Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister Matovič Gyimesiho návrh zákazu dúhových vlajok schvaľuje, podľa premiéra je zákon nesprávny
Zdielať na

Minister Matovič Gyimesiho návrh zákazu dúhových vlajok schvaľuje, podľa premiéra je zákon nesprávny

BRATISLAVA / Igor Matovič súhlasí s tým, aby sa dúhové vlajky nevyvesovali na verejné budovy. Predseda vlády Eduard Heger má na vec úplne iný názor.

Informáciu priniesla agentúra TASR. Diametrálne odlišný názor má premiér Eduard Heger, ktorý sa pre TV JOJ pred samitom v Bruseli vyjadril, že zákon považuje za nepotrebný a nesprávny. 

Návrh do parlamentu predložil poslanec OĽaNO Gyimesi a opozičný poslanec Tomáš Taraba, bývalý kotlebovec. Problémom je, že takýto postup je porušením koaličnej zmluvy, ktorá explicitne zakazuje predkladať návrhy v súčinnosti s opozíciou.

"Tento zákon spôsobí ešte vyššiu polarizáciu spoločnosti, čo nepotrebujeme. Potrebujeme ísť práve opačným smerom," poznamenal premiér s tým, že boli porušené pravidlá a zákon bol podaný nielen s nesúhlasom koaličnej rady, ale ani klubu OĽaNO a k tomu bol zákon predložený v spolupráci s opozičným poslancom.

"Prekročilo to všetky rámce. Vyzval som poslanca Gyimesiho, aby tento zákon stiahol," uviedol Heger pre TV JOJ, ale súhlas Igora Matoviča so zákonom komentovať nechcel. "Ja som svoj názor povedal a vyjadril som, čo si o tom zákone myslím," uzavrel predseda vlády. 

Aj my si budeme robiť, čo sa nám zachce, reaguje SaS

Miroslav Žiak pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že porušením koaličnej zmluvy sa bude zaoberať aj klub SaS, ktorý by mal byť v piatok. "Nepoviete koľké porušenie to bolo v poradí?" zareagoval poslanec SaS pobavene s tým, že aj SaS si bude robiť, čo bude chcieť. Otázne však podľa poslanca je to, či predmetný návrh parlamentom prejde. "Aj ja môžem teraz predložiť tvrdú odluku od štátu, ale neprejde to parlamentom," uviedol Žiak ďalej s tým, že múdrejší bude až po zasadnutí klubu. 

"Gyimesi si však strieľa do vlastnej nohy a na konci dňa bude za hlupáka. Väčšina maďarskej menšiny je pravicovo a liberálne orientovaná," uzavrel koaličný poslanec.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) na tlačovej konferencii uviedol, že tento návrh zákona považuje za snahu o rozpútanie kultúrnej vojny. Práve tá by mala podľa lídra, spolu s ďalšími krokmi vlády, odpútať pozornosť od jej neschopnosti.