Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SaS chce vysloviť nedôveru Eduardovi Hegerovi spolu s Hlasom-SD. Vláda nemá dôvod na existenciu, argumentuje Sulík
Zdielať na

SaS chce vysloviť nedôveru Eduardovi Hegerovi spolu s Hlasom-SD. Vláda nemá dôvod na existenciu, argumentuje Sulík

BRATISLAVA / Líder SaS a exminister hospodárstva Richard Sulík na tlačovej konferencii uviedol, že jeho strana dáva návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde. Dôvodom je neschopnosť vlády, ale aj to, že vláda nedokáže pomáhať ľuďom, ale aj parlamentný chaos a správanie Borisa Kollára. Vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera podporuje aj poslanec Sme rodina Borguľa.

Sulík tvrdí, že OĽaNO sa už ďalej nemôže označovať za protikorupčné hnutie, pretože vláda dávno prestala bojovať proti mafii a korupcii. "V riadnych voľbách o 15 mesiacov sa Robert Fico vráti tak, že tie voľby vyhrá," poznamenal Sulík s tým, že sa odvolal aj na hlavu štátu, ktorá vyzvala na predčasné voľby. 

Podpisy SaS dodala aj strana Hlas-SD, keďže ekonomických liberálov je len 20. Hlas-SD dodal ďalších 10 hlasov potrebných na zvolanie mimoriadnej schôdze. Podľa Sulíka sa ukáže či vznikla nová 76tka, alebo prezidentka vypíše predčasné voľby. 

Branislav Grohling uviedol, že vláda sa nebola schopná postaviť ani za Juraja a Matúša, obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Exminister zdôraznil aj to, že vláda podporuje útoky na ženy v prejavoch, ale aj verbálnu agresivitu. 

Nespokojnosť so spravodlivosťou a fungovaním vlády prejavila aj exministerka Mária Kolíková. Prekáža jej rezignácia na boj s korupciou, ale aj na skutočnosť, že vláda neurobila nič pre LGBTQI + komunitu. 

Richard Sulík zdôraznil, že Eduard Heger mal požiadať parlament o dôveru. "Najväčším podporovateľom Roberta Fica je Igor Matovič," uviedol Sulík s tým, že Igor Matovič nijako proti mafii nebojuje a "vidíme len marazmus"

Pre Noviny PLUS reagoval aj poslanec Borguľa (Sme rodina). ktorý potvrdil, že on bude hlasovať za vyjadrenie nedôvery predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). 

Hlas-SD to vidí jasne

"Hlas všetkými jedenástimi poslancami podporí návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Eduardovi Hegerovi, ktorý dnes podala strana SaS. Bude to opäť moment, kedy si poslanci oblečú dresy. Jasne ukážu, či sú za udržanie Igora Matoviča a Eduarda Hegera pri moci a za pokračovanie súčasného marazmu. Alebo sú za pád tejto zlej a neschopnej vlády, ktorá vedie Slovensko od desiatich k piatim, šíri len chaos a nenávisť, ľudia pri nej chudobnejú a nemajú žiadnu nádej na lepšiu budúcnosť," zverejnil expremiér Peter Pellegrini. 

Str\na deklaruje, že desiatimi podpismi podporila návrh SaS na pád vlády, ale nejde o žiadne nové politické spojenectvo. "Je našou povinnosťou spraviť všetko preto, aby zlá a pre Slovensko škodlivá vláda čím skôr skončila. Ak by za nami prišli poslanci Smeru, takisto by sme im podobný návrh podpísali. V prípade SaS však predsa len existuje nádej, že pri vlastnom podaní bude celý ich poslanecký klub hlasovať za odvolanie vlády. Tým pádom žije aj reálna šanca, že vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera skutočne padne. Jedinou alternatívou pre HLAS v prípade pádu vlády sú predčasné voľby," pokračoval Hlas ďalej s tým, že žiadna úradnícka vláda, žiadna nová väčšina v parlamente, ale len "ľudia môžu rozhodnúť, komu v týchto ťažkých časoch dajú mandát vyviesť Slovensko z krízy".

"Verím, že v prípade vyslovenia nedôvery vláde aj Boris Kollár pochopí, že jedinou cestou sú predčasné voľby a začne s opozíciou rokovať o ich termíne. Dovtedy je však priamo zodpovedný za všetko zlo, ktoré Igor Matovič s Eduardom Hegerom na slovenskom národe páchajú," uzavrel Pellegrini.