Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci odhlasovali hlasovanie o termíne predčasných volieb, bude až v utorok
Zdielať na

Poslanci odhlasovali hlasovanie o termíne predčasných volieb, bude až v utorok

BRATISLAVA / Po tom, čo poslanci NR SR schválili zmenu Ústavy Sr, ktorá umožňuje skrátenie volebného obdobia, vo štvrtok pokračujú rozpravou o termíne predčasných volieb. Napriek tomu, že sa uvažovalo, že parlament by si mohol termín odhlasovať už v piatok, nakoniec je všetko inak.

Plénum n=arodnej rady bude o termíne predčasných volieb hlasovať až v utorok 31. 1. 2022 o 17:00 a to bez ohľadu na to, kedy sa rozprava o termíne skončí. Navrhol to predseda NR SR Boris Kollár a poslanci to odhlasovali, hoci ani tentoraz sa schvaľovanie nezaobišlo bez chaosu.

Posledný januárový deň je zároveň posledným možným dňom ultimáta prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá dala vláde a parlamentu čas sa dohodnúť práve do konca januára. 

V hre sú aktuálne tri termíny - májový, ktorý presadzuje Smer-SD, júnový, ktorý by chcel Hlas-SD a septembrový, za ktorý je ochotná zahlasovať koalícia. Boris Kollár sa včera po schválení novely Ústavy SR, ktorá umožňuje skrátiť volebné obdobie vyjadril, že Sme rodina podporí všetky tri termíny. 

Súčasťou zmeny ústavy sa nestalo referendum, ktoré malo zaistiť, že občania budú môcť v referende rozhodnúť o odvolaní vlády. Realita je však taká, že už po schválení možnosti skrátenia volebného obdobia nemusí žiadna ďalšia vláda dovládnuť celé štyri roky.