Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Keď Sulík uteká z Titanicu, nerobí to z neho krysu
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Keď Sulík uteká z Titanicu, nerobí to z neho krysu

Zdroj: Sita

Richard Sulík sa definitívne rozhodol, ministri SaS v stredu podajú demisiu. Tento vývoj nebol nevyhnutný, ale dal sa očakávať. Naozajstný predseda naozajstnej vlády by bol dávno odvolal ministra financií i ministra hospodárstva a zaoberal by sa bežnými malichernosťami, ako je budúca neschopnosť istej časti populácie platiť účty za elektrinu, teplo a nákup potravín. Lenže Slovenskú republiku sprivatizovala jednoosobová eseročka Igora Matoviča, takže nemá vládu, ale majiteľa, ktorý má celkom iné priority.

Dobré východisko pre krajinu a jej obyvateľov už neexistuje, ale férový spôsob na skrátenie agónie určite áno. Vyplýva z otázky vyjednávačov za OĽaNO, či poslanci bývalého koaličného partnera podporia štátny rozpočet. Pritom by vôbec nemuseli klásť otázky, po ktorých vyznievajú ako naivní diletanti obmedzených rozumových schopností, úplne by stačilo spojiť hlasovanie o rozpočte s hlasovaním o dôvere vláde. Iste, potenciálne by tým otvorili demokratickú cestu k moci politickej sile, ktorá sa už nebude dať odstrániť v demokratických voľbách a bez obetí, ale aspoň by sa tak stalo bez zbytočného násilia a s menšími škodami.

Richarda Sulíka by navyše vmanipulovali do situácie, ktorá by sa už naozaj podobala na pád vlády Ivety Radičovej. Keby dokázali Igora Matoviča zabaviť niečím iným a úbohé zvyšky odborného aparátu v jeho rezorte by za ministrovej nepozornosti dokázali zostaviť aspoň podmienečne príčetný a použiteľný rozpočet, opozičná SaS by sa dostala do chúlostivej pozície. Nemohla by tvrdiť, že hlasuje iba proti samotnému rozpočtu. Niesla by, prinajmenšom opticky, plnú zodpovednosť za definitívny koniec prvoaprílovej vlády Matovičovho premiéra.

Pokiaľ rozpočet neprejde, ale vláda zostane, bude musieť spravovať štát v rozpočtovom provizóriu. Jej členovia by si túto skúsenosť zaslúžili, a ich voliči bezpochyby tiež. Neexistuje totiž lepšia výchova k zodpovednému volebnému správaniu, ako nechať elektorát prežiť celý volebný cyklus so všetkými následkami jeho slobodnej a férovej voľby. Lenže občan sa k zodpovednosti nehlási s o nič väčším nadšením než jeho vláda. Keď sa ľud dostane do situácie, v ktorej už nemá čo jesť ani stratiť, môže sa chytiť všakovakých tvrdých i ostrých predmetov a horľavín. Sociálne nepokoje sme u nás síce veľmi dávno nevideli, nie sú však nevídané. Ani revolúcie nie sú nevídané, len u nás už pomaly vymreli všetci pamätníci tej poslednej, ktorá bola aspoň čiastočne hodná svojho mena.

Ekonomické problémy čoskoro udrú naplno. Existujú firmy, ktoré už podnikajú konkrétne kroky na zastavenie výroby a hromadné prepúšťanie, hlinikáreň Slovalco bola len prvá lastovička. Výrobcovia pečiva celkom racionálne zrátali, že pri očakávaných cenách energií nebude mať zmysel piecť, pretože si ich produkty bude môcť dovoliť len hŕstka ľudí. Ceny za teplo pre domácnosti sa naplno prejavia až na ročných vyúčtovaniach a nedoplatkoch, ktoré budú vyzerať ako za celú dekádu, ale s obmedzením teploty v bytoch treba rátať. Vianoce v chladných obývačkách, bez stromčeka, darčekov a večere, by mohli byť dobrým emocionálnym spúšťačom.

Ak má niekto pocit, že Richard Sulík uteká ako hlodavec z Titaniku, v podstate sa nemýli, no to ešte neznamená, že šéf SaS koná nesprávne. Iste, minister hospodárstva je súčasťou problému, nesie zaň plnú spoluzodpovednosť. Zároveň však nie je kapitánom lode, ba ani jej kormidelníkom, nie je jeho povinnosťou vydržať až do samovražedného konca. Prosto má lepšie vyvinutý pud sebazáchovy ako idioti, ktorí aj vo vode po členky stále tancujú, lebo veď kapela ešte vyhráva. Navyše vie, že keby zostal na palube, celé stroskotanie by nakoniec hodili naňho. Zostať by bola stupidita nezlučiteľná so životom.

V konečnom dôsledku je dobré, že sa vzťahy vyčistia a situácia spriehľadní. Presvedčíme sa na vlastné oči, čo všetko dokáže urobiť vláda Matovičovho premiéra, keď konečne nebude brzdená vnútorným nepriateľom. Alebo sa budeme na vlastné oči dívať na veľké dejiny, z prvého radu. Mnohí ich dokonca prežijú a budú svojim vnúčatám rozprávať neuveriteľné skazky o mýtickom zlatom veku, ktorý je práve teraz.