Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Politici reagujú na výroky Hamrana: Fico avizuje zásahy voči opozícii, Mikulec hovorí o blúznení
Zdielať na

Politici reagujú na výroky Hamrana: Fico avizuje zásahy voči opozícii, Mikulec hovorí o blúznení

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / V stredu sa pred verejnosť postavil policajný prezident Štefan Hamran a informoval o tom, že zo strany Policajnej inšpekcie dochádza k manipulovaniu dôkazov.

Robert Fico avizuje kriminalizáciu opozície

Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že očakáva drastické zásahy proti opozícii. Spomínal, že NAKA má zasahovať nielen na centrále Smeru-SD na Súmračnej ulici v Bratislave, ale aj v bytoch členov strany. Podľa Roberta Fica im majú policajné zložky "podhadzovať veci"

"Legálne získané nahrávky o hrubých manipuláciách v politicky exponovaných prípadoch potvrdzujú, že policajný hon na opozíciu nie je spravodlivosť, ale len číry politický program strany OĽaNO. Mysleli si, že môžu všetko a neštítili sa ani znásilniť štát a zneužiť moc v boji s politickou opozíciou," uviedol Robert Fico na sociálnej sieti. 

Mikulec hovorí o blúznení Fica

"Robert Fico včera opäť blúznil. Blúznil o tom, že má byť voči jeho osobe a jeho strane, citujem, ,celý rad mimoriadne agresívnych útokov voči opozícii‘. Hovorí sa o domových prehliadkach, hovorí sa o prehliadke centrály politickej strany," začal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

Robertovi Ficovi odkázal nasledovné: "Vážený pán poslanec, kam až dokážete zájsť v snahe zmiasť a zmanipulovať verejnosť? K čomu sa ešte uchýlite, aby ste oklamali národ? 21 osôb v kauze Očistec z čias vášho vládnutia je odsúdených. Sú to bývalí vysoko postavení ľudia ako bývalá prezidentka Finančnej správy, bývalý riaditeľ Finančnej spravodajskej jednotky, bývalí príslušníci NAKA, bývalí generálni riaditelia dôležitých sekcií na štátnych úradoch, bývalý špeciálny prokurátor a mnohí ďalší. Prosím, neklamte národ týmito bludmi."

Mikulec zdôraznil, že polícia má voľné ruky, a ak je reálny dôvod, robí si svoju prácu bez ohľadu na postavenie a meno človeka. "Ako minister vnútra som dal polícii voľné ruky na svoju prácu. Preto, ak Vy viete o nejakých zásahoch vopred, pýtam sa odkiaľ? Pretože ja nie," uzavrel. 

Exministerka Kolíková viní SiS a Generálnu prokuratúru

Mária Kolíková (SaS), ktorá viedla ministerstvo spravodlivosti do momentu odchodu SaS z vlády (september 2022), v súvislosti s tlačovou konferenciou policajného prezidenta Štefana Hamrana zdôraznila, že vinný nie je iba minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ale aj Slovenská informačná služba (SiS) a Generálna prokuratúra. 

"Zlyhania pána Mikulca by som videla vo viacerých veciach, ale to, čo sa nám tu odohráva, je naozaj boj medzi OČTK, boj v polícii. Je zrejmé, že to, ako sa SiS zapojila do tejto vojny, tak ju podporuje," poznamenala exministerka spravodlivosti.

"Je zrejmé z tých informácií, ako ich zverejnil policajný prezident, že Generálna prokuratúra si neplní svoju úlohu," dodala Kolíková. 

Krajská prokuratúra sa ohradzuje

Krajská prokuratúra (KP) Bratislava dôrazne žiada policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby bez poznania spisu a dôkaznej situácie neprejudikoval ďalší postup a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v prebiehajúcich trestných veciach a nevytváral tak na ne nenáležitý tlak. Hamran na stredajšej (15. 3.) tlačovej konferencii avizoval, že v súvislosti s postrelením kadetky Akadémie Policajného zboru (APZ) by malo čoskoro padnúť obvinenie.

"Prezident Policajného zboru nemá voči orgánom činným v trestnom konaní žiadne nadradené postavenie, orgány činné v trestnom konaní sú pri svojej činnosti nezávislé a samostatné, preto boli vyjadrenia prezidenta Policajného zboru k neskončeným trestným konaniam nenáležité," sprostredkoval vyjadrenie bratislavskej krajskej prokuratúry jej hovorca a prokurátor Juraj Chylo.

Prokuratúra vyzvala Hamrana, aby neprekračoval a nezneužíval svoje postavenie. Zároveň zdôraznila, že poskytovanie informácií v trestnom konaní je v zmysle Trestného poriadku právomocou orgánov činných v trestnom konaní a nie prezidenta Policajného zboru, ktorý orgánom činným v trestnom konaní nie je.

Hamran o otočenom význame prepisov

Prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran poukazuje na manipuláciu s dôkazmi v prípade obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Upozornil najmä na nezrovnalosti v prepisoch odposluchov na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS).

Vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby situáciu preveril. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii. "Chcel by som vyzvať generálneho prokurátora, keďže je orgánom činným v trestnom konaní a stojí na vrchole hierarchie, aby sa pozrel na jednotlivých vyšetrovateľov, ich prácu a na svojich podriadených. Ako je možné, že našu spoločnosť traumatizujú nezrovnalosti v prípade vyšetrovateľov NAKA tak dlho," pýtal sa šéf polície. 

Hamran sa vyšetrovateľov zastal a pripomenul, že tri nezávislé úrady potvrdili, že sa trestného konania nedopustili. "Všetky súdy sú názoru, že manipulácie nastali na opačnej strane, Krajský súd Bratislava menoval Úrad inšpekčnej služby," doplnil a skritizoval, že vyšetrovatelia NAKA doteraz nemajú k dispozícii spisy v celku. Nachádza sa v nich podľa neho množstvo dôkazov, ktoré svedčia v ich prospech.

"Vyšetrovatelia si pamätajú aj ďalšie nezrovnalosti, ale nemôžu ich použiť, lebo ich nemajú," skonštatoval s tým, že sa tak nemôžu brániť. Kritizuje aj šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica za to, že opakovane napáda a útočí na poctivých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov. Ich mentálne svety sú podľa jeho slov dve rozdielne nespojiteľné galaxie.

"Ak má tento človek v tejto krajine spravovať veci verejné s niektorými svojimi bývalými kolegami, ktorí sú dnes už aj právoplatne odsúdení, tak ja určite nezostanem ani na poste prezidenta PZ, ani v uniforme," vyhlásil. Otázku svojej budúcej politickej kariéry Hamran nepotvrdil, ale ani nevylúčil.

"Naznačil som, že možno budem politikom a možno kozmonautom, ešte som sa nerozhodol," skonštatoval. Potvrdil, že dostal ponuku z viacerých politických strán.

Krajská prokuratúra Bratislava reagovala, že Hamran nie je orgánom činným v trestnom konaní a nemá žiadne procesné postavenie v danom trestnom konaní.