Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Minister Igor Matovič o pomoci rodinám: Prezradím vám jedno malé veľké tajomstvo
Zdielať na

Minister Igor Matovič o pomoci rodinám: Prezradím vám jedno malé veľké tajomstvo

BRATISLAVA / Zatiaľ čo minister financií Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že cieľom vlády je pomôcť rodinám, Sulíková SaS s návrhom nesúhlasí. V prípade vyššieho zdanenia trvá strana na tom, že návrh bude vetovať, hoci pomoc rodinám má v pláne podporiť. Igor Matovič na sociálnej sieti zverejnil, že prídavok na dieťa chce ešte zvýšiť.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala ministra financií Igora Matoviča, aby prestal zavádzať občanov Slovenska a priznal, že daňový bonus na dieťa bude znamenať menej peňazí pre chudobných a viac pre bohatých.

„Navýšenie daňového bonusu na 100 eur, pričom maximálna výška sa navrhuje stanoviť na úroveň 29% hrubého príjmu, v sebe zahŕňa zásadnú chybu. Daňový bonus na dieťa pre extrémne chudobnú rodinu s viacerými deťmi tak bude znamenať pokles. Bohatá rodina si však polepší o stovky eur. Toto opatrenie nie je sociálne a ani prospešné, za to je extrémne drahé, pričom účet dostanú obce,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Navyše, problematické je podľa SaS aj samotné financovanie daňového bonusu, keďže Igor Matovič tvrdí, že je lepšie, aby sa o verejné financie staral štát ako, keď ich bude mať v „kasičke primátor“. „Takéto argumenty sú absolútne pomýlené a dokazujú, že minister financií nerešpektuje samosprávy. Práve mestá a obce budú donútené zvýšiť poplatky a miestne dane, ak im Igor Matovič vezme takmer 600 miliónov eur, pretože si naivne myslí, že on vie verejné financie spravovať lepšie ako starostovia a primátori,“ uzavrel Richard Sulík.

Matovič trvá na svojom

Igor Matovič svoju víziu predstavil v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Počas diskusie s predsedom výboru pre financie a rozpočet si do koaličného partnera niekoľkokrát verbálne kopol s tým, že Sulíkova SaS má nulové EQ a sociálne cítenia. Na sociálnej sieti následne pokračoval.

"Jedno malé veľké tajomstvo … vo finálnom návrhu pomoci rodinám som urobil ešte jednu úpravu - Prídavok na dieťa zvýšime od januára nie na 40, ale 50€. S tým súvisí zníženie sumy na Služby deťom (krúžkovné) zo 60 tiež na 50€. Zaujímavosť? Keďže Fico s Pellegrinim zvyšovali prídavok na dieťa ročne len o smiešnych 0,23€ … im by skok o 93% voči súčasnej výške 25,88€ trval … hádajte koľko? … 104 rokov, čiže v ich protirodinnom štáte by prídavok na dieťa dosiahol 50€ až v roku 2126," napísal minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti. 

Sulíkova SaS má problém aj s daňovým bonusom. Okrem predstavy, že chudobné rodiny prídu o časť príjmu, SaS chýba aj širšia diskusia. Ekonomickým liberálom sa nepáči ani to, že každému občanovi stúpnu dane. 

Podľa politológa Jozefa Lenča sa postupom rokov situácia zhoršuje. "Vláda a jej kríza po dvoch rokoch dostali do stavu, "kedy pocit trápna, ktorý vyvoláva manželský trojuholník Matovič - Sulík - Kollár (bez Veroniky bez ľudí) a vedľa nich sediaci automat na frázy Heger, podčiarkujú preteky koaličných partnerov v tom, kto viackrát poruší koaličnú zmluvu a PVV, kto viac svojim pokrytectvom zbaví ľudí zvyškov dôvery v štát a systém zastupiteľskej (liberálnej) demokracie," uviedol politológ.