Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ódorova vláda troluje politikov
Zdielať na

Ódorova vláda troluje politikov

Zdroj: noviny.sk

Vláda Ľudovíta Ódora bude v parlamente obzvlášť nepopulárna, z dobrých a ľahko zrozumiteľných dôvodov. Príde si nejaká partička úradníckych niktošov, ktorých nikto nevolil, nikto ich voliť nebude, ani sa o to zrejme nikdy nebudú uchádzať a len tak mirnix-dirnix si ukazujú, ako by sa dal spravovať štát, keby ho niekto nebodaj spravovať chcel. To je predsa celkom nezodpovedné ohrozovanie základných pilierov slovenského politického systému.

Premiér Ódor nie je naivný a už vôbec nie je hlúpy. Vie, že zo svojho programu toho veľa zrealizovať nemôže, a to zrejme ani nie je jeho skutočnou ambíciou. Rovnako, ako nie je jeho ambíciou získať dôveru súčasného parlamentu. Keby poslanci chceli, aby niekto aspoň trochu uvoľnil napätie a v pokoji dospravoval krajinu do predčasných volieb, boli by sa na úradníckej dohodli sami, nemusela by im ju skladať prezidentka. Navyše je tu aj otázka dôvery širšej verejnosti – ako by sme mohli dôverovať vláde, ktorej by vyslovil dôveru Igor Matovič alebo Robert Fico?

Ľudovít Ódor a jeho ministri prosto jasne pomenovali kľúčové problémy štátu a načrtli ich racionálne, vecné riešenia. V niektorých prípadoch núkajú aj viac verzií, aby si z nich mohli vyberať konzervatívci, liberáli, pravičiari i ľavičiari. Môžu si to dovoliť, práve preto, lebo necítia kŕčovitú potrebu za každú cenu sa zapáčiť, netrpia ideologickou slepotou a nie sú zaťažení osobnými animozitami ani straníckymi vojnami. Nemajú žiadne postranné úmysly, len si tak normálne robia svoju robotu.

Takýto postup môžeme smelo nazvať aj trolovaním bezcharakterných populistov, oportunistických gaunerov i hyperambicióznych hlupákov v parlamente. Vzhľadom na to, že skutočne hodnotovými poslancami, ktorí úprimne veria v to, čo robia, sú, až na skromné výnimky, zväčša iba pravoverní fašisti, troluje úradnícka vláda prakticky celú súčasnú politickú garnitúru. Keby do volieb nedokázal nič viac než kúriť, svietiť a ukázať občanovi, ako vyzerá profesionálna robota člena vlády, budeme mať začo byť Ódorovmu kabinetu vďační.