Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Emília Vášáryová sa nezaprela. Aj svoje významné životné jubileum oslávila na divadelných doskách
Zdielať na

Emília Vášáryová sa nezaprela. Aj svoje významné životné jubileum oslávila na divadelných doskách

BRATISLAVA / Legendárna vo filme Pelíšky, skvelá na divadelných doskách. Výborná pedagogička a herečka storočia Emília Vášáryová sa dožíva prekrásneho jubilea. Oslavuje 80. narodeniny.

"Veľa zdravia herečke storočia," uviedlo Slovenské národné divadlo v tlačovej správe, kde zdôraznilo, že s prof. Emíliou Vášáryovou si nielen kolegovia v Slovenskom národnom divadle a hereckej komunite, ale mnohí priaznivci Tálie pripomínajú práve dnes, 18. mája 2022, jej vzácne životné jubileum.

"Duša umelca, herca, sa nezaprie a aj dnes večer sa pani Vášáryová postaví na javisko. Na jej želanie uvádzame inscenáciu Dnes večer nehráme, lebo v nej, na pozadí udalostí z novembra 1989, hráme o tom, aké je poslanie hercov a v širšom kontexte aj poslanie umelca vôbec. Je to divadelná rozprava o hodnote pravdy na javisku i v živote," uviedlo Slovenské národné divadlo. 

Do divadla prišla za Chudíka

Emília Vášáryová sa stala členkou Činohry Slovenského národného divadla v roku 1964 a neprijímal ju nik iný ako vtedajší umelecký šéf Ladislav Chudík. Len málo herečiek vstúpi do povedomia už s prvými úlohami tak, ako ona.

"Lebo pani Milka na javisku nehrá, ona vo svetlách rámp je! Prirodzená, nežná, krehká, ale aj tragická heroína či dáma so zmyslom pre humor. Dokonalá v tom, že keď stelesňuje Isadoru Duncanovú v Shermanovej hre Keď tancovala..., cítime, ako sa vznáša, a tancovať nemusí, ani spievať v McNallyho Majstrovskej lekcii ako Maria Callas," uvádza divadlo o herečke, ktorú kolegovia označujú za noblesnú a tajomnú. 

V magickom svete divadelných dosák, filmových i televíznych kamier môžeme nazrieť do mysle umelca v prípade, keď ako Emília Vášáryová starostlivo študuje svoje úlohy.

V SND stvárnila viac ako stovku úloh

Na javisku SND počet postáv, ktoré stvárnila, prevyšuje stovku: prvou bola očarujúca Ofélia v Shakespearovom Hamletovi, no už vtedy prejavila svoj zmysel preniknúť do podstaty, nebola to naivná deva... Neskôr prišli úlohy, v ktorých si získala divákov svojou hravosťou, ako napríklad grófka Elisa Hrabovská v Palárikovej komédii Dobrodružstvo pri obžinkoch.

Ako Roxana v Rostandovom Cyranovi z Bergeracu rozkryla zložitosť postavy, rovnako ako v ďalších úlohách, z ktorých spomeňme aspoň niektoré: Florela v Učiteľovi tanca Lopeho de Vega, Mary Warrenová v Millerových Salemských bosorkách, Antigona v Sofoklovej dráme, Doňa Elvíra v Molierovom Donovi Juanovi, Nataša v pamätnej inscenácii podľa Tolstého románu Vojna a mier, skvelá Anna Vyšnevská v Ostrovského hre Výnosné miesto, noblesná Barónka Castelliová v Krležovej hre Páni Glembayovci, Estelle v Sartrovi a jeho hre S vylúčením verejnosti či v milovanom Čechovovi a jeho Višňovom sade, alebo Troch sestrách.

Umelkyňa majstrovsky vyvažuje emocionalitu s ratiom a často svoju fyzickú krásu a šarm neváha „skryť za masku“ postavy, využiť iróniu a sebairóniu, v mysli si vybavme napríklad jej úžasnú starenku v Ionescových Stoličkách. Emília Vášáryová je nezabudnuteľná ako Anjel v muzikáli Na skle maľované, ktorý mal 647 repríz, či v Tančiarni, v ktorej zaujala nielen na domácej pôde. „SND je chlieb môj každodenný,“ vyjadrila sa v jednom z rozhovorov.

 

400 filmových diel 

Určite to platí aj o postavách z posledného obdobia v inscenáciách Fanny a Alexander, Elity, Bulgakovovom Divadelnom románe, Churchillovom Čaji a apokalypse či ostatnej premiére Kým prídu Stouni... A to ešte nespomíname tituly z televízneho archívu, kde je pod menom umelkyne v archíve vyše štyristo odkazov a desiatky filmových diel, ktoré v poslednom období rada nakrúca s mladými tvorcami.

Emília Vášáryová hovorí, že vďaka herectvu sa stretáva s ľuďmi, ktorých stretnúť chcela a chce a ktorí ju zaujímajú, a že človeka zachráni vždy len práca. Spomínali sme, že obľúbeným dramatikom prof. Vášáryovej je Čechov, ktorý povedal aj to, že človek musí mať okolo seba poriadok a krásu. Tú svojou sebadisciplínou, dokonalosťou a pokorou veľkým priehrštím pani Milka rozdáva navôkol. Viac ako dar k narodeninám sú pre ňu ďalšie príležitosti. "A tiež potlesk, ktorý bude patriť aj dnes všetkým účinkujúcim, ale predovšetkým našej milej a vzácnej dáme, pani Milke Vášáryovej!" uzavrelo divadlo.

Rodáčka z Hornej štubne

Emília Vášáryová sa narodila v Hornej Štubni. V roku 1963 absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Následne sa stala členkou súboru Novej scény Bratislava a od augusta 1964 je členkou činohry SND. Diváci ju mali možnosť vidieť i vo viacerých iných slovenských a českých divadlách: Štúdio L+S, Divadlo Aréna, GUnaGU, Národné divadlo Praha, Mestské divadlo Pavla Országha Hviezdoslava Bratislava. Spolupracuje s rozhlasom, filmom aj televíziou. Hrala v mnohých televíznych inscenáciách, seriáloch a vo filmoch. V rokoch 1990 – 2020 pôsobila ako pedagogička na Katedre herectva Divadelnej fakulty VŠMU. V roku 1999 bola vymenovaná za profesorku v odbore divadelné umenie a veda – herectvo.

Viac ako 50 ocenení

1967 – Cena Janka Borodáča (za postavu Florely v komédii L. De Vega Učiteľ tanca, s prihliadnutím na rolu Heleny v Shakespearovej komédii Sen noci svätojánskej a na jej postavy vo filmoch)

1968 – Zlatý krokodíl 1970 – Za vynikajúcu prácu

1978 – Zaslúžilá umelkyňa

1983 – Cena Andreja Bagara (za vytvorenie postavy Ifigénie v inscenácii hry J. W. Goetheho Ifigénia v Tauride, 1982)

1991 – Cena ministra kultúry (za vynikajúce výsledky v hereckej tvorbe)

1992 – TELEMÚZA 92 (za ženský herecký výkon v televíznych inscenáciách La Musica a Ježišova matka) 1995 – TELEMÚZA 95 (za dabing postavy Heléne vo francúzskom seriáli Zlomené srdcia)

1996 – Cena Nadácie Alfréda Radoka za najlepší herecký výkon (v pražskom predstavení hry T. Bernharda Ritter Dene Voss v Divadle Na zábradlí)

1999 – Krištáľové krídlo za rok 1998 v kategórii divadelné umenie (za stvárnenie postavy Agnes v hre E. Albeeho Krehká rovnováha) 1999 – Zlatá slučka – Najlepší ženský dabing (za hlasové stvárnenie herečky Shirley McLainovej vo filme Strážca pani Tess)

1999 – DOSKY: Cena za najlepší herecký výkon (za postavu Starenky v hre E. Ionesca Stoličky) 2000 – Cena Jozefa Kronera (za najpozoruhodnejší herecký výkon v roku

1999 za postavu Starenky v hre E. Ionesca Stoličky)

2000 – víťazka novinárskej ankety Herečka storočia, Cena Igric za pôvodnú audiovizuálnu tvorbu (za postavu Máše v televíznej inscenácii STV Klietka), Cena Literárneho fondu (za postavu Starenky v inscenácii Ionescových Stoličiek)

2001 – Hercova misia (Art Film Trenčianske Teplice)

2002 – štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy/ DOSKY: Cena za najlepší herecký výkon (za stvárnenie Marie Callasovej v hre T. McNallyho Majstrovská lekcia Marie Callas)

2003 – Cena Karla Čapka za rok 2002/ Cena Tatra banky za umenie/Štátne vyznamenanie Medaila za zásluhy

2004 – DOSKY: Cena za najlepší herecký výkon (za stvárnenie Stevie v hre E. Albeeho Koza alebo Kto je Sylvia?)

2005 – Český lev: Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej role vo filme Horem pádem/ laureátka ceny Pavla Straussa za trvalý prínos v oblasti kultúry (Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre)

2006 – Cena Kobanadi (Komerčnej banky a Národného divadla) za činohru, za postavu Marie v hre P. Turriniho Josef a Marie v divadle Kolowrat za sezónu 2005/06

2007 – cena Literárneho fondu za celoživotné dielo

2008 – OTO 2007, pocta za celoživotné dielo – Sieň slávy / Cena Ťin Ťue (Zlatý pohár) v kategórii najlepšia herečka za postavu Václavovej matky vo filme Václav na 11. ročníku MFF v Šanghaji

2010 – čestný doktorát Janáčkovej akadémie múzických umení Brno (Doctor Artis Dramaticae Honoris Causa)/ televízna cena ELSA v kategórii Pôvodná dramatická tvorba – herečka za účinkovanie v snímke Archiv (ČT1)

2011 – Kvet Tálie (v rámci festivalu Aničky Jurkovičovej)

2013 – tvorivá prémia za herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele za postavu Amálie vo filme Dušičky seniorov z cyklu Filmoviedky (výročná národná tvorivá cena SFZ, Únie slovenských televíznych tvorcov a tvorcov Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu roku 2012)/ Cena Literárneho fondu za postavu Violet Westonovej v hre T. Lettsa August: Stratení v Oklahome)/ prvá laureátka Siene slávy Fóra donorov za dlhoročné angažovanie sa v oblasti filantropie

2016 – Slovenská národná filmová cena za film Eva Nová - Slnko v sieti 2016 – Výročná cena českých filmových klubov za film Eva Nová

2017 – Cena českej filmovej kritiky TRILOBIT za postavu Eva Nová

2018 – Cena Literárneho fondu za postavu Pani Petersovej v inscenácii hry Pred západom slnka