Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Robert Fico býval zbabelý, dnes je zúfalý a nebezpečný
Zdielať na

Robert Fico býval zbabelý, dnes je zúfalý a nebezpečný

Zdroj: TASR

Chýry, že Robert Fico plánuje zmeniť ústavu a vrátiť voľbu prezidenta republiky do parlamentu, síce nie sú celkom bez logiky, ale väčší význam pre budúcnosť krajiny nemajú. Dôležité je, na akom tele hlava sedí. Pokiaľ štát ovládne fašistická koalícia, bolo by len fér, keby bola aspoň adekvátne ohyzdná.

Hlava štátu volená parlamentom by mala, samozrejme, oveľa slabší mandát, ako keď ju volia priamo občania. To je však faktor, ktorý môže zaujímať výhradne demokratov. Pokiaľ má niekto autoritárske sklony, chce mať veci pod kontrolou a neexistuje autoritár, ktorý by nemal pod kontrolou svoj zákonodarný zbor. Návrat k pôvodnému, mečiarovskému systému voľby prezidenta republiky, by bol úplne v súlade so záujmami Roberta Fica.

Keďže pre vodcu vznikajúcej hnedej koalície predstavuje najväčšiu hrozbu práve liberálna demokracia a právny štát, vôbec nie je nerozumné očakávať, že bude mať snahu aj prepisovať ústavu. Ako model mu môže poslúžiť legislatíva Ruskej federácie, ktorá by mohla zhruba zodpovedať jeho potrebám. Ak v mladosti sníval o najvyššej funkcii, bol to prvý tajomník ÚV KSČ inštalovaný s požehnaním Moskvy, nie vlastnými občanmi volený premiér, ktorý musí každé štyri roky čeliť hrozbe slobodných volieb. V tomto okamihu sú jeho prirodzenými spojencami Viktor Orbán a Vladimír Putin, pričom práve Kremeľ mu dokáže garantovať postavenie doživotného gubernátora svojej západnej kolónie. Suverenita Slovenskej republiky by síce existovala len formálne, ako za sovietskej okupácie Československa, no osobné postavenie Roberta Fica by sa posilnilo na úroveň suverénneho diktátora, ktorý by sa doma nemusel zodpovedať nikomu. Akú formálnu funkciu by si v prípade úspechu napísal do ústavy, je pritom úplne jedno.

Lenže jedna vec sú politické mokré sny lokálnych mikroputinkov, iná reálne možnosti Roberta Fica po najbližších voľbách. Zatiaľ je to ešte tak, že na prepisovanie ústavy bude potrebovať ústavnú väčšinu v parlamente, čo mu zatiaľ ani spoločne s Republikou nevychádza. Mnohé bude závisieť od toho, koľko definitívne znechutených občanov nepríde k voľbám a koľko malých strán sa vôbec nedostane do národnej rady. Rozhodujúcim faktorom ale bude Peter Pellegrini. Pokiaľ s Robertom Ficom odmietne kolaborovať pri začlenení Slovenska do ruskej sféry vplyvu, bude musieť vodca siahnuť po krajne špinavých riešeniach, aby dokázal nastoliť režim s maďarským systémom volieb a ruskými metódami spravovania štátu. V minulosti bol na to zbabelý, dnes by na to však už mohol byť dostatočne zúfalý.