Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Národná rada rokuje o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie. Romanu Tabak mrzí zlá energia v sále
Zdielať na

Národná rada rokuje o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie. Romanu Tabak mrzí zlá energia v sále

BRATISLAVA / Včera (27.4.2022) odporučil parlamentu mandátový a imunitný výbor vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie. Dnešné pokračovanie 65. schôdze NR SR bude venované práve tejto téme. Hlasovanie v tejto veci sa však neočakáva, nakoľko do rozpravy sa prihlásili všetci členovia poslaneckého klubu Smer-SD.

"Kto je bez viny, nech hodí kameňom," povedala poslankyňa za OĽaNO Romana Tabák. Začala s tým, že ju mrzí, aká je v sále zlá energia.

Za osobné útoky za jednotlivé profesie si Blaha vyslúžil kritiku od Miroslava Žiaka, ale aj predsedu výboru Mariána Viskupiča (obaja SaS). Zhodli sa na tom, že takto Blaha uráža pracujúcich občanov a bežné profesie. 

Robert Fico vo faktickej poznámke spomenul, že koalícia neútočí len na politických oponentov, ale aj na výborných advokátov. Za takých označil nielen Roberta Kaliňáka, ale aj Mareka Paru. 

Na vystúpenie Ľuboša Blahu poslanci reagujú 25. faktickými poznámkami. Celkovo je do rozpravy prihlásených 37 poslancov s tým, že každý má nárok na 20 minútový príspevok. Na každý jeden majú poslanci možnosť reagovať faktickými poznámkami. 

Ľuboš Blaha (Smer-SD počas svojho príspevku zaútočil na poslanca SaS Alojza Baránika, ktorého nazval "taxikárom". 65. schôdza o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie pokračuje po hodine otázok a odpovedí. K slovu sa vrátil Luboš Blaha (Smer-SD), ktorý svoj príspevok do rozpravy nemal šancu dokončiť pred obedňajšou prestávkou.

Tajomné Sme rodina

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský nechcel povedať, ako bude Sme rodina hlasovať v pléne parlamentu o žiadosti na vydanie súhlasu s väzbou poslanca a bývalého premiéra Roberta F. „Budeme mať k tomu klub a poradíme sa,“ povedal Pčolinský. O tom, že Sme rodina nebude súhlasiť s väzobným stíhaním sa šepká už od minulého týždňa. 

Tajné hlasovanie navrhla opozícia

O tajnom hlasovaní, ako o procedurálnom návrhu opozície, sa bude hlasovať v momente, keď skončí rozprava k vydaniu Roberta Fica. Zrejme to bude až budúci týždeň. 

Predseda národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) prerušil schôdzu nakoľko sa o 11:00 bude hlasovať o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. 

Valocký Jozef tvrdí, že koalícii ide iba o to, aby bol Robert Fico v base. "Zamyslite sa nad sebou," odkázal vládnym poslancom. 

Robert Fico reagoval na Annu Zemanovú (SaS) tým, že sa smiala na smrti exriaditeľa polície Milana Lučanského, ktorý spáchal samovraždu vo väzbe. Poslankyni Fico v pléne povedal, že je hlúpa. 

Opozícia tvrdí, že koalícia sa pasuje do roly sudcu, ale aj prokurátora, pretože sa ide rokovať o vydaní opozičného poslanca Fica na väzobné stíhanie. Poslanci však takéto stíhanie schváliť zo zákona musia. Návrh na väzobné stíhanie  do NR SR podal prokurátor ÚŠP. 

Poslankyňu Annu Zemanovú označil Ľuboš Blaha za sfetovanú. Urobil to vo faktickej poznámke na jej príspevok do rozpravy. Štefan Kuffa poznamenal, že Zemanová znela, ako keby s obsahom svojho príspevku nebola stotožnená. "Nikdy nebudem hlasovať proti poslancovi národnej rady," zdôraznil Kuffa. Povedal aj to, že ak sa vydanie Roberta Fica schváli, spustí sa tým mlyn, ktorý sa dotkne každého poslanca.

Ako prvá vystúpila Zemanová

"Poslanec národnej rady nie je chránený druh," povedala v rozprave predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová a zdôraznila, že Robert Fico by mal vyvodiť dôsledky. "Takéto konanie, aké tu máme my dnes, by nemalo a nemuselo byť," pokračovala ďalej a spomenula aj Ficove politické útoky. "Správate sa ako zbabelec," poznamenala Zemanová, čím vyvolala ďalšiu vlnu odporu zo strany opozície. 

Rokovanie uviedla predsedníčka mandátového a imunitného výboru Anna Andrejuvová (OĽaNO), ktorá prečítala odporučenie výboru. Na úvod podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) navrhol, aby bolo neskoršie hlasovanie o vydaní expremiéra a lídra Smeru-SD Roberta Fica tajné. 

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak minulý týždeň obvinil Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Robert Fico a Robert Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.