Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Gyimesi s Matovičom si kopli do povereného ministra Káčera: Je to triezvy Slota, tvrdí Matovičov poslanec
Zdielať na

Gyimesi s Matovičom si kopli do povereného ministra Káčera: Je to triezvy Slota, tvrdí Matovičov poslanec

BRATISLAVA / Kritizovanie vlády v Maďarsku zo strany dočasne povereného ministra zahraničných vecí, opäť nenechalo chladného "najväčšieho Maďara" poslanca za OĽaNO György Gyimesiho. Šéf diplomacie uviedol, že na Slovensku by sme mohli dopadnúť podobne, ako Ukrajina.

"Aj majster tesár sa raz utne, ale on to hovoril triezvy," povedal Matovič. Gyimesi na tlačovej konferencii uviedol, že poverený minister tvrdí, že Viktor Orbán by chcel Slovensko pričleniť k Maďarsku.

Matovičov poslanec označil tieto tvrdenia za urážlivé a povereného ministra Káčera prirovnal k expolitikovi za SNS Jánovi Slotovi. "On je tirezvy Ján Slota," povedal Gyimesi a dodal, že ak má Rastislav Káčer dôkazy o svojich tvrdeniach, mal by ich predložiť. 

Zatiaľ čo Slotove výroky podľa Gyimesiho, nikto nebral vážne, výrok Rastislava Káčera bolo podľa poslanca, o ktorom odborníci hovoria, že ak by bol agentom Viktora Orbána, nesprával by sa inak. "Toto patrí do štvrtej cenovej skupiny," uzavrel Gyimesi. 

Matovič poslancovi kontroval argumentom, že pred voľbami by sa nemala vyťahovať táto karta, ktorá od odchodu Slotu z politiky spala. Predseda OĽaNO trvá na tom, aby sa minister Káčer Maďarsku ospravedlnil.  Poznamenal aj to, že ako veľvyslanec v Maďarsku sa nie vždy správal korektne voči hosťujúcej krajine. Vyjadrenia povereného ministra označil líder OĽaNO za konšpirécie. "Chcem veriť, že to bola chvíľková strata zdravého úsudku," poznamenal Igor Matovič. 

Pravdou je, že Maďarsko už dlhodobo skupovalo historické budovy na území Slovenska a dlhodobo má problémy s demokraciou. Do pamäte sa zapísala aj kauza, kedy si Viktor Orbán dal šál s mapou Uhorska, ktorého súčasťou bolo aj Slovensko. Premiér Eduard Heger mu následne daroval slovenský šál s tým, že ten Viktora Orbána je už starý.