Skoro jasno
15°
Bratislava
Na hrane s Matovičom a Tomášom: V štúdiu sa strhla ostrá hádka a nechýbali ani osobné útoky
Zdielať na

Na hrane s Matovičom a Tomášom: V štúdiu sa strhla ostrá hádka a nechýbali ani osobné útoky

BRATISLAVA / Igor Matovič vo štvrtok dve hodiny rečnil pred plénom NR SR. Pre kolaps kolegu ho však budú odvolávať až v utorok. Ustojí to? Premiér v zahraničí a Národná banka Slovenska doma informujú o možnom katastrofickom ekonomickom scenári. Čo urobí vláda preto, aby katastrofa nenastala? Na aktuálne témy odpovedal minister financií Igor Matovič a nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Igor Matovič považuje dnešný deň za bežný. "Vy sa naozaj cítite objektom tohoto môjho výroku?" reagoval Matovič na to, že dnes označil novinárov za takých istých fašistov ako počas Hitlerovho Nemecka. Minister financií a bývalý premiér obviňuje médiá z manipulácie s verejnou mienkou.

"Presne toto je to nebezpečné, čo robíte a vy od začiatku manipulujete," obvinil moderátorku Janu Krescanko Dibákovú. 

"Ja som naozaj nečakal, že takto začne táto relácia," uviedol Erik Tomáš s tým, že podľa neho sú aj takí novinári, ktorí pravdu nehľadajú, ale vytvárajú ju. 

Hlasovanie bude v utorok

Igor Matovič neplánuje svoj odchod a to ani ako štátnické gesto. "Oligarchom vadí, že im nedovolím kradnúť v politike," povedal šéf financií. Tomáš z Hlasu reagoval, že Matovič je pohotový v tom, nálepkovať všetkých okolo. "Má neskutočné nadpríjmy a on to tým ľuďom nechce rozdať," poznamenal hlasista a pripomenul Matovičovi kauzy ministra vnútra Romana Mikulca. 

Igor Matovič zverejnil aj status, že Sulík sa dohodol s opozíciou, že ak zahlasujú za odvolanie Matoviča, pomôže im odvolať Mikulca. Tarabovci žiadajú od Sulíka, aby dal podpisy pod predčasné voľby. "Je to človek s najsilnejším stiskom na Slovensku," poznamenal Matovič na margo Štefana Kuffu. Správanie Tarabu považuje minister za zábavné, lebo si uťahuje nielen zo Sulíka, ale aj z Pellegriniho. 

Parlamentné kšefty?

Erik Tomáš reagoval tým, že je zaujímavé, že Tarabovci hlasovali za odvolanie Matoviča dvakrát a hlasovali za odvolanie každého jedného ministra. "Dnes sa nehlasovalo len preto, lebo pán Matovič si nebol istý a naťahoval čas," argumentoval Tomáš a dodal, že Matovič sa bojí o funkciu ministra. 

Matovič poznamenal, že vo vláde SaS nechce a na koaličných radách, ale aj na vláde je pohoda. SaS obvinil zo "zlodejiny", pretože podľa neho sa postarala o milióny pre oligarchov. "Ubezpečujem celú verejnosť, že ak by bol Matovič odvolaný, tak by to bola najrýchlejšia cesta k predčasným voľbám," odvetil Tomáš s akcentom, že ak tvrdí Taraba, že mu ide o predčasné voľby, tak by mal hlasovať za odvolanie. 

Matovič trvá na tom, že on je ten, kto dozerá na to, aby mala polícia a OČTK rozviazané ruky. Na otázku, či sa stotožňuje so štátom, sa vyjadril, že moderátorka sa pokúša o manipuláciu. 

Ako to bude s pomocou?

Ľudia sa podľa Tomáša najviac boja toho, že ich cez krízy bude ďalej sprevádzať táto vláda. "Vy ukazujete svoju neschopnosť a amaterizmus," vyčítal člen "Pelleho jedenástky". Tomáš trvá na tom, že vláda má peniaze a mala by ich rozdať. "Nebolí vás huba z toľkých klamstiev?" oponoval mu Matovič a vytiahol graf pomoci dôchodcom. 

Matovič tvrdí, že ďalšou skupinou, ktorej pomohli, sú rodiny s deťmi. "Trvalo by 610 rokov vlád Fica a Pellegriniho, aby sa dostali na to zvýšenie, čo sme dali my," reagoval expremiér. Tomáš sa vrátil k tomu, že táto koalícia zrušila trináste dôchodky, ktoré by stáli omnoho viac ako tých viac než 700 miliónov. Tomáš to vyrátal tak, že za tri roky by trináste dôchodky vyšli na 2 miliardy. 

Viac vo videu: