Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prejav Vladimíra Putina: Chcel sa pochváliť, nemal čím, tak klamal, zhodnotil Mesežnikov
Zdielať na

Prejav Vladimíra Putina: Chcel sa pochváliť, nemal čím, tak klamal, zhodnotil Mesežnikov

BRATISLAVA / Príhovor ruského prezidenta Vladimira Putina pri príležitosti Dňa víťazstva sa zaobišiel bez významného oznámenia, ako sa očakávalo. Znova však odôvodňoval ruskú inváziu na Ukrajinu tvrdeniami, že Ukrajina a Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) vytvárali hrozby pre ruskú bezpečnosť.

„Špeciálna vojenská operácia“, ako Moskva označuje vojnu na Ukrajine, bola podľa ruského prezidenta nevyhnutná, včasná a „správne rozhodnutie“ nezávislého, silného, zvrchovaného štátu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Putin pred vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve vyhlásil, že medzi Ruskom, európskymi štátmi a NATO bolo v uplynulých rokoch napätie. Moskva podľa jeho slov vyzývala Európu na nájdenie „spravodlivého kompromisu“, ale ona nepočúvala, lebo pripravovala represívnu operáciu v Donbase na východnej Ukrajine.

„V Kyjive hovorili, že by mohli získať jadrové zbrane, a NATO začalo skúmať krajiny blízko nás, čo sa stalo zjavnou hrozbou pre našu krajinu a naše hranice. Všetko nám hovorilo, že je potrebné bojovať,“ vyjadril sa Putin, ktorý tiež bez poskytnutia dôkazov povedal, že Západ pripravoval inváziu „na našu zem vrátane Krymu“.

V prejave, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti 77. výročia konca druhej svetovej vojny, tiež povedal, že ruské sily teraz bojujú za bezpečnosť krajiny. „Bojujete za svoju vlasť, jej budúcnosť,“ skonštatoval. Putin tiež povedal, že štát urobí všetko pre to, aby sa postaral o rodiny padlých vojakov a dôstojníkov, ktorých úmrtia sú pre Moskvu „veľmi bolestivé“.

Rusko prehrá, reagoval Zelenskyj

Rusko zabudlo všetko, čo bolo dôležité pre víťazov druhej svetovej vojny. V predvečer Dňa víťazstva, keď si Rusi pripomínajú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Slobodný svet podľa jeho slov môže vidieť, že od začiatku vojny je Ukrajina „stranou dobra“ a Rusko „prehrá, pretože zlo vždy prehrá“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepochybuje o víťazstve Ukrajiny nad Ruskom. Vo videodkaze, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach pri príležitosti Dňa víťazstva, tiež povedal, že Ukrajina „nikomu nedá ani kúsok našej zeme“. „Vyhrali sme vtedy, vyhráme aj teraz,“ povedal odkazujúc na porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

Zároveň dodal, že čoskoro budú na Ukrajine sláviť dva dni víťazstva. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Zelenskyj zverejnil video, v ktorom kráča hlavnou ulicou v Kyjive, krátko pred tým, ako v Moskve pred výročnou prehliadkou pri príležitosti Dňa víťazstva vystúpil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusom dochádza presná munícia, uviedla rezort britskej obrany

Britské ministerstvo obrany varuje, že Rusku dochádza presne navádzaná munícia a bude na Ukrajine čoraz viac využívať nepresné rakety a bomby, ktoré môžu ešte viac šíriť deštrukciu. Hoci Rusko tvrdí, že „ukrajinské mestá budú v bezpečí pred bombardovaním“, neriadená munícia predstavuje čoraz väčšie riziko.

Rezort to uviedol vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine, ktorú zverejňuje na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „Keďže konflikt pokračuje nad rámec ruských predvojnových očakávaní, ruské zásoby presne navádzanej munície sa pravdepodobne značne vyčerpali. To si vynútilo použitie ľahko dostupnej, ale starnúcej munície, ktorá je menej spoľahlivá, menej presná a ľahšie zachytiteľná,“ tvrdí ministerstvo. Zároveň dodalo, že Rusko „bude mať pravdepodobne problém nahradiť presné zbrane, ktoré už minulo“.

Putinove tvrdenia sú lživé, reaguje politický analytik

Gerigorij Mesežnikov sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že ruský prezident Vladimir Putin sa vo svojom krátkom prejave nemal čím pochváliť a tak zavádzal a opieral sa o lživé tvrdenia. "Lživý a zavádzajúci bol celý prejav a použil absolútne nevhodné paralely. Až taká veľká víťazstva to nebolo. Snažil sa stotožniť víťazstvo z vlasteneckej vojny s tým, čo sa deje na Ukrajine," začal politický analytik a zdôraznil, že išlo o oslavu vojny a nie víťazstva, ktoré v prípade Ukrajiny nebolo dosiahnuté.

Za lživé paralely politický analytik označil tvrdenia prezidenta o vyzbrojovaní Ukrajiny zo strany našich spojencov. "To, že Ukrajina vraj chcela obnoviť výrobu jadrových zbraní, ale aj to, že NATO malo vraj zásobovať Ukrajinu zbraňami a tým ohrozovať Rusko," poznamenal analytik Mesežnikov a dodal, že verí v porážku Ruska tak, ako to povedal ukrajinský prezident. Podľa politického analytika si Ukrajina vytrpela veľa už za druhej svetovej vojny a na porážke fašistického režimu má väčší podiel, než samotné Rusko. "To, že ich Putin obvinil z nacizmu je neuveriteľná lož," dodal Grigorij Mesežnikov.