Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Matovičov volebný kalkul je prostý: Čo je doma, to sa ráta!
Zdielať na

Matovičov volebný kalkul je prostý: Čo je doma, to sa ráta!

Zdroj: TASR

Môže Igor Matovič autenticky veriť, že zopakuje svoj úspech z ostatných volieb? Prečo by inak riskoval volebnú trojkoalíciu so sedempercentným kvórom, keď sa beztak potáca na hranici zvoliteľnosti? Nuž, bude užitočné pripomenúť, že hoci sa niekto na verejnosti pravidelne správa ako blázon, vôbec to neznamená, že aj hlupák. Hoci sa v tomto volebnom období ukázalo, že prvý medzi obyčajnými má viac nápadov než vedomostí, no má aj nejakú minulosť. Keď za ním prišiel Radoslav Procházka s prosbou, aby mu pomohol „preprať“ časť jeho volebných peňazí, nevybral si ho náhodou.

Volebná koalícia obyčajných s Annou Záborskou a Veronikou Remišovou v sebe bezpochyby nesie aj zábavný ľudský odkaz. Obe bývali politickými bezdomovkyňami, ktorým Igor Matovič poskytol prístrešie, obe ho neskôr ohrdli, aby sa ako také zatúlané mačiatka neschopné prežiť v tvrdej realite krutej ulice vrátili a zaškrabkali pánovi na dvere. Je to jasná správa do vlastných radov: Keď si vás Igor Matovič vybral, bez neho ste nikto.

Kresťanská únia Anny Záborskej ako formálne rovnocenný koaličný partner aspoň dodáva zlezbe na kandidátke OĽaNO aj nejaký čitateľný ideologický obsah. Igor Matovič si veľmi dáva záležať, aby z neho vo verejnom prejave priveľmi nevykúkal bigotný malomeštiak, ktorého slobodne púšťal z reťaze vo svojich stĺpčekoch písaných pre vlastné inzertné noviny, kým ešte nebol v politike. Jeho vnútorný mentálny a hodnotový svet má však najbližšie k politickému kresťanstvu. To má ale obmedzený elektorát, o ktorý sa naťahujú všetci napravo od Richarda Sulíka. Takto môže za Igora Matoviča strkať ruky do cudzích materníc Anna Záborská a on sa môže naďalej tváriť neutrálne. Pohodlné, ale veľa hlasov mu to neprinesie.

Preferencie Veroniky Remišovej sú na úrovni štatistickej chyby a stranu má už celkom bez ľudí, teda rozhodne bez takých, ktorých by niekto poznal. Prilepiť ju na kandidátku ako plnohodnotnú koaličnú stranu, a nie iba ako samostatnú tvár podradnejšej kvality, by samé osebe nedávalo zmysel. Čiže bude za týmto krokom iný než politický kalkul.

Trojkoalícia môže legálne minúť v kampani trojnásobok maximálneho zákonom povoleného rozpočtu. Keď chcete vedieť, na čo bola Igorovi Matovičovi dobrá, nemá zmysel riešiť túto rovnicu pomocou volebnej matematiky. Museli by ste zistiť, akým spôsobom minie peniaze za voľby, komu a za aké služby ich vyplatí. Volebný výsledok je vždy neistý, ale čo je doma, to sa ráta.