Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Maďarská Aliancia sa stala prirodzeným spojencom Fica a fašistov
Zdielať na

Maďarská Aliancia sa stala prirodzeným spojencom Fica a fašistov

Teraz, keď platforma Most opustila stranu Aliancia, môže v nej Robert Fico získať cenného spojenca. Hypoteticky, ak sa jej podarí dostať do parlamentu. Zatiaľ to, našťastie, nevyzerá pravdepodobne.

Dôvodom odchodu prodemokratickej platformy je György Gyimesi. Aliancia trvá na tom, že ho postaví na svoju kandidátku, čo je pre jej bývalú prodemokratickú platformu absolútne neprijateľné. Hoci má kandidovať zo 150. miesta, ale práve v tom spočíva (pravdepodobne chybný) kalkul platformy SMK. Ráta s tým, že exposlanec Gyimesi prinesie viac hlasov ako demokratická platforma, čiže musí byť ochotný a schopný prekrúžkovať sa na zvoliteľnú pozíciu aj z posledného miesta kandidátky.

Bude to zaujímavý test prevládajúceho sentimentu medzi elektorátom maďarských strán. György Gyimesi znamená podporu Viktora Orbána, ruských záujmov i agresívny nacionalizmus, ktorý prísne kádruje aj slovenských občanov hlásiacich sa k maďarskej národnosti. Delí ich na takých, ktorí majú nárok nazývať sa Maďarmi a tých, ktorí toho nie sú hodní.

György Gyimesi by nikdy nenadobudol politickú hodnotu, keby nenastúpil do parlamentu ako náhradník Jaroslava Naďa. Pre Budapešť sa zrazu stal použiteľným spojencom. Dostal šancu zapojiť sa do ruskej hybridnej operácie a asistovať Igorovi Matovičovi pri dovoze necertifikovanej vakcíny proti covidu. Získal tým značnú viditeľnosť, ukázal maďarskému režimu, že dokáže byť užitočný. Nie je však členom žiadnej politickej strany, po návrate exministra Naďa musel z parlamentu odísť, Aliancia ho môže ukazovať už len na vlastných tlačovkách. Ak sa jej vedenie prerátalo, utopia sa spolu. Môžu klesnúť aj na dno, pod hranicu troch percent, bez nároku na príspevok od štátu. To by mohlo znamenať aj definitívny koniec maďarskej národnostnej politiky na úrovni zákonodarstva, čo síce samé osebe určite nie je pozitívnou správou, no značne by to skomplikovalo situáciu orbánovskej piatej kolóny na Slovensku.

Slovenského občana to zaujímať nemusí, stačí mu vedieť, že sa Aliancia uprednostnením Györgya Gyimesiho pred platformou Mostu explicitne prihlásila k jeho hodnotovému svetu. Stáva sa z nej politická strana, pre ktorú sú Robert Fico a Milan Uhrík prirodzenými spojencami.