Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Káčer a Naď o roku vojny na Ukrajine: Najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu je Rusko, keď s tým prestane bude mier
Zdielať na

Káčer a Naď o roku vojny na Ukrajine: Najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu je Rusko, keď s tým prestane bude mier

BRATISLAVA / Slovensko sa v otázke zahraničnej politiky teší najväčšej dôvere partnerov. Informoval o tom dočasne poverený minister zahraninčých vecí Rastislav Káčer. Na brífingu venovanom roku ruskej agresie na Ukrajine, zdôraznil, že je kľúčové je utláčaným pomôcť. Treba sa zastať toho, koho bijú, dodal Káčer s odkazom na katechizmus.

"Ak by sme sa nepostavili na stranu Ukrajiny, strelili by sme si do hlavy," zdôraznil Káčer s tým, že ak by Ukrajina neustála tieto útoky, aj nás by sa dotkla imperiálna politika nielen zo strany Ruska. "Ja s tým súhlasím, bohužiaľ najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu je Rusko," povedal Káčer na margo politikov, ktorí hovoria o tom, že dodávky zbraní na Ukrajinu predlžuje vojnu. Sarkasticky dodal aj to, že Rusko je natoľko "šlachetné", že spolu so zbraňami dodáva a vojakov. "Hneď ako s tým Rusko prestane, na Ukrajine zavládne mier," uzavrel minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. 

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) uviedol, že brániť Ukrajinu je najmä v slovenskom záujme. Obaja politici reagovali aj na vyhlásenia R1, kde odznelo, že Slovensko by sa mohlo stať legitímnym cieľom.

Naď to označil za trápne a pripomenul, že Rusko sa Slovensku nevyhráža po prvý raz. "Všetko čo vidíte v televízii je dopredu nahraté, aby to sedelo vládnej moci. Celý demokratický svet je proti neslobode a Rusi si nedovolia ísť ani proti Európskej únii, ani proti NATO a už tobôž nie proti celému svetu," poznamenal Naď na margo ruskej propagandy. 

Káčer pripomenul, že Rusi hovorili o nepriateľstve voči Slovensku od momentu, kedy sme vstúpili do NATO. "Naše zbrane budú namierené proti vám," povedal vtedy Káčerovi poradca Vladimíra Putina. Na margo mimoriadnej schôdze k posunutiu MiG-29 na Ukrajinu, Jaroslav Naď oznámil, že nebude skákať, ako Robert Fico píska a nebude počúvať, čo tomuto politikovi nadiktovali z Kremľa.