Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Systém bŕzd a protiváh začína krívať na obe nohy
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Systém bŕzd a protiváh začína krívať na obe nohy

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň v politike zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík.

Dôchodcovia budú mať menej, než keby vláda nerobila nič

Podľa politológa je udalosťou týždňa analýza rozpočtovej rady k zmenám v dôchodkovom systéme, ktoré boli v parlamente prijaté ešte predminulý týždeň. "Ako sa totiž ukazuje, zmena, ktorá mala akože priniesť viac dôchodcom, nakoniec spôsobí pravý opak," začal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Štát viac ušetrí a dôchodcovia budú mať menej. Vinník ostáva neznámy, pohybuje sa niekde medzi Hlasom-SD, ktorý s návrhom prišiel, poslancom Cmorejom z SaS, ktorý inicioval úpravu návrhu Hlasu, až medzi ostatnými poslancami, ktorí za návrh Hlasu a poslanca Cmoreja hlasovali," pokračoval politológ, ktorý za zásadné považuje to, že systém bŕzd a protiváh nám začína krívať na obe nohy. 

"Bez ohľadu na to, ako to napokon dopadne, takto to vyzerá, keď je vláda mimo centra rozhodovania a všetka moc sa sústredí do parlamentu. Ako keby neexistoval systém bŕzd a protiváh," uviedol ďalej. Podľa politológa je zrejmé, že keby fungoval, tak ako v demokracii fungovať má, niekto z exekutívy by na tento nezmysel upozornil skôr, ako by to legislatíva dostala na stôl.

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už 5 rokov

Pripomenuli sme si piate výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Napriek rôznym analýzam, kam sa táto krajina od vraždy posunula, ostávam skeptický. Smer je opäť prvý v prieskumoch straníckych preferencií, úplatok 50-tisíc eur sa považuje za odmenu a časti spoločnosti sa to zdá úplne normálne, z napadnutej Ukrajiny sa stáva vinník a terorista Putin nositeľ mierového posolstva," hodnotil Štefančík ďalej. 

Politológ pokračoval, že všetko je tak, ako pred tým mrazivým ránom, keď sa spoločnosť o vražde dozvedela. "Zas a znovu máme namierené k priepasti a budúce voľby ukážu, či do nej skočíme rovnými nohami, alebo sa predsa len posunieme iným smerom," poznamenal odborník a dodal, že vlastne ani nejde tak o Smer ako o Hlas.

"Budúcnosť Slovenska môže totiž závisieť od rozhodnutia v straníckej centrále Hlasu. Či pôjdu s krajnou pravicou i ľavicou, alebo sa nejako dohodnú s pravicou. Teda, ak nejaká pravica bude. Lebo s politikmi, z ktorých každý chce byť predseda, sa diskutuje veľmi ťažko," dodal k téme. 

Obvinenie župana Trnku je pozitívom

Ďalšou udalosťou je podľa Štefančíka to, že obvinili župana Trnku. "Napriek tomu, že ide o kandidáta s podporou niektorých pravicových strán, NAKA zaklopala aj na jeho dvere. A tak to má byť. Ak existuje vážne podozrenie, polícia má konať bez ohľadu na stranícke tričká," povedal s tým, že všetci by sme si priali, aby to takto bolo aj po voľbách, ale nemožno vylúčiť scenár, že doba kešu a našich ľudí sa vráti a s ňou aj zmeny v polícii a v tajných službách.

Rok vojny na Ukrajine

"A aby sme nezabudli. Je to viac než rok, čo Rusko prepadlo Ukrajinu. Pred rokom toho boli plné médiá, dnes sme si už na vojnu u suseda akosi zvykli," poznamenal a nevynechal ani to, že sa čoraz hlasnejšie ozývajú ľudia, ktorí stoja na strane Putina. Nie mieru, ale rovno na strane jeho režimu. "Mali by sme ostať pozorní, lebo práve títo ľudia môžu byť pre Slovensko najväčšou katastrofou," uzavrel politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ.