Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Parlament je stále zablokovaný. Hlasovanie o novele o štátnom rozpočte sa koalícii opäť nepodarilo otvoriť
Zdielať na

Parlament je stále zablokovaný. Hlasovanie o novele o štátnom rozpočte sa koalícii opäť nepodarilo otvoriť

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po prerušenom rokovaní vrátili do rokovacej sály NR SR. Nakoniec v nej však strávili len slabú štvrťhodinku. Hlasovanie sa nepodarilo a schôdza je prerušená o ďalší týždeň.

Na hlasovaní, ktoré sa výnimočne konalo o 9:00 sa prihlásilo len 66 poslancov a parlament tak nebol uznášaniaschopný. Predseda parlamentu zo Sme rodina Boris Kollár tak prerušil schôdzu o týždeň s tým, že 18.10 sa bude hlasovať o 11:00. Parlament má pritom ešte niekoľko bodov, ktoré musí prerokovať a ďalší týždeň by sa mala začať aj októbrová schôdza. 

Podľa šéfa poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského je požiadavka opozície nelogická, pretože úprava novely by bola možná v druhom čítaní. Anne Zemanovej odkázal, že sa nevyzná v rokovacom poriadku a to, že by si Boris Kollár viedol parlament tak, ako sa mu zachce, odmietol. 

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová popiera, že by sa opozícia koordinovala a SaS by sa dohadovala s Robertom Ficom. "Nevidím dôvod, prečo by sa opozícia mala spájať," reagovala pred dverami do rokvacej sály. Doplnila aj to, že o žiadnych roikvoaniach nevie. 

Juraj Šeliga tvrdí, že SaS sa snaží povaliť vládu. "Chcú robiť obštrukcie, lebo majú pocit, že môžu," povedal po prerušení schôdze. "Neviem, či im bolo až tak zle v koalícii, že im teraz bude veľmi dobre v opozícii," reagoval poslanec na konto SaS. 

O okrúhlom stole kde by Hlas-SD zasadol s celou opozíciou vrátane SaS, hovoril hneď po neúspešnom otvorení hlasovania líder strany Peter Pellegrini. 

Po piatkovom (7.10.) dopoludňajšom hlasovaní prerušil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) schôdzu do utorka (11.10.). Problémové bolo hlasovanie o ovele štátneho rozpočtu, s ktorým mala problém opozícia. Rozpočet sa totiž navýšil o 1,5 miliardy eur, avšak v novele nebolo konkretizované, na čo presne by sa tieto financie mali použiť, čo kritizovala aj bývalá koaličná strana SaS.

„Vyhoveli sme žiadosti strany SaS a dnes sme im poslali pozmeňujúci návrh, ktorý presne špecifikuje použitie dodatočných prostriedkov z novely štátneho rozpočtu,“ zareagoval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v pondelok (10.10.). Ešte v nedeľu však Kollár zareagoval, že poslancom sa zrejme utorkovú schôdzu otvoriť nepodarí.