Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hlava štátu si vyslúžila ďalšiu pochvalu: Dokázala, že má politickú odvahu, reagujú odborníci
Zdielať na

Hlava štátu si vyslúžila ďalšiu pochvalu: Dokázala, že má politickú odvahu, reagujú odborníci

BRATISLAVA / Vetovaním časti balíčka z dielne ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) si prezidentka vyslúžila viac uznania, než kritiky. Pochválili ju odborníci, ale k jej rozhodnutiu pristúpila s rešpektom aj väčšina koalície.

Podľa politológa Jozefa Lenča hlave štátu, ktorá aktuálne zápasí s koronavírusom nechýba politická guráž. "Prezidentka republiky dnes ukázala, že má viac politickej odvahy, rešpektu voči právnemu štátu a empatie smerom k tým, ktorí potrebujú pomoc štátu v krízovej situácii, než väčšina ústavných činiteľom," uviedol politológ s tým, že je načase, aby sa ňou inšpirovali predseda vlády a zvyšok príčetnej časti vládnej koalície.

"Majú dnes poslednú šancu, ako zbaviť vládu elementu, ktorý legitimizuje krajnú pravicu a súčasne dláždi cestu k moci tým, ktorých jediným cieľom je deliberalizácia demokracie, parazitovanie na systéme a zneužívanie moci pre naplnenie vlastných prízemných túžob," doplnil Lenč. 

V relácii Analýzy Na hrane o kroku prezidentky diskutovali politológ Radoslav Štefančík a šéf prieskumovej agentúry AKO Václav Hřích. 

Prezidentka poslala "krúžkovné" Igora Matoviča späť do parlamentu. "Rozhodla sa zachovať česť svojho úradu," reagoval politológ Radoslav Štefančík a riaditeľ agentúry AKO doplnil, že už z rokovaní bolo jasné, že prezidentka svojimi argumentami chcela vziať vietor z plachiet svojich odporcov.

Prezidentka však zároveň deklarovala, že ak by jej veto NR SR prelomila, určite sa obráti na Ústavný súd SR. "Bude nasledovať verbálny útok zo strany Igora Matoviča smerom na prezidentský palác," reagoval Štefančík a zdôraznil, že tým nechce povedať, že by hlavu štátu minister financií a expremiér za OĽaNO doteraz šetril. 

Útoky budú pokačovať

Šéf agentúry AKO Václav Hřích doplnil, že Igor Matovič bude pokračovať v osobných útokoch a aj voličov sa bude snažiť presvedčiť o tom, že prezidentka sa nerozhoduje odborne, ale na základe antipatie. "Prezidentka je populárna aj medzi voličmi OĽaNO a bude to súboj aj o tieto hlavy," zhodnotil šéf agentúry AKO. 

"Igor Matovič vníma osobne každý konflikt. Nedokáže sa odosobniť a pristupovať k politike pragmaticky," uviedol politológ s tým, že Igor Matovič torpéduje každého, kto je populárny "akoby im závidel". "Cestou však nie je ťahať populárnejších ľudí smerom nadol, ale snažiť sa dotiahnuť k nim," pokračoval ďalej.