Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy Na hrane s poradcom Štulajterom: Heger nie je arbitrom ani policajtom. Jeho komunikácia je primeraná situácii
Zdielať na

Analýzy Na hrane s poradcom Štulajterom: Heger nie je arbitrom ani policajtom. Jeho komunikácia je primeraná situácii

BRATISLAVA / Hosťom Analýz Na hrane bol bývalý dlhoročný novinár a aktuálny šéf komunikačnej stratégie u predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) Ivan Štulajter. Mediálny poradca prezradil, aký je premiér Heger a ako si necháva v komunikácii poradiť.

Komunikačná stratégia sa na úrade vlády rodí operatívne, ale majú aj dlhodobé plány. "Veľa vecí sa formuje. Som človek, ktorý navrhuje predsedovi vlády prejavy na rôzne spoločenské podujatia," vysvetlil Štulajter, ktorý sa zapája aj do tvorby statusov predsedu vlády na jeho sociálnych sieťach. 

Všetky výstupy, ktoré sú názorové a hodnotové vidí Eduard Heger skôr, ako sú medializované. Bývalý novinár sa nebráni ani kritike svojho šéfa. Podobne pristupoval aj v prípade cesty premiérov na Ukrajinu, ktorej sa Eduard Heger nezúčastnil. "To sa stalo prvýkrát," uviedol Štulajter, keďže prvú možnosť vycestovať na Ukrajinu s ním premiér nekonzultoval. Je to pravidlo?

Dá sa s Eduardom Hegerom pracovať?

"Komunikácia Eduarda Hegera je dobrá a ja jej rozumiem," poznamenal Štulajter a ďalej uviedol, že spôsob komunikácie Eduarda Hegera je podľa neho v súčasnej podobe dobrá a prospešná pre Slovensko. Podľa poradcu premiéra je veľmi dôležité hodnotové ukotvenie. "Cíti, čo je správne v danej chvíli robiť," poznamenal na margo premiéra s tým, že koná tak, ako to cíti a v komunikácii je presvedčivý. "Ja som hodnotovo na tej istej vlnovej dĺžke,"pokračoval predseda. 

Druhú cestu na Ukrajinu Štulajter nepovažuje za reparát, pretože obsah cesty bol zásadne iný a premiér sa k našim ťažko skúšaným susedom vybral aj s S-300. Jeho plamenný prejav je podľa poradcu autentický a nešlo o žiadnu štylizáciu. "Toto bol veľmi silný a autentický prejav," zhodnotil pamätnú tlačovú konferenciu, ktorú Eduard Heger absolvoval po návšteve Buče. Hnev voči opozícii podľa Ivana Štulajtera nevyprchal, ale stále trvá. Ako príklad uviedol aj dnešnú reakciu predsedu vlády na príhovor prezidenta Volodymyra Zelenského. Ambíciu premiéra meniť však poradca nechce. 

Je Heger bezobsažný a príliš ustráchaný?

Štulajter zdôraznil, že použitie slova ustráchaný nasvedčuje tomu, že dotyčná osoba nerozumie spoločenskej situácii a ani tomu, v akej situácii sa nachádza koalícia. Poukázal aj na temperament Igora Matoviča a Borisa Kollára.

"Koalícia, ale aj opozícia v sebe majú zakorenený konflikt. Väčšina tých konfliktov je obsahová o tom ako bude vyzerať dôchodková reforma," poznamenal Štulajter s tým, že na rozdiel od predošlej garnitúry nerozkráda štát. To, že by bol Eduard Heger slabým politikom a ustráchaným lídrom, odmieta a odvoláva sa na politický temperament  troch koaličných partnerov.

"Konflikty spočívajú v odlišných prístupoch k riešeniam a neviem si bez týchto konfliktov predstaviť demokratickú a otvorenú spoločnosť," pokračoval Hegerov poradca ďalej s tým, že vládna koalícia stále rieši problémy občanov. Zároveň však pripustil, že mu veľmi prekáža forma týchto konfliktov a prekáža to aj predsedovi vlády. "Eduard Heger sa snaží, aby sa táto vláda udržala, fungovala a obrusovali sa hrany," vysvetľoval ďalej a komunikáciu premiéra označil za primeranú v aktuálnej situácii. 

Je Heger v tieni Igora Matoviča?

V tomto prípade je medzi predsedom hnutia a premiérom iný vzťah, pretože Eduard Heger nie je predsedom hnutia OĽaNO a Igor Matovič ním je, a zároveň aj vedie rezort financií. Napriek tomu Štulajter zdôraznil, že to, že predseda vlády o svojej práci v rámci koalície nerozpráva, neznamená, že sa problémom vo vnútri nevenuje. "To, čo mi prekáža a má to devastačný účinok na koalíciu a jej imidž, je forma," uviedol Štulajter ďalej s tým, že problém je v elementárnej slušnosti. "Niektorí rodičia do šarvátok detí zasahujú a sú rodičia, ktorí nechajú, aby si deti tie šarvátky vyriešili samié. Je ťažké povedať, čo by bolo lepšie?" pokračoval ďalej a priznal, že koaličné konflikty vnímajú občania pochopiteľne ťažko. 

"Som si istý, že pokiaľ by mal ten vnútorný pocit, že by to komunikačne potreboval zmeniť, tak to urobí. Teraz má pocit, že keď je zdržanlivý a nebude zasahovať, tak to veci prospeje," zhodnotil mediálny poradca Eduarda Hegera. 

"Ja nie som člen OĽaNO a keby som to aj vedel, tak by som bol dosť mimo, keby som to tu rozprával. Ani ma to veľmi nezaujíma," reagoval Štulajter na otázku, či sa Heger bude snažiť prevziať kontrolu hnutia OĽaNO. "Myslím si, že by hnutie nikdy neprevzal násilne a v konflikte s Igorom Matovičom," povedal s tým, že by to skôr tipoval na dobrovoľnú odovzdávku.