Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister vnútra Roman Mikulec zostáva na svojom poste. Smer-SD ho bude odvolávať znovu
Zdielať na

Minister vnútra Roman Mikulec zostáva na svojom poste. Smer-SD ho bude odvolávať znovu

BRATISLAVA / Národná rada SR hlasovala o osude ministra vnútra Romana Mikulca. Na hlasovaní o vyslovení nedôvery boli ospravedlnení len dvaja poslancov. Juraj Šeliga (Za ľudí), ale aj poslanci Sme rodina boli neprítomní. Boris Kollár sa zdržal rovnako, ako prítomní poslanci SaS.

Hlas minister vnútra nepresvedčil

Podľa Hlasu- SD je minister Mikulec najhorším ministrom vnútra v histórii SR. Obvinenia zo zasahovania do vyšetrovania má podľa Pellegriniho Roman Mikulec vyvrátiť dôkazmi, čo neurobil. "Doteraz nevieme, ako skončilo preverovanie zákazky pre eventovku na hraniciach," pokračoval Pellegrini a dodal, že nikam sa nepohlo ani preverovanie vyšetrovania. Zdôraznil aj to, že dôveru ministrovi Mikulcovi prejavilo len 58 poslancov. 

Smer ešte nepovedal posledné slovo

Strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) plánuje ďalšie odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Oznámil to predseda strany Smer-SD Robert Fico dnes na tlačovej besede po tom, čo poslanci na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR (NR SR) odmietli vyslovenie nedôvery Mikulcovi. Šéf strany Smer-SD uviedol, že majú „ďalšie veci“ na odvolávanie ministra vnútra a dôvody podľa Fica nadobúdajú „obludnosť“. „V krátkom čase budeme svedkami ďalšej schôdze na odvolanie tohto človeka, ktorý tam nemá čo robiť. Nemôže na čele ministerstva vnútra stáť zločinec,“ povedal Fico.

Mikulec má dôveru parlamentu

Roman Mikulec zostáva ministrom vnútra. Zo 120 poslancov hlasovalo proti vysloveniu nedôvery 58 poslancov. Za bolo 53, 6 sa zdržalo a traja poslanci nehlasovali. 

Včerajšiu mimoriadnu schôdzu o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca otvoril podpredseda parlamentu za SaS Milan Laurenčík. Návrh iniciovala opozičná strana Smer-SD, pričom tvrdí, že Mikulec zasahoval do živých trestných vecí.

Smer-SD prišiel s návrhom po tom, čo Národná kriminálna agentúra minulý týždeň obvinila poslanca a bývalého premiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, a tiež zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Je mimoriadne zarážajúce, že minister vnútra sa osobitne zaujímal o vyšetrovanie prípadov, ktoré sa môžu dotýkať ľudí, vďaka ktorým sa stal členom vlády. Je zrejmé, že minister vnútra Mikulec aktívne a nezákonne vstupuje do práce nezávislých vyšetrovateľov, že vo viacerých prípadoch, ako bol napríklad prípad vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej, dával priamo pokyny na postup vyšetrovateľov,“ uviedol Smer-SD v návrhu na odvolanie. Koalícia Mikulca podporuje.

Výhrady však prezentovalo hnutie Sme rodina. Jeho predseda Boris Kollár dnes vyhlásil, že poslanecký klub bude o Mikulcovi ešte rokovať. Kollár tiež povedal, že keby bolo hnutie Sme rodina v opozícii, tak by hlasovali za Mikulcovo odvolanie.