Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanec Ledecký na margo ministerky Remišovej: Trošku sme oblbli Európsku komisiu a k tomu pustili kus peria
Zdielať na

Poslanec Ledecký na margo ministerky Remišovej: Trošku sme oblbli Európsku komisiu a k tomu pustili kus peria

BRATISLAVA / Presúvanie problému z jedného úradu situáciu nevyrieši. To odkazuje ministerke MIRRI Veronike Remišovej jej bývalý stranícky kolega a bývalý primátor Spišského Hrhova Vladimír Ledecký, ktorý opLustil stranu zakladateľa Andreja Kisku spolu s liberálnym krídlom Márie Kolíkovej potom, čo moc v strane prevzala práve odídenka z OĽaNO. Jeho konflikty s ministerkou Remišovou pritom začali už včase, keď bol štátnym tajomníkom na jej ministerstve.

"Ministerka Remišová musela ustúpiť a pustiť stovky miliónov na Rómov, aby to uhrala na európskej úrovni. Presvedčili komisiu, že bude komplexný prístup, o ten sa snažia už roky, neúspešne, a koordináciu zveria do rúk splnomocnenca pre Rómov," začal Ledecký na sociálnej sieti s tým, že ak si niekto myslí, že presunutím balíka problémov z Ministerstva vnútra na Úrad splnomocnenca, sa problémy vyriešia, je na omyle.

"Splnomocnenec patrí pod Úrad vlády, prečo za to nenesie zodpovednosť priamo premiér? Najprv je potrebné vyriešiť problematické čerpanie eurofondov všeobecne. Myslím si, že už začiatkom budúceho roka bude zainteresovaným jasné, koľko miliárd sa nevyčerpá," poznamenal poslanec, ktorý dlhodobo razí väčšie kompetencie pre samosprávy.

"Ten problém padne z Bruselu na konkrétnu hlavu v našom hlavnom meste. Tam už ani samoprezentácia úspechov nepomôže. Tak ako vylučujeme Rómov v bežnom živote, tak sme to urobili aj v eurofondoch. Tu najťažšiu robotu hoďme na hlavu splnomocnenca. Keď sa to nepodarí, bude super ak to budeme mať na koho hodiť," poznamenal poslanec za SaS s tým, že do dnešného dňa sa nevysporiadali žiadne pozemky v osadách a to napriek tomu, že sa o tom veľa sa o tom hovorilo.

Problémov je viac než dosť

"Jedna z bŕzd akéhokoľvek rozvoja. Niekoľko rokov zaseknutý Slovenský pozemkový fond. Samosprávy sa nevedia dovolať riešenia a starostovia s rómskymi osadami stoja vždy principiálne na konci radu. Implementačné orgány "aktívne napomáhajú" v tomto programovom období odradiť aj tých posledných žiadateľov," uviedol ďalej s tým, že aktuálne na východnom Slovensku po audite žiadajú vrátiť cca 4 milióny za hotové projekty materských škôl a komunitných centier.

"Všetko projekty pre rómsku komunitu. Každý krok vám schvaľujú koordinačné orgány, ÚVO a potom príde súkromná firma na audit. Príde vám rozhodnutie od orgánu na korekciu 25% za pochybenie. Od toho istého orgánu, ktorý vám pred časom vydal rozhodnutie, že máte všetko v poriadku a môžete projekt realizovať. Žiadne nové skutočnosti medzi tým neboli," doplnil ďalej.

Všetky dôsledky sa podľa Ledeckého zvezú na konečného žiadateľa a to budú obce. "Je jasné, že budú na to kašľať. Kto to potom zrealizuje? Na ministerstve som tvrdo presadzoval aj vznik regionálnych centier, ako support pre regionálny rozvoj a čerpanie eurofondov. Aj v tomto prípade platí, či tam budú kompetentní pracovníci alebo štruktúry prinesú len viac úradníkov," pokračoval ďalej s tým, že programy, ktoré by riešili problém s MRK sa nerobili a nerobia komplexne.

Treba komplexné riešenia

Ledecký zároveň zdôraznil, že neriešime problém po celej šírke a keď sa problém nerieši komplexne, nemôže byť logicky ani čerpanie dobré. "Ak chceme riešiť vzdelávanie v obci a potrebujeme vybudovať školu, je dobré mať zdroje z EÚ na jej vybudovanie, no ak nemáte pozemok, celý problém stojí a školu nepostavíte. Od Slovenského pozemkového fondu obce nedokážu dostať hektár pozemku, obce sa nehýbu a problémy sa kopia. Ďalej starosta musí chcieť, vedieť a obec nesmie byť v nútenej správe či iných problémoch," uviedol ďalej k téme, ktorá sa bytostne týka vylúčených komunít. 

Ďalej presvedčiť zastupiteľstvo aby do toho išlo a to nehovorím o enormnej byrokracii, ktorú malé obce nezvládajú spracovať. Peniaze nie sú primárny problém. "Na prvom mieste je dôležité vedieť, čo s MRK chceme a vieme spraviť. Skutočne chceme vyriešiť problém chudobných ľudí a začleniť ich do spoločnosti? Z vlastnej skúsenosti viem, že je to možné. Existuje však spoločný konsenzus pre riešenie tohto problému? Dokážeme to len vtedy, keď sa nebudeme deliť na "my a oni"," uzavrel poslanec SaS Vladimír Ledecký.