Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Richard Sulík ohlásil, že vedľa Matoviča je aj Kažimír amatér. Krajniak tvrdí, že nevie o čom hovorí
Zdielať na

Richard Sulík ohlásil, že vedľa Matoviča je aj Kažimír amatér. Krajniak tvrdí, že nevie o čom hovorí

BRATISLAVA / Daňový bonus. Tieto dve slová zásadne rozdelili koalíciu. Zatiaľ čo Igor Matovič, Sme rodina a zvyšky strany Za ľudí návrh pomoci rodinám podporujú, na opačnom brehu stojí minister Richard Sulík a SaS. V relácii Na hrane TV JOJ o tom diskutoval nielen minister Krajniak (Sme rodina), ale aj jeho predchodca Ján Richter (Smer-SD).

Minister hospodárstva označil Daňový bonus za "aktuálnu hračku "nášho Igora". "Predtým to bola daňová reforma, o ktorej sme sa dozvedeli z jeho tlačoviek a ktorú sme detailne pripomienkovali, no tá ho nejako prestala baviť. Teraz je to teda daňový bonus na dieťa a z toho, čo sme sa dozvedeli, niečo ako písomný konkrétny návrh ako obvykle neexistuje, ide o zvýšenie daňového bonusu od 43 až 47 eur na 100 eur a zároveň, aby táto dávka nebola zneužívaná, sa stanovuje maximálna výška na 29% hrubého príjmu," začal Sulík svoju kritiku a ďalej uviedol že dnes máme tri úrovne daňového bonusu. Aktuálna minimálna mzda je 646 eur v hrubom.

Minister uviedol, že najviac 47,14 eur si môžete uplatniť na deti do šiestich rokov. Suma 43,6 eur platí na deti do 15 rokov a na staršie je to 23,57 eur. "Poďme k príkladom, najprv zoberme extrémne chudobnú rodinu – jeden z rodičov pracuje za polovicu minimálnej mzdy, to je 323 eur. Ak táto rodina má štyri malé deti, z toho dve do šiestich rokov, má dnes nárok na daňový bonus vo výške 2x 47,14 eur + 2x 43,6 eur, takže spolu to je 181,48 eur. Po novom táto rodina bude mať nárok na (4 x 100 eur =) 400 eur, lenže je tu drobný háčik, maximálne 29% z hrubého príjmu a ten je 323 eur a 29% z neho je (0,29 x 323 =) 93,67 eur," rátal minister vo svojom blogu. 

Sulík tvrdí, že rodiny prídu o viac než 80 eur

Daňový bonus na dieťa pre extrémne chudobnú rodinu so štyrmi deťmi podľa ministra Sulíka klesne z dnešných 181,48 eur na Igorových 93,67 eur. "Táto rodina si pohorší o 181,48 eur – 93,67 € = 87,81 eur. Pozrime sa teraz na bohatú rodinu so štyrmi deťmi, povedzme s 10-násobným príjmom 3 230 €. Aj táto rodina dostáva dnes 181,48 eur daňový bonus na dieťa. Po novom to bude 400 €," uviedol líder SaS.

Sulík poznamenal, že chce vidieť, kto túto hlúposť podporí a dodal, že SaS to rozhodne nebude. Za druhý  vážny problém považuje minister otázku financovania. Igor Matovič má navrhovať, že zoberie tieto peniaze obciam. "Tým obciam, ktoré mali mimoriadne výdavky najprv kvôli korone, teraz s utečencami, a ktorých kvária extrémne ceny energií," pokračoval Sulík a doplnil, že to chce urobiť len pár mesiacov pred komunálnymi voľbami. 

"Aby toho nebolo dosť, má ísť tento extrémne nespravodlivý návrh do parlamentu v skrátenom konaní a teda ešte v máji z toho má byť zákon. Takýmto ad hoc hurá systémom sa fungovať nedá a preto SaS bude proti tomuto návrhu. Nebudeme ho však vetovať. Pretože vetovať budeme vyššie a nové dane. Sorry, ale na to sme nešli do vlády, aby sa tak masívne zvyšovali dane, že ešte aj majster vo zvyšovaní daní Peter Kažimír bude vyzerať ako amatér," uzavrel minister. 

Hádky medzi aktuálnymi členmi vlády nie sú ničím novým. Dôkazom je aj reportáž spred roka. Spomínate si o čom sa hádali vtedy?

Podľa Krajniaka sa mýli Sulík, Radičová aj prezidentka

Milan Krajniak v relácii Na hrane TV JOJ zdôraznil, že podľa neho nemá minister Sulík presné informácie. Nevysvetlil však to, ako je takáto vec možná, keď sú spolu v jednej vláde. Na komentáre prezidentky Čaputovej, ale aj expremiérky Radičovej, ktoré tvrdia, že dlhodobá pomoc nepomôže najzraniteľnejším skupinám reagovali obaja hostia.

Zatiaľ, čo exminister Richter s ich pripomienkami súhlasil, šéf rezortu práce Milan Krajniak ich poprel. Reagoval tým aj na vyjadrenie Richarda Sulíka, že najchudobnejšie rodiny by prišli o viac než 80 eur. "Verím, že u pána Sulíka je to z neznalosti," poznamenal Krajniak na margo statusu, ktorý vo štvrtok (12.5.2022) zverejnil minister hospodárstva s tým, že Matovič berie chudobným a rozdáva bohatým.

Vysvetlenia Milana Krajniaka o tom, že žiadna rodina nepríde o financie, lebo sa bude prechodne k rodinám pristupovať podľa výhodnejšieho prepočtu, Richtera uspokojili. Exminister poznamenal aj to, že podobný model aplikoval v prípade valorizácie dôchodkov.

"Čo ale platilo včera, dnes neplatí," uviedol Richter s tým, že Sulík ide ideologicky tvrdo v tom, že každý sa má o seba postarať sám. Krajniak uviedol, že aj bez financií na krúžky detí dostane koalícia do rodín 1200 az 1500 eur navyše. "Teraz a tu," povedal Richter s tým, že občania potrebujú pomoc teraz a nie až v budúcom roku.

Viac sa dozviete vo videu: