Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Bez Petra Pellegriniho to nepôjde
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Bez Petra Pellegriniho to nepôjde

Zdroj: TASR

Robert Fico strieľa sovietskou propagandistickou muníciou na prezidentku Zuzanu Čaputovú, obviňuje, že koná v prospech amerických záujmov. Ako keby nás boli zaradili na zoznam svojich nepriateľov Američania, a nie Rusi.

Konečne je Robert Fico opäť sám sebou, stačí mu siahnuť do staropamäte a plynule z nej súkať floskule, ktoré sa nabifľoval ako mladý zväzák a komunista. S Vladimirom Putinom a Viktorom Orbánom síce nebude budovať socialistický raj, ale ruskú nacistickú ríšu, no metódy i ciele zostávajú rovnaké. Muž, ktorý si november 1989 ani nevšimol, sa konečne vrátil do svojho mentálneho domova. Forma totality nie je dôležitá, pokiaľ v nej bude vládnuť on. A je to tak dobre, je to autentický Robert Fico, ktorého, ak sa vám páči, môžete voliť bez rizika, že by vás sklamal. Oplatí sa počúvať, čo sľubuje, lebo tentoraz sa bude úprimne snažiť, aby to aj splnil.

Pri všetkej neúcte k Petrovi Pellegrinimu, a hlavne k jeho straníckemu pozadiu, ktoré zdedil od Smeru, on sa voči bývalému šéfovi pomerne jasne vymedzil už v okamihu, keď od neho odišiel, aj s celým zmieneným pozadím a jeho ekonomickými zdrojmi. To by aj menej autoritatívni vodcovia než Robert Fico nutne hodnotili ako zradu. Priestor na konšpiračné teórie tu, samozrejme, zostával, aj bystrejší ľudia si mohli piplať podozrenie, že je to len akási hra na udržanie voliča, ktorému sa páči Smer, iba sa mu zhnusil samotný Robert Fico. Peter Pellegrini sa však voči Robertovi Ficovi vymedzuje opakovane. Práve jasne hovorí, že spôsoby jeho bývalého šéfa nepatria do civilizačného okruhu, ku ktorému sa oficiálne hlásime. Iste, prezidentskej vláde ani on neodhlasuje dôveru, musel by byť blázon, keby za ňu prijal spoluzodpovednosť. Zároveň však deklaroval, že hlava štátu urobila, čo musela, a ňou menovanú vládu bude plne rešpektovať. V tom momente vyzeral ako naozajstný politik.

Takzvané prodemokratické strany by si konečne mali aj vo svojich hlavách ujasniť hlavnú prioritu, ktorú dokola omieľajú z rýdzo marketingových dôvodov, že kľúčové bude udržať Slovensko ako suverénny štát mimo ruskej sféry moci. Aj keby sa nejakým zázrakom väčšine z nich podarilo prežiť tridsiaty september, čo dnes nevyzerá veľmi pravdepodobne, bez Petra Pellegriniho to nemajú ako dosiahnuť.