Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálna prokuratúra čelí kritike kvôli nezverejnenej analýze o ĽSNS: Verejnosť bola primerane informovaná, odkazuje
Zdielať na

Generálna prokuratúra čelí kritike kvôli nezverejnenej analýze o ĽSNS: Verejnosť bola primerane informovaná, odkazuje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Generálna prokuratúra (GP) nepodá žalobu na rozpustenie ĽSNS. Ako na svojom webe uviedla, nepovažuje to za potrebné kvôli tomu, že strana "nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny ohrozujúce demokraciu". Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) aj ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) ale GP vyčítajú, že nezverejnila celú analýzu.

"Rozpustenie politickej strany je v demokratických podmienkach odôvodniteľné iba v prípade, ak smeruje k ochrane samotnej podstaty demokracie," uvádza sa na webe GP. Ako inštitúcia zdôvodňuje, v prípade podania žaloby na rozpustenie ĽSNS boli analyzované podmienky vyplývajúce z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva, ako aj rozsudku Najvyššieho súdu SR.

GP v tomto prípade preskúmala viaceré kritériá - existenciu dôkazov, riziko ohrozenie demokracie či správanie predstaviteľov strany a to, nakoľko je celá strana nezlučiteľná s ponímaním demokratickej spoločnosti. 

Analýzu nezverejnili

"Uvedené kritériá boli vyhodnotené komplexne, nakoľko musia byť splnené kumulatívne a podložené nespornými dôkazmi. Zároveň bolo zohľadnené, že citovaný rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky predstavuje prekážku res iudicata a preto je možné prihliadať len na skutočnosti, ktoré nastali po jeho právoplatnosti," vysvetľuje prokuratúra s tým, že na prípadné podozrenia z protiprávneho konania konkrétnych osôb, o ktorých doposiaľ právoplatne nerozhodli príslušné orgány, nebolo možné prihliadať. Celú analýzu však inštitúcia nezverejnila.

GP tak dospela k záveru, že nové stanovy ĽSNS "neobsahujú žiadne ciele, ktorých snahou by bolo podkopať alebo zrušiť slobodný demokratický poriadok". Analýza tak podľa inštitúcie dospela k záveru, že strana nemá reálny potenciál a príležitosť zrealizovať politické zmeny, ktoré by ohrozovali demokraciu. " V tejto súvislosti boli zohľadnené aj také kritériá, ako veľkosť strany, rozkol v strane, koaličný potenciál, počet poslancov v Národnej rade Slovenskej republiky, tzv. výtlak a pod.," dodáva.

Kritika od SaS

Správa GP sa nezaobišla bez reakcie. Ako prvá zareagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Zovšeobecnenie, publikované generálnou prokuratúrou, bez toho, aby sme poznali celú analýzu, je z tohto pohľadu nezrozumiteľné. Rovnako ako sú v ňom popísané dôvody, prečo nepodať žalobu, si viem predstaviť aj dôvody, prečo danú žalobu podať," napísala na sociálnej sieti. 

Ku kritike ministerky sa pridala aj strana SaS, ktorá podotkla, že by bolo dobré zverejniť danú analýzu. " Aby sme lepšie porozumeli, prečo sa tak generálny prokurátor rozhodol," napísala strana na sociálnej sieti. Kriticky zareagovala aj ministerka investícií a líderka Za ľudí Veronika Remišová. "Takýto alibistický prístup pokladám za ďalšie zlyhanie GP," napísala na sociálnej sieti.

Posielajú si odkazy

"Interné materiály a stanoviská slúžiace pre rozhodnutie generálneho prokurátora nie sú verejné a o podstatných skutočnostiach, z ktorých vychádzal jednoznačný záver nepodať žalobu, bola verejnosť primerane informovaná," reagoval hovorca GP Dalibor Skladan pre TASR.