Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslankyňa Marcinková o streľbe v Bratislave: Zvlčeli sme. Zdiveli sme. Stratili zábrany
Zdielať na

Poslankyňa Marcinková o streľbe v Bratislave: Zvlčeli sme. Zdiveli sme. Stratili zábrany

BRATISLAVA / Ukázalo sa, že streľba v Bratislave nebola osobnou pomstou, ale aktom násilia namiereným proti menšinám na Slovensku a teda aktom extrémizmu. Podľa poslankyne Vladimíre Marcinkovej (SaS) svoj podiel viny nesú aj politici.

"Roky sa spamätávame z vraždy novinára a jeho snúbenice, a napriek tomu si politik dovolí vysloviť vetu, že skorumpovaní novinári pôjdu rad radom dole. Neškodné slová, možno pre niektorých, ale čo môžu zapaliť v druhých? Neviem, ale naháňa mi to hrôzu," napísala poslankyňa na sociálnej sieti. 

Pripomenula aj to ako iná partia odporúčala vešať poslancov, ktorí hlasovali za obrannú zmluvu a prezidentku, ktorá ju podpísala. "Po internete kolovali poslanecké adresy, a mnohí dostali policajnú ochranu, lebo si ich blázni našli v ich domovoch a bytoch. Zopár politikov zasialo, blázni počúvli a kŕmili nenávisť väčšmi," pokračovala politička a dodala, že proti LGBTQI komunite sa tu brojí už dlhý čas. 

"Mesiace tu počúvame od vplyvných ľudí o LGBTI ideológii, musíme zakázať dúhové vlajky, aby sme ubránili našu štátnosť, zakázať transrodové osoby a zabrániť ich liečbe, lebo keď niekomu môžeme sťažiť beztak ťažkú situáciu prečo nie. A potom čítame správy, že v centre Bratislavy zastrelia dvoch ľudí na mieste, ktoré bolo známe otvorenosťou k LGBTI komunite a oplakávame mladé nevinné životy. Nie, nechcem to dávať do súvislostí, len chcem, aby sme nezľahčovali šírenie nenávisti vo verejnom priestore voči vybraným skupinám," doplnila Marcinková s tým, že takéto správanie je veľmi nebezpečné. 

"Za každých okolností musíme v sebe nájsť citlivosť voči všetkým rozdielom medzi nami- aj liberáli voči konzervatívcom, aj opačne, aj veriaci voči neveriacim, jedno náboženstvo voči druhému, k slabším, k iným národnostiam, k sexuálnym menšinám, ľuďom pri moci aj tým, ktorí mocných strážia, kritizujú. Všetko sa musí diať na pomedzí jasných hraníc," uviedla ďalej a dodala, že sa obáva štádia, kedy tieto hranice miznú. 

"Zvlčeli sme. Zdiveli sme. Stratili zábrany. Vráťme sa z tejto cesty späť k tomu, čoho sme boli schopní keď vypukla pandémia a šili sme rúška pre zdravotníkov, tlieskali im na balkónoch, keď vypukla vojna a každá rodina našla lôžko pre tých, ktorí pred vojnou utekali, keď zomreli nevinní ľudia a my sme stáli na námestiach a volali po spravodlivosti. Buďme takí, najlepší akí dokážeme… Priznám sa, mám úprimne strach, kam až toto môže zájsť," uzavrela poslankyňa. 

Zabíjal mladý človek indokritovaný nenávisťou, reaguje Bittó Cigániková

"Žiadna ľudská odlišnosť nemôže byť dôvodom k neznášanlivosti, tobôž nie na taký krutý čin, akým je vraždy," tvrdí predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Dodal, že motív tragédie neožno tolerovať. Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO).

Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok na sociálnej sieti napísal, že stredajšiu (12.10.) vraždu v Bratislave treba poriadne vyšetriť a až potom vynášať súdy. "Ale indície a odkazy podozrivého vraha o tom, proti komu bol tento ohavný čin namierený, v tomto momente len pripomínajú, ak chcete "vizualizujú" ako nezmyselná, a nebezpečná môže byť agresívna, vedome vyhrotená verejná debata o inakosti a jej údajnej hrozbe pre Slovensko. A treba jasne povedať, že táto debata je iniciovaná zhora, ergo z politiky, ktorá zaňuchala tému, ktorá sa u nás, v našej krajine oddanej tradičným hodnotám, dobre predáva," napísal.

"Som veľmi zvedavý ako sa k tomu, čo sa stalo na Zámockej postavia práve títo misionári tradičných hodnôt, konkrétne tí čo nám sugerujú, že si takýmito západnými zvrátenosťami ako LGBTI nedáme rozvrátiť naše Slovensko," zakončil exminister.

Útok nám bude navždy pripomínať nevyhnutnosť tolerancie, hovorí Šeliga

"Páchateľ po sebe zanechal dve zlomené rodiny a mnoho blízkych a priateľov, pre ktorých ich bezpečné miesto na Zámockej ulici nebude nikdy rovnaké. Jazva, ktorú na našej spoločnosti vytvoril tento ohavný čin, nám bude navždy pripomínať nevyhnutnosť tolerancie, ktorá v našej spoločnosti stále chýba," napísal poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že spoločnosť musí tento čin odmietnuť a zdôraznil, že ide o prvý podobný útok na Slovensku.

"V Bratislave zabíjal mladý človek indoktrinovaný nenávisťou voči menšine," napísala poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. "Dnes ste spolu s nami svedkami toho, že nenávisť, ktorou plníte spoločnosť, plodí vrahov. Dúfam, že si z toho vezmete čosi nielen vy, ale aj ďalší vaši kolegovia. Je čas pochopiť, že to nie je LGBTI komunita, ktorá ubližuje vám, ale je to presne naopak," dodala.

"Išlo o zločin z nenávisti, všetci sa budeme cítiť menej bezpečne. Pretože každý sme iný, každý sa niečím líšime a nikto nemôže vedieť, komu to bude vadiť," reagoval europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Zrejmý motív páchateľa je nenávisť k LGBTI komunite, čo je podľa europoslanca potvrdením toho, že na Slovensku máme problém, pred ktorým si mnohí zakrývajú oči. "Sme uprostred umelo vytvorených kultúrnych vojen. Pomaly nie je mesiaca, kedy sa v parlamente nebojuje proti dúhovým vlajkám a ďalším vážnym problémom. Polarizácia vyeskalovala a dva životy vyhasli," dodal Hojsík.