Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Provokácia NATO zo strany Ruska je nepravdepodobná, bola by to hra s odisteným granátom, reaguje Valášek na incident v Poľsku
Zdielať na

Provokácia NATO zo strany Ruska je nepravdepodobná, bola by to hra s odisteným granátom, reaguje Valášek na incident v Poľsku

BRATISLAVA / Krátko pred siedmou hodinou večer sa objavila správa, že na územie Poľska dopadli dve ruské rakety. Útok na člena NATO by mohol znamenať aktiváciu článku 5 a tretiu svetovú vojnu. Podľa experta na obranu a diplomaciu a bývalého veľvyslanca pri NATO Tomáša Valáška (Progresívne Slovensko) prichádza do úvahy niekoľko scenárov.

Podľa Tomáša Valáška je nepravdepodobné, že by na Poľské územie pálili Rusi úmyselne. "Vývoj bude závisieť od toho, čo sa ukáže byť za tým útokom. Zatiaľ vieme len toľko, že fragmenty dvoch rakiet, zjavne ruského pôvodu, dopadli na územie Poľska. Je to mimoriadne vážna, až desivá situácia," uviedol Tomáš Valášek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Do úvahy prichádza niekoľko scenárov

Tomáš Valášek zdôraznil, že spojenci zatiaľ nasľapujú veľmi opatrne, pretože situácia môže mať niekoľko vysvetlení. "Mohlo to byť tak, že tie rakety neboli cielené na Poľsko, že boli zostralené či už ukrajinskými, alebo poľskými protiraketovými silami, ktoré sa pohybovali pri hraniciach s Poľskom, kde trosky dopadli, ale neboli tam namierené," uviedol Valášek s tým, že ďalšou možnosťou je aj to, že Ukrajinci aj Poliaci rušili signál týchto rakiet a raketa zablúdila. 

To však nie je jediná možnosť. Do úvahy totiž prichádza aj to, že Rusi síce strieľali na dané ciele, ale nevedeli, že to, na čo cielia je územie Poľska. "To by bol ekvivalent toho, čo sa tsalo Američanom v 1999 v Belehrade, keď omylom zasiahli Čínsku ambasádu, pretože v mapách mali zakreslené niečo iné," pokračoval Valášek s tým, že by išlo o neúmyslený útok na Poľsko. Odborník uviedol aj to, že provokácia NATO zo strany Ruska je možná, ale nepravdepodobná. Bývalý veľvyslenc pri NATO ju označil za "hru s odisteným granátom" 

"To, že by Rusi cielili na Poľsko vedome je najhroznejší, ale najmenej pravdepodobná varianta. Posledný, ale aj predposledný scenár si budú vyžadovať reakciu zo strany Aliancie," dodal Valášek s tým, že nás čaká niekoľko náročných dní a zasadne rada.

"Ak sa potvrdí, že išlo o vedomý útok na Poľsko, tak bude nasledovať vojenská odozva zo strany spojencov. Inak by si z toho Vladimér putin zobral, že môže na člena NATO zaútočiť kdekoľvek a akokoľvek," zdôraznil bývalý expert pri NATO  a dodal, že si vie predstaviť zvýšenie pohotovosti, ale aj priblíženie spojencov bližšie k Rusku. 

"To však nie sú dobré kroky pre bezpečnosť Európy, pretože ten ruský útok môže viesť k sieti eskalačných opatrení," uzavrel Tomáš Valášek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Čo sa stalo?

Na východe Poľska blízko hranice s Ukrajinou došlo k výbuchu. Vyžiadal si dve obete. Podľa vysoko postaveného amerického činiteľa na miesto dopadla ruská raketa. Výbuch nastal v sušiarni obilia v obci Vodičov v Lubelskom vojvodstve. Poľská polícia zatiaľ neuviedla nič k tomu, čo bolo jeho príčinou. Ruská armáda dnes popoludní na ukrajinskom území vypálila desiatky rakiet, zasiahli aj ciele na západe krajiny.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, avšak uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s "krízovou situáciou". Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a tiež Úradu národnej bezpečnosti zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.