR vysloví súhlas, neznamená to, že Robert Fico skutočne pôjde do väzby. O tom rozhodne súd. Ak by bol Robert Fico stíhaný väzobne poslanecký mandát by mu nezanikol. To by sa udialo až po tom, čo by bol právoplatne odsúdený. V prípade väzobného stíhania by si mandát poslanca neuplatňoval a na jeho miesto by išiel náhradník.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak minulý týždeň obvinil Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Norberta Bödör a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Robert Fico a Robert Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.