Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za čo vymenili liberáli z OĽaNO svoje hlasy? Matovič prišiel so spiknutím SaS so Smerom a fašistami z Republiky
Zdielať na

Za čo vymenili liberáli z OĽaNO svoje hlasy? Matovič prišiel so spiknutím SaS so Smerom a fašistami z Republiky

BRATISLAVA / Prorodinný balíček ministra financií a bývalého premiéra Igora Matoviča má spečatený osud. Zo 142 poslancov hlasovalo za prelomenia veta 77 poslancov NR SR. Poslanci OĽaNO hlasovali jednotne za, pričom poslanec Zajačik, ktorý v hlasovanie vykázalo ako neprítomného, sa odvolal na chybu. Neprítomný bol len poslanec Juraj Krúpa.

Po opakovanom odsúvaní sa dnes (22.6.2022) hlasovalo o ďalšom osude balíčka o voľnočasových aktivitách dieťaťa. Ide o balíček, ktorý bol najprv prezentovaný ako protiinflačná pomoc, no následne ho jeho tvorca Igor Matovič otvorene nazval balíčkom na pomoc rodinám.

Poslanci hlasovali o štrnástich pripomienkach hlavy štátu bez odporúčania gestorského výboru. Zo 140 prítomných poslancov podporilo prezidentkine výhrady len 68 z nich a teda pripomienky prezidentky parlament neschválil. 

Poslanec Robert Fico (Smer-SD) si vyžiadal 2 minúty pred hlasovaním, kedy prezentoval stanovisko svojho klubu. Zákon označil za ničotný a nedostatočný. Predseda NR SR Boris Kollár potvrdil, že Sme rodina prelomenie veta podporí a poznamenal, že oni v opozícii koalíciu nevydierali. Michal Šipoš za OĽaNO uviedol, že jeho poslanci považujú zákon za hodnotnú pomoc a opätovne podporí rodiny s deťmi. 

Najväčšej kritike čelili práve voľnočasové preukazy, ktoré by občanov mali stáť až 400 miliónov ročne. Zákon je podľa kritikov veľmi zle napísaný a koaličná strana SaS opakovane argumentovala aj tým, že je nerealizovateľný. 

Za čo zrejme "predali" svoje hlasy?

OĽaNO sa od začiatku snažilo zabezpečiť si dostatočný počet poslancov (76 pozn.red) na prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej. Po rokovaniach na klube sa nespokojní poslanci, ktorých malo byť sedem stretli aj s premiérom. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ z prostredia klubu sa nespokojní poslanci z tzv. liberálneho krídla OĽaNO mali dožadovať protislužby za svoje hlasovanie.

Malo ísť aj o určité hodnotové otázky. Rokovať sa teda malo nielen o dúhových vlajkách poslanca Gyimesi, ale aj o spoločných domácnostiach pre LGBTQI ľudí, čo má aktuálna vláda aj v Programovom vyhlásení vlády, ale zatiaľ sa tejto téme nikto nevenoval. Zlomovým sa ukázalo aj dohadovanie o šéfovi RTVS, kde liberálne krídlo odmieta jedného z kandidátov, ktorý je aj aktuálnym šéfom, Jaroslava Rezníka. Ako to bolo sa ukáže už v priebehu niekoľkých týždňov. 

SaS vytýka dohodu s fašistami 

Predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič hneď po hlasovaní uviedol, že poslanci Igora Matoviča dokázali, že sú ochotní ísť do rizika, že občania nedostanú nič. Zuzana Čaputová totiž avizovala, že ak dôjde k prelomeniu jej veta, obráti sa na Ústavný súd SR. OĽaNO a Sme rodina sa spolčili s fašistami.

Chabá obhajoba Čekovského?

Kristián Čekovský reagoval na hlasovanie tým, že spomínané výhrady poslanci komunikovali od začiatku. "Na konci dňa sme stáli pred rozhodnutím, či rodiny dostanú pravidelnú pomoc," poznamenal Čekovský s tým, že ohrozenie zo strany Ústavného súdu SR je v poriadku a ÚS SR rozhodne. Dohoda podľa neho spočívala aj v tom, že ak neprejdú pripomienky hlavy štát, budú hlasovať za zákon ako celok. Argumentoval tým, že bez strany SaS by rodiny nedostali žiadnu podporu. Iný postup nebol podľa poslanca za OĽaNO na stole zo strany vedenia hnutia. "Trvalo by to asi ďalšie mesiace," poznamenal Čekovský pričom na poznámku, že "vláda sa zodpovedá poslancom a nie naopak" neodpovedal. 

Matovič podľa Hlasu porazil posledné zvyšky zdravého rozumu

Na prelomenie veta Zuzany Čaputovej reagovala aj strana Hlas-SD. "temná koalícia je definitívne realitou", začal Peter Pellegrini s tým, že prelomenie veta prešlo bez hlasov dvoch koaličných strán a to SaS a Za ľudí. "Igor Matovič porazil posledné zvyšky zdravého rozumu," reagoval líder Hlasu-SD a expremiér Peter Pellerini.

Matovič sa rozhodol hlavou preraziť múr, reaguje Šeliga

OĽaNO si podľa bývalého podpredsedu NR SR a podpredsedu strany Za ľudí Juraja Šeligu vybralo spoluprácu s fašistami, ktorí ich chceli vešať a spochybňovali covid. "Prekračujú rubikon," poznamenal Šeliga s tým, že aj Boris Kollár bol za pripomienky prezidentky, ale mal sa vyjadriť, že počká ako sa vyjadrí Igor Matovič. OĽaNO podľa neho legitimizovalo ĽSNS. 

"Budem hovoriť s premiérom. Nechcem dávať silné vyhlásenia, ale už druhý raz za mesiac mám vnútorný pocit, že nechcem pokračovať v tejto koalícii," poznamenal Šeliga s dôrazom na to, že keď malo ísť o vydanie Roberta Fica, tak nevydával toľko energie, ako pri snahe vyhrať tento politický súboj. "Toto nemá s konzervativizmom nič spoločné," uviedol poslanec Šeliga ďalej a pokračoval, že je ohrozená nielen stabilita koalície,  ale aj samotná pomoc rodinám. 

Za nelogické označil Šeliga aj to, že už teraz je jasné, že to krúžkovné bude treba opravovať. Z konfliktu, ktorý podporuje Igor Matovič sú viacerí znechutení. "Potrebujeme sa nadýchnuť a za seba hovorím, že OĽaNO podcenilo to, že sa pridalo k ĽSNS," uzavrel Šeliga s tým, že na stole bolo čisté riešenie a na konci dňa musí o ďalšom postupe rozhodnúť Eduard Heger. Práve on bol podľa Šeligu dôvodom, prečo neodišiel z koalície po hlasovaní o vydaní Roberta Fica (Smer-SD). 

Prezidentka zákon pošle na Ústavný súd

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje dnešné rozhodnutie poslancov a so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov sa obráti na Ústavný súd SR. V tlačovej správe to povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Podľa prezidentky by vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eur – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. "Inštitút skráteného legislatívneho konania bol v tomto prípade podľa prezidentky použitý v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie, a teda vo vetovaných častiach nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie," doplnil Strižinec. Národná rada SR dnes prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej k zákonu o financovaní voľného času dieťaťa.

Matovič vidí za hlasovaním spiknutie SaS, Smeru a fašistov z Republiky

Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič sa na tlačovej konferencii vyjadril, že jeho nerozhodnutých poslancov presvedčilo "spiknutie SaS so Smerom a fašistami z Repubilky". Opakovane zdôraznil, že inak mali poslanci za OĽaNO voľnú ruku. "Nevidím dôvod, aby som vám dával kópiu toho príspevku. Hovoril som o tom, že celá opozícia sa spojí s fašistami," povedal Igor Matovič. 

Ďalej vyzval novinárov, aby si presné informácie zistili sami, lebo "majú na to páky". Odkazoval aj na neurčité stretnutie v poslaneckom salóniku. Matovič zároveň uviedol, že si v posledných týždňoch užili "hovnomety klamstiev"