Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane s Pellegrinim a Kollárom: O "chorom Matovičovi" a o tom, že Ústava SR nie je trhací kalendár
Zdielať na

Na hrane s Pellegrinim a Kollárom: O "chorom Matovičovi" a o tom, že Ústava SR nie je trhací kalendár

BRATISLAVA / Eduard Heger rezignoval na zostavenie dočasnej vlády a dnes je jasné, že krajina smeruje k predčasným voľbám. Otázne je, kedy by mohli byť. Vy ste politikom v exkluzívnom prieskume agentúry AKO pre reláciu Na hrane odkázali, kedy by ste ich chceli. Dnes uvidíte aj najnovšie preferencie a budete počuť najaktuálnejšie informácie o politických scenároch. V štúdiu Na hrane TV JOJ diskutovali predsedovia Sme rodina a Hlasu Boris Kollár a Peter Pellegrini.

Budú predčasné voľby 30. septembra 2023? Na schválenie je treba 90 poslancov, ktorí by hlasovali za. "Môžem garantovať mojich 18 poslancov, Richard Sulík garantoval svojich 20," reagoval Kollár s tým, že problém je u Za ľudí a v klube OĽaNO, kde je treba si urobiť "domácu úlohu".

Čo bude s predčasnými voľbami?

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina zdôraznil, že je treba ukončiť tento chaos a september je zatiaľ kompromisné riešenie. Doplnil aj to, že jeho hnutie by chcelo predčasné voľby pokojne v máji, alebo v júni. Kollár niekoľkokrát zopakoval to, že občania si želajú predčasné voľby a želá si ich aj on.

"Ani som neočakával a ani som nevidel dôvod, prečo by sme, ako opozícia, išli na Úrad vlády," povedal Pellegrini a pokračoval s neskrývaným údivom: "Neviem, kde pán Heger zobral mandát na to, aby viedol rokovania o predčasných voľbách, pretože on nie je predsedom žiadnej politickej strany." Pellegrini poznamenal aj to, že jediný, kto môže viesť rokovania je Boris Kollár a líder Hlasu zdôraznil, že nevidí dôvod, prečo by sa malo čakať na OĽaNO, alebo trojčlenku Za ľudí. 

Kollár v prípade zmeny ústavného zákona odmietol to, že aktuálne si tam každý chce niečo dopĺňať. "Nepočul som ani jeden logický dôved, prečo by mali byť voľby v septembri," kontroval Peter Pellegrini. Dočasne poverený premiér Eduard Heger argumentuje naplnením reforiem, Igor Matovič argumentuje zničením demokracie zo strany opozície a Richard Sulík (SaS) o tom, že treba dokončiť vyšetrovania káuz. "Ešte aj demokratické voľby odmieta rešpektovať," reagoval predseda Hlasu-SD na konto vyjadrení Igora Matoviča. 

Expremiér argumentuje júnom aj preto, že treba pripraviť šťátny rozpočet a septembrový termín je hazardom s budúcnosťou krajiny, pretože do polovice októbra vôbec nemusí byť zložený vládny kabinet. "Od januára do septembra je 9 mesiacov," pokračoval expremiér Pellegrini, ktorý je presvedčený, že Hegerovi a spol. ide len o stoličky. Dodal aj to, že on sa žiadneho zatýkania neobáva, hoci "chorého človeka Matoviča a Hegera" sa človek, podľa Pelleriniho báť musí. 

Ľudia Chcú voľby v júni 

Predčasné voľby pred letom chce 57,7 % respondentov. Za spetember je len 13,5 %. V júni chcú ísť k urnám najmä voliči Hlasu, Smeru, ale napríklad aj Republiky, ale aj 57 % voličov hnutia Sme rodina. Záujem o skorší termín majú aj voliči Progresívne Slovensko. 

Pellegrini trvá na tom, že tí, ktorí chcú neskorší termín, to nemyslia s krajinou vážne, ale ide im len o poslanecké platy, alebo o kýble špiny, ktoré budú vrhať na oponentov či o rast preferencií. "Určite nebudem robiť politiku typu, aby sa mohli ďalšie subjekt skonsolidovať. 70 % ľudí chce predčasné voľby a každý je hlúpym politikom, ak nepočúva voličov," pokračoval Boris Kollár. 

"Ústava nie je trhací kalendár, že čo sa komu prisnije, to si tam strčí," uviedol Kollár na margo vyjadrení Juraja Šeligu o tom, že pripomienku o ochrane ÚŠP a Špecializovaného trestného súdu si Sme rodina chce prebrať na klube. "O tom sa treba baviť s odborníkmi," rozhorčil sa predseda parlamentu na konto požiadavky Juraja Šeligu, ktorú "v živote nepodporí"

"Ústava je zásadný dokument, ktorý sa upravuje 90. hlasmi a to nie preto, že kto má teraz väčšinu, ale preto, že musí byť všeobecný konsenzus naprieč parlamentom," argumentoval líder Hlasu-SD. Schránková firma OĽaNO, by podľa Petra Pellegriniho, mohla mať snem vo výťahu a preto by chcela určité zmeny. 

Bude sa meniť volebný systém?

Expremiér, exminister financií a dnes už len poslanec a líder OĽaNO Igor Matovič už niekoľko týždňov straší tým, že opozícia sa v prípade víťazstva vo voľbách bude snažiť o to, aby sa zabetónovali a zabili demokraciu. "Na tom musí byť celospoločenská zhoda," pokračoval Pellegrini a dodal, že avizovanú zmenu volebného systému má v programe práve OĽaNO. Zároveň poprel, že by bola medzi jeho stranou, Smerom-SD a Republikou dohoda. 

Podľa Kollára má prezidentka pravdu a súhlasí s tým, že vláda musí vládnuť profesionálne a preto odvolaná vláda nemá zmysel. "Bolo by vhodné, aby sme toto natiahli na kompetenciu pani prezidentky, alebo vlády," dodal Kollár s tým, že peniaze z plánu obnovy sú v niektorých prípadoch ohrozené. "Mali by sme to upraviť tak, aby pani prezidentka mala právomoc dať uznesenie," dodal Kollár. 

Pellegrini vidí čachry s podmienkami ako zámienku na to, aby sa zmena ústavy zablokovala na pol roka. Boris Kollár doplnil, že podal ešte raz návrh zákona o skrátení volebného obdobia. 

Aké sú aktuálne preferencie?

So 17,6 % vedie Hlas-SD, Smer má 15,9, tretie je Progresívne Slovensko s 13,2 % a SaS je štvrtá s 9,1 %. Pred bránami parlamentu by zostala SNS, ale aj ĽSNS či Za ľudí. OĽaNO je až za SaS s 8 % a malo by 15 kresiel v parlamente. KDH by malo 11 kresiel. 

"My sme sa rozhodli, že cez sviatky nebudeme otravovať ľudí s politikou," povedal Peter Pellegrini na konto poklesu Hlas-SD. Sme rodina je so svojimi 6 až 8 % spokojná a Boris Kollár sa občanom poďakoval za podporu.