Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Je 150. pozícia na kandidátke naozaj magická? Takto to vidí odborník
Zdielať na

Je 150. pozícia na kandidátke naozaj magická? Takto to vidí odborník

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Prvý letný víkend priniesol oficiálny začiatok predvolebnej kampane, ale aj odovzdanie kandidátnych listín. Niektoré pohyby prekvapili, iné sú už klasikou.

Fiktívna sláva 150. miesta

Igorovi Matovičovi sa v minulosti podarilo urobiť zo 150. miesta čosi lukratívne. Zatiaľ, čo politici tvrdia, že je to miesto, ktoré si vyžaduje veľa predvolebnej politickej práce, odborníci o tejto pozícii hovorili, ako o mieste, ktoré je pre voliča omnoho viditeľnejšie.

Zrejme aj preto sa politici a političky často predbiehajú v tom, komu sa posledné miesto na kandidátke ujde. Posledné miesto na kandidátke SaS obsadil Alojz Hlina, na kandidátke OĽaNO to bude Igor Matovič, v prípade Demokratov pôjde o Luciu Ďuriš Nicholsonovú a na kandidátke Sme rodina, sa na tomto mieste usídlil bývalý štátny tajomník rezortu diplomacie za SaS Martin Klus. 

Na protest bez 150. miesta

Na protest proti Matovičovej snahe sa 150. miesto rozhodli neobsadiť Modrí,Most-Híd. "Sulík s Matovičom začali v roku 2010 robiť z podávania kandidátok marketing a cirkus. Žiaľ, tento marketing a cirkus začali nasledovať aj niektoré ďalšie politické strany. Takéto počínanie vedie k rozvratu politickej scény, k dehonestácii politiky ako takej a k prehlbovaniu frustrácie zodpovedných voličov. My, Modrí, Most - Híd sa na takomto cirkuse a rozvrate podieľať nechceme," vyhlásil líder kandidátky Mikuláš Dzurinda.

Tak, ako skočili na lep Ficovi, dnes skáču Matovičovi

Politológ Miroslav Řádek upozorňuje, že 150. miesto na kandidátke je takým istým miestom, ako ktorékoľvek iné. "Tak, ako kedysi dokázali politickí súperi naletieť na marketing Roberta Fica (Smer-SSD), tak dnes skáču na lep Igorovi Matovičovi, ktorý z ničoho urobil pojem. To, že by išlo o magické číšlo, je úplny nezmysel. Naozaj sa nejedná o to, že by miesto zaručovalo väčší výtlak, ako ktorékoľvek iné miesto," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Za podobne významné označil 100. miesto z ktorého v posledných voľbách kandidoval za Sme rodina Patrick Linhart a dnes z toho istého miesta kandiduje za stranu Hlas-SD Petra Pellegriniho. "Neznamená to, že tieto miesta zaručujú, že sa človek dostane do NR SR. Výhodou je, že je to číslo jednoducho zapamätateľné," uzavrel odborník s tým, že bez práce a úsilia však nič neznamená.