Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Modlitba za kolegov naozaj nestačí
Zdielať na

Modlitba za kolegov naozaj nestačí

Zdroj: TASR

Predstavy pastierov z doby bronzovej o fungovaní vesmíru sú z dnešného pohľadu v mnohom bizarné, no ak sa niekto rozhodne prežiť svoj život podľa nich, je to jeho neodškriepiteľné právo. Problém nastáva, keď sa ich pokúša pretláčať do odborných medicínskych otázok. To presne robí Aliancia za rodinu, nátlaková organizácia politických kresťanov, ktorej cieľom je presadzovať náboženské dogmy do zákonov.

Zákony platia pre všetkých, čiže aj pre ľudí, ktorí veria v niečo celkom iné ako radikálni kresťanskí fanatici, ktorí sa usilujú o zmenu režimu z demokracie na teokraciu. Keďže sloboda veriť v čokoľvek, čiže v niečo celkom odlišné, alebo aj neveriť vôbec v nič, je u nás garantovaná ústavou, nie je prehnané povedať, že bojujú proti aktuálnemu politickému zriadeniu, ktorým je demokracia. Kým do nej pretláčajú formulácie, že manželstvo je výhradne zväzkom muža a ženy, nie je to ešte dôvod na radikálny zásah. Zväzok v iných kombináciách môže mať pokojne aj iný názov, kým jeho účastníkom zabezpečí identické práva. Keď začnú pchať prsty do medicíny, čo automaticky znamená nejaký ten počet mŕtvych, bolo by už normálnym reflexom funkčného štátu vymedziť im hranice.

Dobrým príkladom by mohla byť takzvaná „potratová tabletka“. Je to prosto látka, ktorá zabezpečí prerušenie tehotenstva bezpečnejším spôsobom ako je chirurgický zásah. Nezvyšuje počet interrupcií, iba robí bezpečnejšími tie, ktoré beztak prebehnú, akurát spôsobom, ktorý v sebe nesie väčšie riziká. O zdraví pacienta a medicínskom postupe môže rozhodnúť výhradne lekár, nie politik, farár, či kresťanský fanatik s vyštudovaným právom. Predstavte si, že by vám advokát operoval slepé črevo a zabil by vás pri tom. Nemusíte mať právnické vzdelanie, aby ste vedeli, že by skončil vo väzení. Jeho rozhodovanie o medicínskom postupe pri interrupcii je vo svojej podstate to isté, len nám ho vnucuje perfídnym spôsobom, za ktorý ho nebudú stíhať. Dokonca je ťažké uveriť, že nie práve úmrtie čo najväčšieho počtu žien podstupujúcich zákrok, ktorý on považuje za ohavnosť pred tvárou svojho božstva, je jeho skutočnou motiváciou. Taká chudokrvná náhrada za upálenie na hranici.

Tolerancia k náboženskej intolerancii v oblasti medicíny bola už beztak zarážajúca, no teraz sa ukazuje, že ani časť lekárov nie je bez viny. Košický lekár Maroš Rudnay vlastne len pripomenul, že právnikom Lekárskeho odborového združenia je predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík. Nebolo to tajomstvo, vie sa o tom dlho, nikto sa do toho nikdy nezadrapil. Lenže ten istý košický lekár našiel možné personálne prepojenia medzi Alianciou a agresívnym webom štvúcim fanatickú luzu na lekárov, ktorí podľa neho interrupcie vykonávajú. Aliancia sa rázne ohradila, no LOZ sa nezmohol na viac než bezobsažné frázy. Iste, neexistuje priamy dôkaz, že právnik lekárskych odborov má niečo spoločné so stránkou, ktorá ohrozuje bezpečnosť ich členov, na to by sa bezpochyby mohol vyhovoriť aj odborársky boss Peter Visolajský. Lenže ťažko by popieral, že agenda jeho právnika je v absolútnej zhode s webom, ktorý na jeho ľudí útočí už menej vyberavými spôsobmi.

Predstavte si, že by sa šéf OZ KOVO obklopil ľuďmi, ktorých spojenci by doxxovali jeho odborárov a štvali na nich fyzicky nebezpečnú čvargu. Hnali by ho svinským krokom. Konanie Antona Chromíka, akokoľvek iracionálne, sa aspoň dá rozumom pochopiť, sleduje ciele, ktoré by mali byť v demokracii neprípustné, ale je, kým je, toto je jeho agenda, robí, čo mu starý zákon káže. Konanie Petra Visolajského však nemá žiadnu logiku. Nemôže byť šéfom lekárskych odborov a spojencom Antona Chromíka zároveň. Zostáva dúfať, že si to uvedomia aj členovia LOZ, pretože šéfova modlitba na ich ochranu stačiť nebude.

 Autor je registrovaný pastor pastafariánskej cirkvi.