Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čekovský zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť vyhrážky novinárom. Ide zbierať politické body, reaguje Jarjabek zo Smeru-SD
Zdielať na

Čekovský zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť vyhrážky novinárom. Ide zbierať politické body, reaguje Jarjabek zo Smeru-SD

BRATISLAVA / Zajtra môžeme očakávať poriadne búrlivú diskusiu.

"To, čo politici Smeru predvádzajú v posledných dňoch voči RTVS a moderátorke Marte Jančkárovej, prekročilo všetky hranice," uviedol Čekovský v oznámení pre médiá. Predseda výboru pre kultúru a médiá na výbor pozval ministra spravodlivosti Viliama Karasa, policajného šéfa Štefana Hamrana, ale aj štátneho tajomníka z ministerstva kultúry Radoslava Kutaša. 

Čekovský sa vyjadril, že správanie Smeru-SD je neakceptovateľné. "Považujem to za zastrašovanie, cielenú provokáciu a snahu urobiť si na účet verejnoprávneho média politickú kampaň. Pozývam preto špičky polície, ministerstva spravodlivosti, kultúry a RTVS, aby sme na pôde mediálneho výboru hovorili o atakoch voči novinárom a riešeniach, ktorými im môžeme zabrániť," vysvetlil Kristián Čekovský, ktorý pre Noviny PLUS TV JOJ dodal, že má v pláne venovať sa vyhrážaniu a zastrašovaniu novinárov vo všeobecnosti. 

"Všeobecne sa chceme venovať verbálnym atakom na novinárov a ich ochrane," uviedol Čekovský, pričom na otázku, či sa výbor bude zaoberať aj útokmi a urážkami zo strany Igora Matoviča (OĽaNO), reagoval nasledovne: "Nebránime sa tomu, aby sme sa porozprávali o všetkých politikoch, ktorí cez sociálne siete alebo na tlačovkách útočia na novinárov a burcujú spoločnosť proti nim."

Podľa Jarjabka ide Čekovský len zbierať politické body

Napätie medzi Dušanom Jarjabkom (Smer-SD) a šéfom výboru pre kultúru a médiá Kristiánom Čekovským by sa dalo krájať od začiatku tohto volebného obdobia. Jarjabek dokonca podal návrh na jeho odvolanie z postu šéfa, pričom argumentuje tým, že bývalý novinár vedenie výboru nezvláda a opakovane porušuje rokovací poriadok. 

"Pán Čekovský opäť naháňa body, keďže nevie, kde sa ako chcený poslanec na budúce obdobie uplatní. S Budajom sa nedostane do parlamentu a Matovič ho už nechce. Oni pôjdu s hocikým a ja už Čekovského neberiem vážne," poznamenal Jarjabek sarkasticky pre Noviny PLUS TV JOJ.

Pritom však priznal, že útoky na novinárov prekračujú hranice, hoci vzápätí dodal, že podobné útoky sa stupňujú aj na politikov. "My o nich však nehovoríme. Ide o to, že sa začala predvolebná kampaň. Ja som toto už toľkokrát zažil za tých 25 rokov a poviem vám, že to, čo predvádza tento mladíček, je komické," pokračoval Jarjabek pre Noviny PLUS TV JOJ a zdôraznil, že "novinári nie sú posvätné kravy"