Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ďalší vývoj koalície? Poslanci OĽaNO aj Jana Žitňanská radikálne odmietajú menšinovú vládu s podporou ĽSNS
Zdielať na

Ďalší vývoj koalície? Poslanci OĽaNO aj Jana Žitňanská radikálne odmietajú menšinovú vládu s podporou ĽSNS

BRATISLAVA / Hoci konflikty v koalícii neubúdajú, poslanci vládnej strany OĽaNO odmietajú, že by chceli vládnuť v menšine s podporou fašistickej ĽSNS. Strana SaS Richarda Sulíka zároveň oznámila, že brífing pre médiá po mimoriadnej a rozšírenej republikovej rade bude o štvrtej popoludní.

"Akoby povedal bulvárny novinár, čaká nás horúce politické leto," povedal poslanec (OĽaNO) a predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský pre Noviny PLUS TV JOJ. On, ale aj jeho kolegovia apelujú na SaS, aby neodchádzala z vlády. Prelomovým dňom bude práve dnešok (streda 6.júla), keď sa SaS postaví pred médiá po mimoriadnej republikovej rade a verejnosť oboznámi so svojim rozhodnutím.

Poslanci OĽaNO, ale aj Jana Žitňanská zo Za ľudí, ktorá je v parlamente nezaradenou poslankyňou, sa vyjadrili, že menšinovú vládu s podporou ĽSNS si nedokážu predstaviť. Podľa Stančíka (OĽaNO) už teraz boli niektoré zo zákonov ohrozené. Takúto podporu si nevie predstaviť ani Anna Záborská, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO, ale jej domovskou stranou je Kresťanská únia. 

Vladimíra Marcinková pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že z koalície by odišla spolu so zvyškom SaS. Marcinková patrí do skupiny poslancov, ktorí opustili poslanecký klub Za ľudí a následne vstúpili do poslaneckého klubu SaS. Poslanecký klub ekonomických liberálov sa tak stal druhým najsilnejším poslaneckým klubom po OĽaNO. 

Práve strana Richarda Sulíka je tou, ktorá má od začiatku vlády neutíchajúce konflikty predovšetkým s ministrom financií Igorom Matovičom. Odchod hrozil už pred viac než rokom, keď sedel Igor Matovič ešte v kresle premiéra a Za ľudí spolu so SaS naňho vyvíjali tlak tým, že postupne podávali demisie v Prezidentskom paláci. Líder OĽaNO sa následne rozhodol ustúpiť a vymenil si pozície s Eduardom Hegerom (OĽaNO). 

To, že kroky tejto vlády sa nedajú prognózovať rovnako, ako ďalšie koaličné dianie zdôraznil v 24podcaste aj politológ Radoslav Štefančík, podľa ktorého konflikty vo vládnej koalícii likvidujú aj poslednú nádej v spoločnosti. 

​Marušiak predpokladá divokú jazdu

Po prípadnom odchode strany Sloboda a Solidarita (SaS) z vlády by sa táto strana nezaviazala k udržaniu menšinového kabinetu premiéra Eduarda Hegera (OLaNO). Pre agentúru SITA to povedal politológ Juraj Marušiak pri komentovaní jedného zo scenárov ďalšieho vývoja v koalícii v súvislostí s napätím, ktoré vládne medzi stranou SaS Richarda Sulíka a vládnym hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča. Marušiak uviedol, že šance na prípadnú menšinovú vláda závisia od toho, ako by si takáto vláda dokázala zabezpečiť podporu nekoaličných poslancov v parlamente.

"Predpokladám, že SaS by negarantovala udržanie menšinovej vlády. Bola to by to pre nich strela do nohy, pokiaľ by odišli z vlády len preto, aby ju mohli v menšinovej pozícii ďalej podporovať. Vláda by sa musela opierať o kotlebovcov. Existuje teoretická šanca, že by si teda vláda mohla predĺžiť život," zhodnotil politológ.

Téme republikovej rady a vzťahu v koalícii sa venovali aj komentátor TV JOJ Arpád Soltész a komentátor denníika Sme Peter Tkačenko. Ako vnímajú situáciu v koalícii a aké vidia riešenia?

​Poznamenal však, že by vo zvyšku koalície museli zrejme počítať s odporom časti poslancov OĽaNO, ako to naznačil poslanec Kristián Čekovský. "Nedá sa vylúčiť, že aj niektorí poslanci strany Za ľudí alebo tí, ktorí ešte podporujú vládu, aj keď opustili klub OĽaNO, by svoje rozhodnutie prehodnotili. Takže tá stabilita vlády by bola ohrozená a bolo by otázkou času, kedy by sa takáto vláda zrútila," priblížil Marušiak. Podľa neho skôr ako menšinový kabinet sú pravdepodobnejšie predčasné voľby.

"Skôr to vidím takto, aj keď na Slovensku sa predvídať nedá nič. Takáto menšinová vláda by stratila aj svoj morálny mandát. To by bol určite vážny problém. Rovnako aj z hľadiska medzinárodnej reputácie, ak by sa vláda opierala o strany extrémnej antidemokratickej pravice. V Európe existujú vlády s podporou populistickej pravice, ale nie takej, ktorá má neonacistické korene a identitu," povedal Marušiak.

Jedna z možností, ktorú by si mohla SaS stanoviť ako podmienku zotrvania v koalícií, je odchod Igora Matoviča z vlády a z postu ministra financií. Politológ označil takúto prípadnú požiadavku vzhľadom na konflikty v koalícii za opodstatnenú. "Čo sa však týka realistickosti takejto požiadavky, dovoľujem si byť skeptický. Igor Matovič je lídrom OĽaNO, symbolizuje ho a predstavuje ho. Už len z tohto dôvodu je tá požiadavka veľmi problematická," myslí si Marušiak.

Ak by podľa neho Matovič z vlády odišiel, vrátil by sa do parlamentu, kde by sa prejavoval ako líder OĽaNO. "Ešte viac mu to rozviaže ruky. Ešte viac bude môcť vystupovať ako opozícia voči všetkému, aj voči vláde, v ktorej má OĽaNO dominantnú pozíciu. Bola by to veľmi divoká jazda," uzavrel politológ.