Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane s prezidentkou Čaputovou: Vyhrážajú sa mi zabitím. Stranu viesť neplánujem
Zdielať na

Na hrane s prezidentkou Čaputovou: Vyhrážajú sa mi zabitím. Stranu viesť neplánujem

BRATISLAVA / Prezidentku Zuzanu Čaputová nekritizuje len opozičný Smer-SD, ale aj Igor Matovič. Exkluzívny prieskum odhalil, ako sú s prezidentkou spokojní občania. Zuzana Čaputová však odhalila aj to, ako je so svojim výkonom funkcie spokojná ona.

Odchod hlava štátu nezvažovala

"Beriem mandát, ktorý som dostala od občanov vážne a s tým, čo o mne niekto hovorí, veľa nenarobím," začala prezidentka Zuzana Čaputová reagujúc na otázku, či vďaka udalostiam posledného týždňa zvažovala odchod z politiky. Prezidentka priznala, že ju potešila miera podpory od občanov, bežných ľudí. Prezidentka sa nebráni kritike, ale zdôraznila, že toto nemá s kritikou nič spoločné. 

"Viete, počas korony, ale aj pri každej inej vážnej téme, časť verejnosti uverí nejakým teóriám," poznamenala na margo naratívu, že má byť americkou agentkou, čo dlhé mesiace hlása práve opozičný Smer-SD. "Tá brutalita toho útoku a verbálnych pomenovaní súvisí s tým, že som žena," uviedla ďalej s tým, že to môže byť aj preto, lebo je prvou ženou vo vrcholovej politike. 

Prezidentka čelí vyhrážkam zabitím

"Mňa už kvázi ospravedlnenia od politikov, ktorí boli prítomní v podstate nezaujímajú," uviedla Zuzana Čaputová, ale pokiaľ ide o vyjadrenia, tak sa prezidentka bude brániť aj civilnou súdnou cestou. "Každé fyzické násilie začína verbálnym násilím," vysvetlila prezidentka a skonštatovala, že v pravidelnom rytme absolvuje výpovede kvôli vyhrážkam zabitím. Tie pritom používajú práve naratívy opozície. 

"Ja nebudem fantazírovať a netuším, či je tam návrh na 363," poznamenala smerom k obvinenému expremiérovi Robertovi Ficovi. Vyhlásenie Fica o tom, že prezidentku treba dať dole, vníma hlava štátu zvláštne, pretože by to smerovalo k tomu, z čoho bol obvinený práve v prípade Igora Matoviča a Andreja Kisku. "Jediná ich šanca je prezidentská milosť a vedia, že ja nie som tá osoba," povedala na margo snahy Smeru-SD o získanie prezidentského kresla. Právomoc prezidenta udeliť milosť je naviazaná iba na svedomie prezidenta, a tak by ho takýto kandidát mohol uplatniť v prípade odsúdených osôb. 

Konflikt s Matovičom

Výhrady Igora Matoviča vníma hlava štátu tak, že sa nevie zmieriť s koncom na poste predsedu vlády. "Je to z jeho strany veľmi osobné. Dvere paláca má vždy otvorené, pretože ako politici máme povinnosť voči občanom krajiny," uviedla prezidentka a zdôraznila, že konštruktívny vzťah nemá len s premiérom Eduardom Hegerom, ale aj s ostatnými ministrami. "Spoluprácu vnímam ako veľmi dobrú," povedala, ale zároveň s povzdychom potvrdila, že s ministrom financií sa nestretáva. 

Výsledky prieskumu prezidentku milo prekvapili a za výsledky je vďačná. "Vnímam potenciál rastu medzi ľuďmi, ktorí nie sú až tak spokojní. Preferencie podľa strán ma veľmi neprekvapili," pokračovala hlava štátu, čím reagovala na výsledky exkluzívneho prieskumu. 

​Bude znova prezidentkou? 

Prezidentka zároveň zdôraznila, že aktuálne krízy nie sú náročné iba pre politikov, ale najmä pre občanov. Ako priestor na zlepšenie prezidentka vníma práve komunikáciu, ktorá by podľa nej mohla byť jasnejšia. "Zatiaľ túto otázku neriešim, budem ju riešiť vo chvíli, keď to bude zodpovedné," reagovala na otázku o svojej ďalšej kandidatúre a doplnila, že sa nad touto otázkou zatiaľ nezamýšľa a ani si ju nepokladá. Uviedla však aj to, že nebude otáľať tak, ako jej predchodca a svoje rozhodnutie včas oznámi. 

"Plne rešpektujem, že sme parlamentná demokracia, ale narážam na to, čo môže prezident zmeniť," uviedla  Zuzana Čaputová ďalej s tým, že hoci má prezident republiky najsilnejší mandát, keďže je priamo volený, má minimálne kompetencie a preto sa mu ťažko napĺňajú očakávania občanov a to najmä smerom k pomoci. 

100 eur problémy občanov nevyrieši

Zuzana Čaputová pripomenula, že chcela presadiť vyšší príspevok na bývanie. Podľa nej je nešťastné, že napriek tomu, že je máj, tak legislatívnu podobu zatiaľ nemáme. "Okolo 100-tisíc ľudí bude z tejto pomoci opomenutých," zdôraznila prezidentka s tým, že k tomu dôjde napriek tomu, že opatrenie je rozpočtovo náročné.

Vynechané budú aj ženy, ktoré majú zdravotne ťažko postihnuté deti, ktoré sa nemôžu zamestnať a vďaka tomu sa dostávajú do extrémne zložitej situácie. "Tie opatrenia tak, ako sú nastavené, sú nastavené celoplošne aj pre stredne a vysokopríjmové rodiny," doplnila prezidentka a poznamenala, že pomoc sa neujde tým, ktorí ju najviac potrebujú. "Tá pomoc má byť v prvom rade adresná," apelovala hlava štátu a podotkla aj to, že mnohé skupiny vypadli z opakovanej pomoci. 

Mal by Lengvarský odísť?

Prezidentka povedala na úvod témy to, že minister zdravotníctva má dôveru premiéra Eduarda Hegera a dnes podľa nej dostatočne vysvetlil procesy, ktoré mu sú vyčítané. "Nie je to prvý konflikt vládnej koalície," pokračovala v súvislosti so stredajším fiaskom počas hlasovania NR SR, ale aj následný konflikt so SaS. "Ako vieme v našom právnom systéme rozhoduje súd," zdôraznila s tým, že protikorupčná koalícia sklamala občanov.  

Ako vieme ešte pomôcť Ukrajine?

Pre Ukrajinu sme dobrým susedom, čo zdôraznila prezidentka Zuzana Čaputová a podčiarkla aj to, že stojíme na správnej strane demokratického sveta a pomáhame vojensky, ale aj materiálom. "Viem, že nejde o Migy, ale o Zuzany je komerčný záujem," vysvetľovala najvyššia veliteľka ozbrojených síl. 

Prezidentka neočakáva, že by sa boje dostali až do nášho pohraničia. "Veľmi pozorne to sledujeme," zdôraznila ďalej a na záver vyzdvihla aj to, že sme krytí dáždnikom NATO a to by malo všetkých občanov upokojiť.