Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Mikulcom: Ľudia veciam skôr uveria, ale vyšetrovatelia ich musia dokázať
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Mikulcom: Ľudia veciam skôr uveria, ale vyšetrovatelia ich musia dokázať

BRATISLAVA / Ustál najviac odvolávaní v parlamente a tvrdí, že nezasahuje do vyšetrovaní. Prečo máme toľko obvinených politikov a aké zmeny čakajú rezort vnútra? Na aktuálne otázky a témy reagoval v relácii Analýzy Na hrane minister vnútra Roman Mikulec.

Rozhodnutie o vine Dušana Kováčika

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný a súd ho poslal na osem rokov do väzenia. Podľa ministra vnútra Romana Mikulca treba rešpektovať rozhodnutie súdu. V relácii sa vyjadril, že toto rozhodnutie treba rešpektovať.

Zatiaľ čo premiér Heger oslavuje právny štát, Robert Fico tvrdí, že Dušan Kováčik je politickou obeťou. "Je to významné rozhodnutie, dlhé roky sa o tom hovorilo a teraz sa ukazuje, že to bolo pravdivé," uviedol Mikulec s dôrazom na to, že rozhodol nezávislý súd a zdôraznil, že politické vyjadrenia k vyšetrovaniu ho vyrušujú.

Obvinenia z korupcie Mikulec vníma ako cielenú snahu o diskreditáciu jeho osoby zo strany Roberta Fica a Smeru-SD. "Opakovane som to vysvetľoval a nerozumiem, prečo Zurian ten rozhovor s Imreczem zinscenoval tak, ako to zinscenoval," poznamenal minister vnútra, ktorý je v prípade len ako svedok a akcentoval, že od začiatku je maximálne súčinný s OČTK. 

Obvinenie ministra sú podľa neho snahou o diskreditáciu

Mikulec dodal aj to, že v minulosti polícia nekonala transparentne vo veľa prípadoch a po jeho nástupe do funkcie ho anonymne, alebo aj otvorene kontaktovali ľudia, ktorí mali dokonca aj spisové značky. "Komunikácia, ktorá bola, tak v nej nebolo napísané vyšetrovací spis," povedal na margo obvinení Smeru-SD, že zasahoval do vyšetrovania. Zdôraznil, že inkriminovaný spis, ktorý mal vrátiť po 48 hodinách, nebol vyšetrovacím spisom. Povedal, že veci, o ktorých sa v minulosti hovorilo, sa naozaj diali a dnes je to na základe rozhodnutí súdov zrejmé. Ľudia podľa ministra veciam skôr uveria, ale vyšetrovatelia si ich musia overiť a dokázať. 

"Myslím si, že výsledky, ktoré sú za posledné dva roky, hovoria samé o sebe. Ja si niekedy dávam otázku, že nemohlo sa nám zdať pred dvoma troma rokmi, že ten nastavený systém sa môže raz rozpadnúť," reagoval minister v odpovedi na otázky, či je v prípadoch dôkazná situácia dostatočne silná. "Máme nezávislé súdy, ktoré rozhodujú na základe dôkaznej situácie, ak súd rozhodol, že Dušan Kováčik nemôže byť stíhaný za trestnú skupinu, tak to treba rešpektovať,"  reagoval minister. 

Bude riešenie paragrafu 363?

Mikulec by bol rád, ak by generálny prokurátor Maroš Žilinka dodržal to, čo sľuboval na verejnom vypočutí, kde paragraf 363 označil za problematický. "Je to však na odbornú diskusiu," poznamenal Mikulec ďalej s tým, že treba počkať, ako bude nálada v koalícii nastavená. Zároveň paragraf 363 nevníma ako tému dňa.

Mieru nedôvery minister tragicky nevníma. "Aj do budúcna sa budeme snažiť z tých chýb poučiť. Snažíme sa policajný zbor, ale aj všetky zložky ministerstva vnútra, posunúť vpred," priznal Mikulec s tým, že ako pozitívne reakcie vníma aj tie negatívne a uvedomuje si, že "nežijeme v ideálnom svete"

Ako ďalej s Borisom Kollárom?

Boris Kollár (Sme rodina) mal s ministrom Mikulcom problémy mesiace. Zároveň však pre TV JOJ predseda parlamentu uviedol, že na koaličnej rade si nezhody vysvetlili. To potvrdil aj Mikulec s tým, že sa to v žiadnom prípade netýkalo policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý mal pred časom ostrý konflikt s Robertom Ficom (Smer-SD).

"Ja policajnému prezidentovi dôverujem a rešpektujem, že má aj svoj štýl komunikácie. Niekedy to spôsobuje určité nepochopenie alebo také reakcie," odpovedal Mikulec s tým, že on sa policajtov snaží brániť v tom, čo mu prislúcha. "S policajným prezidentom máme rozdelené úlohy," potvrdil Mikulec s tým, že policajný zbor je v Hamranovej kompetencii a on si musí vedieť zbor, ale aj svoje rozhodnutia, obhájiť. "Policajný prezident by nemal čeliť žiadnym politickým kauzám, ani podliehať otázkam politikov o tom, ako si robí svoju prácu," doplnil minister vnútra s tým, že vedenia útvarov majú jeho dôveru. 

Je na Policajnej inšpekcii "konečne poriadok"?

Policajná inšpekcia bola reorganizovaná, pretože úrad inšpekčnej služby nerobil úkony smerom k ochrane policajtov. "Došlo k výmene na poste riaditeľa, zatiaľ je poverený a pani Santusová je vyšetrovateľkou a funguje," vysvetlil Mikulec situáciu na Úrade inšpekčnej služby. 

Čo prezradil minister vnútra o rannej akcii Úradu inšpekčnej služby a NAKA? 

Nové trestné kódexy. Budú či nie?

Mikulec potvrdil, že s rezortom spravodlivosti sú veľmi súčinní a dúfa, že deadliny ministerka Kolíková stihne. Mikulec potvrdil aj to, že by sa celý trestný proces výrazne skrátil. "Dúfam, že sa to pani ministerke podarí predložiť čo najskôr, a boli by sme radi, ak by to bolo veľmi rýchlo," pripustil Mikulec, ktorý vníma ako najväčšiu výhodu práve skrátenie a zjednodušenie trestného konania. "Pomohlo by to nielen vyšetrovateľom, ale aj poškodeným a obvineným," vysvetľoval ďalej s tým, že gestorkou je práve ministerka spravodlivosti. 

Zmeny v polícii

Minister vnútra zdôraznil, že reforma policajného zboru nie je samoúčelná, ale bola nevyhnutná, čo mu povedali aj jeho spolupracovníci. Čo sa týka NAKA, minister avizoval väčšie investície do tejto zložky. "Predstavili sme aj register účtov," pokračoval na margo prania špinavých peňazí a špeciálne zdôraznil, že reformou chce policajný zbor posunúť vpred a zvýšiť kvalitu policajného zboru, ale aj jeho pracovné podmienky. "Bola to vec, ktorá bola dlhé roky zanedbávaná," priznal s tým, že výberové konania na vozidlá sa nerobili 9 rokov a rovnako to bolo v prípade odevov, ale aj ďalších komodít. "Snažíme sa to riešiť dennodenne," akcentoval šéf rezortu vnútra.