Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Igor Matovič odborníkov neprekvapil. Jeho konflikty sú vždy osobné, akoby závidel, tvrdia
Zdielať na

Igor Matovič odborníkov neprekvapil. Jeho konflikty sú vždy osobné, akoby závidel, tvrdia

BRATISLAVA / Prezidentka vracia Matovičovo "krúžkovné" do parlamentu. Igor Matovič na prezidentku opäť zaútočil, čo predpokladali aj hostia relácie Analýzy Na hrane politológ Radoslav Štefančík a šéf agentúry AKO Václav Hřích. Čo si myslia o nekonečných a nespočetných konfliktoch Igora Matoviča (OĽaNO)?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) očakával, že prezidentka Zuzana Čaputová vráti parlamentu na opätovné prerokovanie zákon o pomoci rodinám, čo uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii. Zdôraznil, že ho mrzí, že mu nedala ani minútu priestoru na to, aby návrh zákona ako jeho predkladateľ pred ňou obhájil. "Očakával som, že pri návrhu, ktorý bude masívnym spôsobom pomáhať rodinám, budú naše postoje diametrálne odlišné," povedal v reakcii na rozhodnutie hlavy štátu.

Zuzana Čaputová sa rozhodla vrátiť do parlamentu tie časti zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka. Jej veto sa tak netýka okamžitej pomoci rodinám od júla tohto roka. Ak parlament jej veto prelomí, obráti sa na Ústavný súd SR s otázkou, či proces schvaľovania tohto zákona bol v súlade s Ústavou SR. Hlava štátu o tom informovala vo svojom verejnom vyhlásení.

Prezidentka mala najzásadnejší problém so skráteným legislatívnym konaním v prípade "krúžkovného". Zdôraznila, že každý legitímny zámer by mal prejsť legitímnymi prostriedkami. Ohradila sa aj proti absencii medzirezortného pripomienkového konania, ale aj voči obviňovaniu z toho, že kritici návrhu sú označovaní za "protirodinných". 

Minister financií a expremiér Igor Matovič ju napriek tomu označil za progresívnu liberálku a seba za prorodinného konzervatívca. Týmito označeniami odôvodnil očakávanie, že pri návrhu masívnej pomoci rodinám budú ich postoje odlišné. Čaputovej odkázal, že rodiny to aj tak vyhrajú.

Každý Matovičov konflikt je osobný, zhodli sa odborníci 

O aktuálnej téme diskutovali v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ politológ Radoslav Štefančík, ale aj šéf prieskumovej agentúry AKO Václav Hřích. Obaja odborníci sa bez váhania zhodli na tom, že hoci sa prezidentka zachovala správne bude čeliť ďalším osobným útokom zo strany expremiéra. Politológ dokonca poznamenal, že Igor Matovič bude zámerne interpretovať jej rozhodnutie ako antipatiu a nie ako odborné rozhodnutie.

Viac sa dozviete vo videu: