Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Prezidentka poverí Ódorov kabinet, Pellegrini tvrdí, že obmedzené kompetencie mu stačia
Zdielať na

Prezidentka poverí Ódorov kabinet, Pellegrini tvrdí, že obmedzené kompetencie mu stačia

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Parlament nevyslovil dôveru vláde Ľudovíta Ódora. Jeho programové vyhlásenie podporilo len 34 poslancov zo 136 prítomných. Prezidentka už informovala, že kabinetu odovzdá poverenie a viesť krajinu bude až do zloženia novej vlády po voľbách v septembri.

Premiér Ľudovít Ódor sa po hlasovaní v NR SR vyjadril, že nevyslovenie dôvery ho neprekvapilo. Napriek tomu prehlásil, že napriek nevysloveniu dôvery sa jeho kabinet bude snažiť napĺňať ciele, hoci s obmedzenými kompetenciami.

"Vláda už nebude mať plné kompetencie a my sa musíme pripraviť na to, že mnohé rozhodnutia budeme musieť konzultovať s prezidentkou," skonštatoval Ódor a doplnil, že úkony vlády to skomplikuje a niektoré veci nebude možné naplniť. "Všetko, čo sme sľúbili, sa budeme snažiť aj dodržať," potvrdil. Vláda Ľudovíta Ódora vo štvrtok nezískala dôveru parlamentu. 

Čaputová bude postupovať podľa Ústavy

Prezidentka Zuzana Čaputová informovala, že v zmysle ústavy poverí vládu Ľudovíta Ódora, ktorá bude viesť štát až do momentu zostavenia novej vlády. Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov považuje za veľmi nezrelý postoj. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka oceňuje postoj poslancov a poslaneckých klubov, ktoré hlasovali za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Vznik úradníckej vlády bola jediná ústavná možnosť, ako priviesť Slovensko k predčasným voľbám potom, ako parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera a zároveň sa v ňom nenašla parlamentná väčšina potrebná na vznik inej vlády," skonštatovala hlava štátu.

Heger tvrdí, že poslanci sledovali vlastný záujem

Expremiér a líder Demokratov Eduard Heger vyslovil názor, že poslanci, ktorí nevyslovili dôveru kabinetu Ľudovíta Ódora, sledovali vlastný záujem. "Dalo sa čakať, že sebeckí politici nepodporia vládu Ľudovíta Ódora, aj keď jej úspech je dôležitý pre Slovensko," zdôraznil s tým, že nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Demokrati vláde dôveru vyslovili.

Eduard Heger zároveň zdôraznil, že nemajú dôvod hádzať vláde odborníkov polená pod nohy: "Držíme Ľudovítovi Ódorovi palce, aby uniesol ťarchu vládnutia bez dôvery – viem, aké to je." 

Sulík hovorí o politickej chybe

Predseda SaS Richard Sulík považuje nevyslovenie dôvery vláde parlamentom za politickú chybu. Zdôraznil, že poslanecký klub SaS vládu podporil. "Národná rada sa teraz zbavila akéhokoľvek dosahu na vládu. Všetko prenechala pani prezidentke. Ja tomuto postoju nerozumiem," zdôraznil šéf liberálov.

Aj keď nebolo schválené programové vyhlásenie vlády, Sulík vychádza z toho, že vláda sa ním bude riadiť. "Pokiaľ sa budú držať programového vyhlásenia, i keď neschváleného, tak môžu rátať s našou podporou," deklaroval. 

​​Pellegrini tvrdí, že obmedzené kompetencie stačia

Expremiér za Smer-SSD a líder strany Hlas-SD sa vyjadril, že Ľudovítovi Ódorovi a jeho ministrom stačí aj obmedzený mandát. "Dôvera tejto vláde sa preceňovala. Na to, čo tu majú štyri alebo päť mesiacov robiť, im stačí aj obmedzený mandát," poznamenal Pellegrini s tým, že ho výsledok hlasovania v NR SR neprekvapil a doplnil, že "vláda Ódora získala podľa očakávania len toľko hlasov, koľko získala. Myslím si, že to bolo dopredu všetkým jasné". 

SNS tvrdí, že by mal Ódor vrátiť poverenie​

SNS, ktorá sa po posledných voľbách ocitla mimo parlamentu, neschváleniu PVV tlieska. Šéf vládneho kabinetu by mal podľa nej poverenie vrátiť. "Ódor po dnešnom dni nemá žiaden mandát na to, aby riadil vládu, a jednotliví ministri nemajú žiadne právo reprezentovať rezorty," uviedla SNS v stanovisku.

Ódorovi odkázala, že by sa mal vrátiť do NBS a ako viceguvernér bojovať proti vysokým hypotékam. "Svoju neschopnosť ukázal i vo vedení NBS, keď tu jednotlivé komerčné banky dosahujú historické zisky a neriešia hypotéky mladých ľudí," skonštatovala. Hlava štátu by mala podľa Andreja Danka nájsť osobu, ktorá dokáže dôveru získať. 

​Smer viní hlavu štátu

Za chaos v štáte a vládu bez právomocí zodpovedá prezidentka Zuzana Čaputová, lebo porušila všetky princípy parlamentnej demokracie v postupe po demisii predchádzajúcej vlády aj pri zostavovaní úradníckej vlády. Predseda Smeru-SSD Robert Fico to uviedol po štvrtkovom nevyslovení dôvery vláde Ľudovíta Ódora v parlamente.

"Slovensko nemá od 15. decembra 2022 vládu s plnými právomocami. Za tento stav plne zodpovedá prezidentka SR, pretože neurobila žiadne kroky na konanie predčasných parlamentných volieb buď na jar, alebo v júni tohto roku," vyhlásil Fico.

Prekáža mu, že minimálne do konca septembra bude vládnuť "tím ľudí", ktorí nevzišli z volieb, prezidentka o nich nerokovala s parlamentnými stranami a dostali len 34 hlasov v parlamente.