Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ústavný zákon z dielne SaS má upraviť dôchodky: Zmeny majú nastať v druhom pilieri
Zdielať na

Ústavný zákon z dielne SaS má upraviť dôchodky: Zmeny majú nastať v druhom pilieri

BRATISLAVA / Strana SaS predstavila návrh na nový ústavný zákon o dôchodkovom systéme. Má sa týkať zmien v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Ako liberáli zdôrazňujú, že verejné financie nie sú v dobrom stave a práve preto je potrebné tento problém vyriešiť čo najskôr.

"V programovom vyhlásení vlády máme napísané, že prijmeme ústavný zákon, ktorý bude definovať parametre prvého aj druhého piliera," oznámil líder SaS Richard Sulík s tým, že ide o dôležitú vec. Dodal, že od zostavenia súčasnej vlády politici doposiaľ tému nezačali riešiť. "Podľa dohody zo začiatku marca mali byť ústavné garancie prijaté na júnovej schôdzi," dodal Sulík s tým, že v pondelok strana do parlamentu predloží ich návrh ústavného zákona.

Novú legislatívu predložia liberáli bez dohody v koalícii. Schválenie ústavného zákona je pritom podmienené hlasmi 90 poslancov. "Zákon, ktorý dnes predkladáme do parlamentu, vznikol už pred rokom," povedal poslanec Peter Cmorej (SaS) s tým, že návrh vznikol na základe konferencie. Počas nej sa stretli viacerí odborníci z viacerých odborov. "Míľovými krokmi sa dostávame do stavu, keď dôchodkový systém skrachuje" dodal poslanec.

Nový ústavný zákon má zahŕňať viacero princípov. Ako Cmorej povedal, jedným z nich je napríklad to, že kto vymyslí nové výdavky, musí na ich krytie zároveň predstaviť zdroje. Ďalším prvkom, ktorý chcú liberáli presadiť, je presunutie sporiteľov z dlhopisových dôchodkových fondov do indexových alebo akciových fondov. Podľa návrhu legislatívy by tiež účasť v druhom pilieri mala byť povinná. Odísť by sa  neho malo do určitého času odísť. 

"Mení sa však aj celá spoločnosť. Každý sa chce mať dobre, nezaujímame sa o budúcnosť, chceme žiť dobre teraz, čo politikom praje pri populizme," povedal poslanec Marián Viskupič (SaS). Dodal, že v súčasnosti verejné financie Slovenska nie sú v dobrom stave, v tomto smere sme dokonca druhí najhorší v Európe. "Nie sme na tom dobre v starnutí populácie, ani čo sa týka dôchodkov," dodal poslanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie