Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane s Mikulcom a Sakovou: Slovenské tajné služby a policajný zbor nie sú v až tak dobrej kondícii, uviedol Mikulec
Zdielať na

Na hrane s Mikulcom a Sakovou: Slovenské tajné služby a policajný zbor nie sú v až tak dobrej kondícii, uviedol Mikulec

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Už týždeň Slovensko hľadá odpoveď na to, ako mohol zradikalizovaný tínedžer chladnokrvne vraždiť ľudí z LGBTI+ komunity. A ako v Analýzach Na hrane TV JOJ povedal v utorok policajný prezident, vraždenie malo pokračovať. Ako zabrániť podobným útokom sa v štúdiu Na hrane TV JOJ zhovárali minister vnútra Roman Mikulec z OĽANO a jeho predchodkyňa v rezorte Denisa Saková z Hlasu-SD.

Minister vnútra hneď v úvode odsúdil to, čo sa stalo na Zámockej ulici pred týždňom. Zároveň však poznamenal, že "takto sa problémy neriešia", pričom nevysvetlil, čo za "problém" išlo v tejto situácii. Aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic priznal, že skutok je prekvalifikovaný na terorizmus. 

Sústrasť pozostalým vyjadrila aj Denisa Saková (Hlas-SD) a priznala, že v demokratickej spoločnosti nikto takýto čin nečakal. "Musíme sa pozrieť sami do seba a aj do svojich radov," poznamenala s tým, že najmä koaliční poslanci útočia nielen na opozíciu, ale aj novinárov. "Úlohou politikov je krízy riešiť a upokojovať spoločnosť a nie ešte prikurovať," zdôraznila exministerka vnútra.

Hlasovanie o tom, že Slovensko mentálne zostáva v 19. storočí

Mikulec sa počas diskusie o neúspešnom hlasovaní o partnerskom spolužití vyhovoril na to, že dostatočný návrh strany SaS sa nezdal dostatočný ani LGBTI+ komunite. Vládny návrh podľa vyjadrení politikov bude ešte oklieštenejší než návrh z dielne ekonomických liberálov. 

"Neviem, čo sa stalo, lebo v parlamente som nebola, lebo som bola zdravotne indisponovaná," uviedla Saková s tým, že nenávisť útočníka nebola zamierená len proti LGBTQI+ komunite a nechce, aby sa problém sústredil len na túto komunitu.

Exministerka zrejme pozabudla, že žiaden politik neprišiel rukou útočníka o život, zatiaľ čo Juraj a Matúš boli na Zámockej ulici pred barom Tepláreň brutálne popravení, len pre ich orientácu. Saková zdôraznila, že návrh by pomohol aj heterosexuálnym párom, ktoré majú deti. 

Hlas vedie v prieskumoch aj naďalej 

Zatiaľ čo strana Za ľudí sa ďalej prepadáva, Hlas-SD má aktuálne 19,1 % a na päty mu šliape Smer-SD,  Tretie miesto by patrilo SaS s niečo nad 11 % a štvrté by bolo Progresívne Slovensko. "Robíme veci tak, ako sme sľúbili a budeme to robiť aj naďalej," uviedol Mikulec a dodal, že napĺňajú to, čo sľúbili. Prepad SaS Saková vyhodnotila ako vizitku Sulíkovej "politickej hlúposti"

Mikulec na margo zoznamu tých, ktorým malo hroziť ohrozenie zo strany páchateľa teroristického útoku, uviedol, že "všetko treba poriadne vyšetriť". "Útočník bol nadané dieťa, ktoré chodilo do výberovej školy a bol psychicky narušený," poznamenala Saková s tým, že nechce haniť profesorov ani psychológov, ale počty psychológov na školách považuje za nedostatočné. Skloňovala skutočnosť, že na 500 detí je často len jeden školský psychológ. 

Boj s extrémizmom sa bude posilňovať

Minister Mikulec potvrdil, že počty preventistov bude navyšovať a priznal, že túto skutočnosť avizoval už pred útokom na bar Tepláreň. "Budeme musieť pribrať nových policajtov a budeme meniť aj školský systém stredných policajných škôl," vysvetlil Mikulec s dôrazom na to, že zástupy polície treba výrazne posilniť. S takýmto krokom súhlasí aj exminsiterka vnútra Denisa Saková.

"Prevencia je mimoriadne dôležitá," dodala, že toto nezdôrazňuje len ona, ale aj nemecký minsiter. Dodala, že preventívnych opatrení nikdy nie je dosť. "Potešilo ma, že aj po bezpečnostnej rade pán minister povedal, že posilní vyšetrovateľov NAKA na oddelení extrémizmu," doplnila s tým, že ten by sa mal venovať aj nenávistným prejavom na internete. 

Extrémizmus v policajných zložkách

Denisa Saková šéfovi polície Hamranovi vyčíta, že hoci chce riešiť príslušníčku, ktorá sa mala nevhodne vyjadrovať na sociálnych sieťach. Sakovej sa nepáči, že rovnako nepostupoval v prípade vyšetrovateľov NAKA tzv. Čurillovcov a toho, čo odznelo v prepisoch odposluchov z ich kancelárie. "Treba to riešiť, ale pán prezident policajného zboru by nemal mať dvojaký meter," rozhorčila sa Saková.

Mikulec v tomto prípade argumentoval porušením etického kódexu policajta, ale aj tým, že rozhovory v kancelárii neboli verejné a celkové nahrávky stále nie sú zverejnené. "Chýbajú tam slová a niektoré nie sú zverejnené," doplnil šéf vnútra. 

"Násilie a radikalizácia na sociálnych sieťach má stúpajúci charakter nielen na Slovensku, ale aj po celom svete," začala Saková a zdôraznila, že toto treba riešiť aj so SIS či VOS, ale aj zahraničím. "Za najväčších xenofóbov boli označení pán Matovič a minister Naď," povedala Saková pobavene a dodala, že na sociálnych sieťach sa v súčasnosti nedá ani poriadne zistiť, kto je za konkrétnym profilom. 

"Je zcestné si myslieť, že polícia má kapacity monitorovať 5 miliónov účtov a chodiť klopať na dvere," uviedol Mikulec a dodal, že tento problém je komplexný a treba spoločný postup aj s providermi sociálnych sietí. Zároveň minister uviedol, že teroristické útoky sa diali aj v krajinách s oveľa lepšou kondíciou nielen čo sa týka policajného zboru, ale aj bezpečnostných zložiek. Saková dala ministrovi, ale aj šéfovi polície Hamranovi v tomto ohľade za pravdu. "Nie je to len na bezpečnostných zložkách," poznamenala, že by bolo prospešné, aby došlo k spojeniu aj s univerzitami, ktoré majú expertov na IT. 

Čo odhalil prieskum o alkohole za volantom a čo na výsledky povedali politici? Dozviete sa vo videu: