Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane s "10-ročným premiérom Ficom" a "posluhovačom Západu" Borisom Kollárom
Zdielať na

Na hrane s "10-ročným premiérom Ficom" a "posluhovačom Západu" Borisom Kollárom

BRATISLAVA / Poverená vláda, rozbitá politická scéna, aké rozhodnutia je potrebné urobiť do volieb? Čo robiť proti vysokým cenám v obchodoch a komu pomáhať? Realitou je aj nový hráč na politickej scéne a posuny v preferenciách. Tentokrát uvidíte aj najnovší prieskum. V dueli Na hrane TV JOJ bol Boris Kollár (Sme rodina) s Robertom Ficom (Smer-SD).

V úvode relácie Robert Fico pogratuloval k výkonu Slovanu. Bude Fico opäť kandidovať za prezidenta? "Mojou úlohou je dosiahnuť so Smerom-SD dobrý výsledok," poznamenal Fico na konto predčasných volieb. "Ja tu nie som na to, aby som vám rozprával veci z vlastnej kuchyne," dodal Fico s tým, že "Čaputová už nikdy"

Vlastného kandidáta nestavia Sme rodina a Boris Kollár vylúčil, že by chcel kandidovať on sám. Fico by podporil národného kandidáta, "ktorý nebude podporovať záujmy Západu". Na otázku, či by podporoval takého, ktorý by hájil ruské záujmy, odmietol odpovedať a označil to za "poznámky"

Ohrozený plán obnovy?

Boris Kollár tvrdí, že dva zákony týkajúce sa aj plánu obnovy neprešli preto, lebo niekto si neurobil domácu úlohu. "Prekáža mi, že obce by nemohli zasahovať," poznamenal Boris Kollár s tým, že v parlamente "nie sú pajáci". Novelu o krajinnom plánovaní bude podľa Kollára musieť minister prerobiť. 

Podľa Smeru bol zákon veľmi zle urobený. "Bol mimoriadne nekvalitný a mal byť dávno urobený," poznamenal Fico s tým, že je presvedčený, že v septembri bude krajina v hroznom stave. Fico trvá aj na tom, že vládna legislatíva zlyhala a NR SR tieto zlyhania nebude naprávať. 

Boris Kollár ubezpečoval, že žiadne zdroje nebudú prepadávať, lebo sa to vyrieši. Zároveň odmieta, aby malo 5 exekútorov klondajk, ktorý presahuje 10 miliónov. 

Parlamentné chuťovky...

Boris Kollár potvrdil, že nepodporí 500 eur za voľby z dielne Igora Matoviča. "Prečo by to malo byť 500 eur za parlamentné voľby? Niekto by mohol povedať, že najdôležitejšie sú prezidentské voľby. My toto nepodporíme," uzavrel Kollár. 

Zákaz nedeľného predaja by podľa Fica mohol prejsť, ak by ľudia mali alternatívu s tým, že nemusia pracovať v nedeľu a zamestnávateľ by to musel rešpektovať. "Toto je náš návrh a tak sme pripravení ho aj podporiť v budúcnosti," uzavrel.  

Už v druhom prieskume vedie Smer-SD a Hlas-SD je druhý

Smer-SD si polepšil o 1,3 %, Hlas klesol o 2,8 %. Tretie je Progresívne Slovensko s viac než 15 %. Demokrati majú 4,9 % a OĽaNO 5 %. Boris Kollár sa svojim voličom poďakoval za priazeň. S kým by spolupracoval Robert Fico?

"Nezvyknem sa vyjadrovať k prieskumom verejnej mienky, ale musím povedať, že s pokorou sledujeme nárast podpory Smeru v regiónoch," uviedol Fico s tým, že ľudia oceňujú stabilnú zahraničnú politiku, ale aj stabilné vládnutie. "Ja nebudem tvoriť vládu pred voľbami," dodal Fico.

Boris Kollár akcentoval, že výsledky prieskumov berie s rezervou. To, že sa môžu veľmi meniť, nám dokázali posledné voľby. "Ukazujú nám to trendy, ale to, ako nám dopadnú voľby, sa nedá hovoriť," pokračoval líder parlamentu a Sme rodina. 

Čo ďalej s infláciou?

Aké riešenie by priniesol Smer-SD? "Nech číta to, čo podpisuje," odkázal Hegerovi preferenčný líder opozície s tým, že podľa Fica je tempo zdražovania, ktoré dosahuje cez 30 %, dôsledkom nečinnosti vlády. "Treba si sadnúť s obchodnými reťazcami, ktoré majú rekordné zisky, a musia byť solidárne," uviedol Robert Fico, ktorý presadzuje zníženie marží. Vrátil sa aj k argumentom s nižšou gramážou rožkov. 

S týmto riešením nesúhlasí Boris Kollár, ktorý argumentoval Maďarskom, ktoré má infláciu na úrovni 26 % a najdrahšie potraviny v celej EÚ. "Tie potraviny by zmizli z pultov," uviedol Kollár na margo zastropovania cien určitých potravín. Fico prizvukoval, že oni sú etatisti, ktorí veria vo veľkosť štátu. Ten má podľa Roberta Fica riešiť krízy a stropovať určité potraviny, ktoré sú kľúčové. 

"Vláda nemôže urobiť prakticky nič," reagoval Kollár s dôrazom na poverenie a predčasné voľby. Podľa Kollára je kľúčové, aby sa občanom pomáhalo zdražovanie zvládnuť. Okrem toho argumentoval aj schválenými obedmi zadarmo. Iné riešenia však nepriniesol, čo mu vyčítal aj Robert Fico. 

Ako to bude so stíhačkami MiG-29?

Boris Kollár na úvod zdôraznil, že vláda mala nájsť ústavne čistý spôsob, ako migy odovzdať na Ukrajinu. "Ja nemám tie informácie, keď je utajená vláda, tak ja vám neviem povedať, čo sa tam riešilo," pokračoval s tým, že trvajú na tom, aby riešenie bolo ústavne čisté.

"Kto tu ešte verí nejakému Naďovi, to som prekvapený," reagoval Fico a sám seba označil za 10-ročného premiéra. Na otázku, či postoj Poľska zmenil postoj Smeru-SD, Robert Fico neodpovedal. Kollár je podľa Fica posluhovač Západu.

Ako sa na to díva Kollár? Dozviete sa vo videu: