Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sulík odpovedá na pozvánku debatovať o štátnom rozpočte: Na rokovania ste mali čas v lete, odkazuje Klimekovi
Zdielať na

Sulík odpovedá na pozvánku debatovať o štátnom rozpočte: Na rokovania ste mali čas v lete, odkazuje Klimekovi

BRATISLAVA / Ministerstvo financií chce rokovať s poslaneckým klubom SaS, čo šéf strany Richard Sulík odmieta. Dôvodov je podľa jeho slov viac.

Vláda na svojom rokovaní v polovici októbra schválila zákon o štátnom rozpočte. Poslanci v NR SR o ňom zatiaľ nerokovali a nie je isté, či získa dostatočný počet hlasov. Opozícia vrátane SaS totiž otvorene hovorí, že návrh rozpočtu nepodporí.

Aj to bol dôvod, prečo štátny tajomník ministerstva financií (MF) Marcel Klimek pozval poslanecký klub SaS na spoločné rokovanie o zákone roka. "Ministerstvo financií SR má záujem o vecnú a odbornú diskusiu, no nie cez odkazy v médiách, ale za jedným stolom. Predstaviteľov poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita preto pozývame na vzájomné stretnutie, kde sme pripravení zodpovedať všetky otázky a vysvetliť prípadné nejasnosti," napísal rezort v tlačoej správe.

MF tak reagovalo na viaceré vyjadrenia poslancov za SaS o budúcoročnom rozpočte. "Ministerstvo financií SR je však presvedčené, že prípadné rozpočtové provizórium by spôsobilo významné hospodárske škody celej slovenskej ekonomike – občanom aj firmám," dodal rezort.

Deň po poslaní pozvánky prišla verejná odpoveď od lídra SaS Richarda Sulíka. "Týchto rokovaní sa nezúčastníme a štátny rozpočet nepodporíme. Tých dôvodov je viacero," reagoval vo videu na sociálnej sieti. Ekonomickým liberálom podľa Sulíka prekáža rekordný deficit, absencia výdavkových limitov a balík v hodnote 3,5 miliárd, ktorý podľa šéfa SaS bude využívať minister financií Igor Matovič podľa svojej vôle.

"Ak bola vôľa rokovať, škoda že ste to nevyužili v lete," zakončil Sulík.