Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na pomoc Turecku vyráža 15 záchranárov na 10 dní: Cieľom je nájsť čo najviac preživších
Zdielať na

Na pomoc Turecku vyráža 15 záchranárov na 10 dní: Cieľom je nájsť čo najviac preživších

BRATISLAVA / Poverený premiér Eduard Heger vyprevádzal záchranárov, ktorých Slovenská republika vyslala na miesto zemetrasenia v Turecku. Na záchrannú misiu ide 10 hasičov a 5 záchranárov. Turecko hlási až 3600 obetí.

Zorganizovať pomoc postihnutým krajinám Slovensko vysiela za menej než 12 hodín od správy o katastrofe. "Chcem poďakovať vedeniu hasičsk=eho zboru, ale aj horskej záchrnnej služby," povedal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec a zdôraznil, že si želá, aby sa všetci vrátili domov živí a zdraví. 

Slovensko reagovalo na aktívy systém EÚ okamžite a takú istú pomoc by dostalo aj Slovensko, ak by bola takáto potreba. 

Hasiči sú špeciálne trénovaní na vyhľadávanie ľudí v troskách v mestskom prostredí. "Dúfam, že sa nám podarí zachrániť čo najviac preživších," uviedol šéf hasičov. Súčasťou tímu sú aj psovodi a traja psy vycvičení na hľadanie ľudói v troskách. "veľa šťastia pri zachraňovaní životov, ale aj veľa šťastia, aby ste sa živí a zdraví vrátili domov," reagoval premiér. 

Dočasne poverený šéf vnútra Mikulec uviedol, že na začiatok je tím vyslaný na záchrannú misiu na 10 dní, ale pripustil aj ďalšiu rotáciu a vyslanie ďalšiieho tíma. Dodal aj to, že Slovensko je pripravené pomôcť aj ďalšou humanitárnou pomocou.